Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Κυπριακός τουρισμός: Το μέγα στοίχημα

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:05 | Με τον Ξενή Ξενοφώντος

Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και τα στατιστικά στοιχεία μιλούν συντριπτικά ότι το 2018 το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο θα σπάσει τις επιδόσεις όλων των εποχών. Επισήμως έχει διατυπωθεί η εκτίμηση πως έπειτα από το ρεκόρ των 3,6 εκατομμυρίων τουριστών το 2017, με έσοδα που άγγιξαν τα € 3 δισεκατομμύρια, οι προοπτικές στο τρέχον έτος προδιαγράφονται ακόμη καλύτερες.

Περαιτέρω, τονίσθηκε από αρμόδια κυβερνητικά χείλη αλλά και από την πλευρά των ξενοδόχων ότι στόχος είναι η αναβάθμιση του τουριστικου προϊόντος, η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξή του, καθώς και οι επενδύσεις σε υψηλού επιπέδου ποιοτική εξυπηρέτηση. Με πολλή ικανοποίηση χαιρετίζουμε την αισιοδοξία των αρμόδιων φορέων για το τουριστικό αύριο της Κύπρου που αναπόδραστα θα συμβάλει με ταχύτερους ρυθμούς στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του τόπου, ύστερα από την εξαετή βαθιά οικονομική ύφεση ως αποτέλεσμα της κρίσης, της δημοσιονομικής κατάρρευσης και του τραπεζικού εγκλήματος.

Χαιρόμαστε πραγματικά για τις πιο πάνω τοποθετήσεις, διαμηνύοντας ότι για να επιτευχθούν οι ευγενείς αυτοί στόχοι χρειάζεται σύνεση, προγραμματισμένη δουλειά χωρίς ιδιοτελείς σκοπιμότητες και προπαντός αρμονική συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποτελούν την ψυχή του τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, οφείλουν οι ξενοδόχοι να χαράξουν τα επόμενα βήματα απαλλαγμένοι από αρρωστημένες νοοτροπίες του παρελθόντος, όπως το κυνήγι του εύκολου κέρδους με τη μέθοδο της αρπακτής και της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Αν πράγματι οι ξενοδόχοι θέλουν να αποκτήσει ο κυπριακός τουρισμός την αίγλη την οποία οραματίζονται, καλούνται να παρακαθήσουν σε ειλικρινή και εφ' όλης της ύλης διάλογο με τις συντεχνίες, προκειμένου να προσδώσουν στο τουριστικό προϊόν την προσδοκώμενη ποιότητα. Βασικές προϋποθέσεις προς τούτο θεωρούμε:

· Την προσήλωση στα εργασιακά θέσμια, τον σεβασμό στον θεσμό της συλλογικής σύμβασης και την επίδειξη της αναγκαίας αξιοπρέπειας στο προσωπικό

· Την παροχή κινήτρων για προσέλκυση του καταρτισμένου και έμπειρου ντόπιου εργατικού δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

· Την αποφυγή μαζικής εργοδότησης ξένων ή κοινοτικών, ως φθηνό εργατικό δυναμικό κυρίως στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών

· Την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από όσους επιθυμούν πραγματικά να σταδιοδρομήσουν στον τουριστικό τομέα της οικονομίας

· Την αποφυγή κρουσμάτων αισχροκέρδειας στις τουριστιτικές περιοχές , κυρίως στις περιόδους αιχμής

· Την επίδειξη σεβασμού στο περιβάλλον από όλους, παράγοντας στον οποίο οι πελάτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης προσδίδουν ξεχωριστή σημασία. Από την πλευρά της, η Πολιτεία καλείται μέσω της εύρυθμης και αξιοκρατικής λειτουργίας του νεοσύστατου Υφυπουργείου Τουρισμού να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα Τουριστικής Στρατηγικής 2020 - 2030, με κύρια συστατικά την αειφορία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Βασικό υλικό για σκιαγράφηση της σύγχρονης τουριστικής εικόνας της Κύπρου πρέπει να είναι η κυπριακή φιλοξενία με μοναδική συνταγή την ανάδειξη της γαστρονομικής μας τέχνης μέσω του καταρτισμένου ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Η εκτίμηση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών για την Κύπρο, ότι στα επόμενα δέκα χρόνια ο κυπριακός τουρισμός θα στηρίζει 108.000 θέσεις εργασίας, επιτάσσει την αρμονική συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τουρισμού και των κοινωνικο-οικονομικών πτυχών που το διέπουν. Ασφαλέστατα, τον πρώτο λόγο προς την κατεύθυνση αυτή έχουν οι ξενοδόχοι, από τη στάση των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσον θα κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα.

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος