Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Η συνάντηση Trump - Πούτιν στο Ελσίνκι

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Στις 16 Ιουλίου 2018, η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου Trump και του Προέδρου Πούτιν έλαβεν χώραν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Το τέλος της συνάντησης βρήκε το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, συμπεριλαμβανομένων και των ρεπουμπλικανών, «να πνέουν μένεα» εναντίον του Προέδρου Trump. Οι Αμερικανοί επικρίνουν την «αδυναμία» του κ. Trump απέναντι στο Πούτιν κυρίως για το θέμα της ισχυριζόμενης ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016. Υπάρχουν ισχυρισμοί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι οι Ρώσοι ανεμείχθησαν σε αυτές τις εκλογές, πράγμα που βοήθησε, κατ’ ισχυρισμόν, τον κ. Trump εναντίον της κ. Hillary Clinton.

O κ. Trump απέφυγε να κατηγορήσει τον κ. Πούτιν για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη. Ο κ. Πούτιν αρνείται αυτό το γεγονός και είπε ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί μια κοινή έρευνα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ πάνω σε αυτό το θέμα. Ορισμένοι Αμερικανοί διερωτώνται γιατί ο κ. Trump έχει αυτήν τη συμπεριφορά απέναντι στη Ρωσία. Και μήπως κατέχουν κάτι οι Ρώσοι εναντίον του.

Ο αρχηγός της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Γερουσία κ. Chuck Schumer δήλωσε ότι ουδέποτε Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε έναν αντίπαλο όπως ο κ. Trump υποστήριξε το κ. Πούτιν. Ο δε ρεπουμπλικανός γερουσιαστής John McCain είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι μεταξύ των δυο Προέδρων ήταν «μία από τις πλέον επαίσχυντες πράξεις από έναν Αμερικανό Πρόεδρο».

Ο κ. Trump υπερασπίστηκε τη πολιτική του γι’ αυτό το θέμα και είπε ότι εφόσον οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι δυο μεγαλύτερες πυρηνικές Υπερδυνάμεις πρέπει να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Σχετικά με τη Συρία, οι δυο Πρόεδροι είπαν ότι θα ήταν καλό να την κρατήσουν ασφαλή όπως επίσης και το Ισραήλ. Ο κ. Πούτιν είπεν ότι αν η Συρία γίνει ασφαλής, τότε οι Σύροι μετανάστες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους και αυτό θα αμβλύνει το πρόβλημα των μεταναστών στην Ευρώπη.

Είναι φανερό ότι η συνάντηση αυτή μεταξύ των δυο Υπερδυνάμεων ήταν μόνο η αρχή. Στο θέμα των αμερικανικών εκλογών φαίνεται ότι ο κ. Trump έχει και ο ίδιος ενδιαφέρον. Ας ελπίσουμε ότι οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και ότι οι δυο Υπερδυνάμεις θα προσπαθήσουν να συνεννοούνται στα διάφορα προβλήματα, όσο βέβαια μπορούν, έχοντας υπόψη τα συμφέροντά τους. Το κυριότερο είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων.

Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Λάρνακα, 18 Ιουλίου 2018
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ