Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Γλωσσάρι...

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Βασίλη Χριστοδούλου

Δεν γνωρίζω πόση επιτυχία μπορεί να έχει το γλωσσάρι που εισηγείται η Ένωση Συντακτών, αλλά, εάν κρίνω από ένα άλλο, κοινωνικό, γλωσσάρι που εφαρμόστηκε μετά την εισβολή (είμαι πολιτικά ορθός αναφερόμενος σε εισβολή και όχι... ερχομό των Τούρκων στρατιωτών;) και είχε μεγάλη επιτυχία στην κοινωνία μας, εμπιστεύομαι και αυτού του γλωσσαρίου την επιτυχία του.

Στο χωριό μου και σε κάθε χωριό, πριν από την εισβολή, όταν κάποιος έκλεβε, τον αποκαλούσαμε κλέφτη και όταν κάποιος εξαπατούσε τον συνάνθρωπό του ή δεν τιμούσε τον λόγο του (θυμάστε τη φράση «ο λόγος του ανθρώπου είναι συμβόλαιο») ήταν ψεύτης και ανέντιμος και φυσικά το χωριό μετά βδελυγμίας αποστρεφόταν όλους αυτούς.

Σήμερα, βλέπετε, χάθηκε η ντροπή από τον τόπο μας και αυτό όχι τυχαία. Χάριν ενός κοινωνικού γλωσσαρίου... Τον κλέφτη, πάψαμε να τον λέμε κλέφτη, τον ανέντιμο, ανέντιμο και πάει λέγοντας. Όλοι αυτοί είναι όπως τους νονούς του υποκόσμου... Επιχειρηματίες, επιτυχημένοι μάλιστα, και τους βλέπουμε να προβάλλονται στα ΜΜΕ σαν σταρ!..

Θα μου πείτε, η μάζα των πολιτικών μας είναι καλύτεροι; ΟΧΙ, δεν είναι. Είναι οι κύριοι εκμαυλιστές των ηθών στον τόπο μας. Σε χώρες δημοκρατικές και ευνομούμενες δεν θα είχαν πού να κρυφτούν και όχι να κατέχουν πολιτειακά αξιώματα και να διαγκωνίζονται ποιος θα μας «σώσει» από του προηγούμενους «σωτήρες» μας, και όλοι, φυσικά, με το... αζημίωτο.

Το κοινωνικό γλωσσάρι, βλέπετε, έκανε τη δουλειά του. Ο κόσμος, αντί να τους αποστρέφεται, στέκει στην ουρά να κάνει χειραψία μαζί τους.

Λέτε, μετά το προτεινόμενο γλωσσάρι των ΜΜΕ, να αρχίσουμε τις δοξολογίες και για την... εισβολή;

Ίσως, θα πρέπει γονυπετείς να προσευχόμαστε ο Θεός να μας φυλάει όχι μόνον από τους... σωτήρες μας, αλλά και από τους... σοφούς του τόπου μας, μιας κι εμείς αποτύχαμε να το πράξουμε;

(Τον βιασμό της νοημοσύνης, τώρα ξέρουμε, στη νέα διάλεκτο, τον ονομάζουμε... γλωσσάρι. Τον βιασμό, γενικά, πώς θα τον ονομάζουμε; Συνεύρεση;..).

ΔΡ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Κλινικός Ψυχολόγος - Σωματικός Ψυχοθεραπευτής