Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Διαβατήρια και ταυτότητες στους Τουρκοκυπρίους

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Με τον Αδάμο Κόμπο

Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων που προσπαθούν συμφεροντολογικά να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει αφειδώλευτα η Κυπριακή Δημοκρατία, μη αναγνωρίζοντας ή και βρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτοί όλοι, πηγαίνοντας στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνουν σε κάθε στιγμή και περίπτωση ότι είναι πολίτες του ψευδοκράτους και ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Δηλώνω ότι δεν είμαι απ’ αυτούς που αντιδρούν στη χορήγηση διαβατηρίων, ταυτοτήτων και άλλων μέσων και διευκολύνσεων σ’ όλους αυτούς τους Τουρκοκύπριους που πολύ ξεκάθαρα αποδεικνύεται ότι πράγματι είναι Τουρκοκύπριοι. Είναι συμπατριώτες μας και θα πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του κάθε νόμιμου Κύπριου πολίτη.

Εμείς οι Ελληνοκύπριοι, που μετά την εισβολή των Τούρκων τον Ιούλιο του 1974, φέραμε τα… μίλια μας, οι περισσότεροι παλεύουμε με κάθε μέσο να διατηρήσουμε την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και αναγνωρισμένο κράτος διεθνώς, ενταγμένο στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά και υπαρκτά αυτά τα στοιχεία του κράτους, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια της Τουρκίας να μας τα εξασθενίσει ή καλύτερα να τα εξαλείψει.

Αρκετοί Τουρκοκύπριοι, πιστεύω, έχουν την ίδια λογική μ’ εμάς σ’ ό,τι αφορά στη διαφύλαξη και διατήρηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σ’ αυτούς πράγματι αξίζει να παρέχονται τα μέσα και οι διάφορες διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτοί είναι πράγματι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και, αν δεν ήταν ο τουρκικός στρατός κατοχής στα κατεχόμενα, θα φανέρωναν τις ειλικρινείς τους προθέσεις και επιθυμίες, αναρτώντας μάλιστα σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα υποστατικά τους, διακηρύττοντας τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων που προσπαθούν συμφεροντολογικά να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει αφειδώλευτα η Κυπριακή Δημοκρατία, μη αναγνωρίζοντας ή και βρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτοί όλοι, πηγαίνοντας στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνουν σε κάθε στιγμή και περίπτωση ότι είναι πολίτες του ψευδοκράτους και ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, εάν είναι και πολιτικοί, χαμηλόβαθμοι ή και υψηλόβαθμοι, σε κάθε επίπεδο προσπαθούν να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος και να υποβαθμίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Χάνοντας εντελώς την ντροπή και τον σεβασμό στη χώρα που τους στηρίζει και τους ενδυναμώνει, επισκέπτονται τα προξενεία και τις πρεσβείες μας ζητώντας όλων των ειδών διευκολύνσεις και, όταν ερωτηθούν από κάποιους της πρεσβείας εξωϋπηρεσιακά, εάν αναγνωρίζουν το κράτος που τους στηρίζει και τους υπηρετεί, δηλώνουν ότι είναι μόνο πολίτες του ψευδοκράτους και αυτό και μόνο αναγνωρίζουν.

Στις ΗΠΑ, απ’ ό,τι γνωρίζω, για να χορηγήσουν τα δικαιώματα του Αμερικανού πολίτη σε νεοεισερχόμενους σ’ αυτές, τους υποχρεώνουν να μελετήσουν και να μάθουν τα βασικά στοιχεία του Συντάγματός τους, να μάθουν τον εθνικό τους ύμνο και να δώσουν όρκο πίστης σ’ αυτά, και να δηλώνουν σεβασμό προς τη σημαία και τα άλλα σύμβολα.

Εμείς, βέβαια, εφόσον αναγνωρίζουμε εξ υπαρχής ότι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την παραγνώρισή της απ’ αυτούς από το 1963 και παρά το ότι δούλεψαν για την καταστροφή της, και ότι κατοικούν σε κλεμμένες περιουσίες μας, που ήταν προϊόν βίαιης υφαρπαγής, τους παρέχουμε όλα τα δικαιώματα, έτσι απλά.

Η δική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει οι αιτούντες Τουρκοκύπριοι για απόκτηση των εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας να δηλώνουν εγγράφως ή ακόμη και λεκτικά, ως είδος όρκου, ότι αναγνωρίζουν και σέβονται την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη, στις πρεσβείες και στα προξενεία μας στο εξωτερικό, όταν ζητούν οποιανδήποτε εξυπηρέτηση, θα πρέπει να δηλώνουν εγγράφως και λεκτικά, ότι αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, παρουσία του πρέσβη ή του προξένου, διαφορετικά να τους αρνούνται την εξυπηρέτηση.

Ας συνέλθουμε και ας βάλουμε μια τάξη, επιτέλους, σ’ αυτόν τον τόπο κι όχι όπου σ’ εύρω…

ΑΔΑΜΟΣ ΚΟΜΠΟΣ
Δημοτικός σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ Λεμεσού