Σημερινή

Τρίτη, 20/11/2018
RSS

H Κυπριακή Δημοκρατία, ασπίδα προστασίας για όλους

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Με τον Ξενή Ξενοφώντος

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Τώρα που άρχισαν να καταλαγιάζουν οι πομπώδεις πανηγυρισμοί στα κατεχόμενα για την ατιμωτική «ειρηνευτική επιχείρηση της 20ής Ιουλίου 1974», θεωρούμε χρήσιμο να απευθυνθούμε στους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους, υπενθυμίζοντάς τους πως οι πληγές της εισβολής και κατοχής είναι χαίνουσες και οι μνήμες ακόμη νωπές. Παράλληλα, τους στέλνουμε για πολλοστή φορά μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης, τονίζοντας πως η αποτυχία κατάληξης σε έντιμη και δημοκρατική συμφωνία στο Κυπριακό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τουρκική αδιαλλαξία.

Τις τελευταίες ημέρες, υπό το φάσμα νέων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή, αναπτύσσεται νέα πρωτοβουλία από τα Ηνωμένα Έθνη για επανέναρξη του διαλόγου. Αυτή η χρονική στιγμή είναι μια καλή ευκαιρία να υπογραμμίσουμε στους Τουρκοκυπρίους πως η Κύπρος είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γεγονός αυτό αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο και τη μέγιστη εγγύηση για όλους τους πολίτες της νήσου. Η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου σε όλα τα επίπεδα αποτελούν τη μέγιστη εγγύηση και την καλύτερη ασφάλεια για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήταν πολύ εποικοδομητικό στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού να συνειδητοποιήσουν οι Τουρκοκύπριοι πως η αριθμητική μείωσή τους ως κοινότητας δεν οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στην τουρκική εισβολή και την πολυετή απομόνωση που τους επέβαλε ο Αττίλας και ο εποικισμός. Αυτές ήταν και οι βασικές αιτίες που ανάγκασαν χιλιάδες Τουρκοκυπρίους να μεταναστεύσουν.

Και κάτι άλλο σημαδιακό:

- Η Κυπριακή Δημοκρατία, όλα αυτά τα χρόνια συμπεριφέρθηκε στους Τ/κ ως ισότιμους πολίτες της Ευρωπαικής Ένωσης μέσω της Κυπριακής Πολιτικής Ταυτότητας, με την οποία μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν, να διαμένουν και να εργάζονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

- Σήμερα οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που προσφέρει η ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διακινούνται ελεύθερα και απρόσκοπτα σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, απολαμβάνοντας υψηλού επιπέδου ασφάλεια.

- Η Κυπριακή Δημοκρατία τούς προσφέρει δωρεάν και με προνομιακή προσέγγιση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ μόνιμα συντηρεί όλα τα θρησκευτικά μνημεία των Τουρκοκυπρίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δείχνοντας σεβασμό προς το θρήσκευμα και τον πολιτισμό τους. Και όλα αυτά, σε αντίθεση με την καταστροφή που επέφερε ο Αττίλας στα ελληνοχριστιανικά μνημεία και στα κοιμητήρια που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

- Στη βάση του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, που αποτελείται από 18 συνδικαλιστικές ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις και το οποίο λειτουργεί εποικοδομητικά για δύο και πλέον δεκαετίες, αποδεικνύεται πως αν οι Τ/κ αφεθούν ακηδεμόνευτοι από την Άγκυρα, μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στη δίκαιη επίλυση του χρονίζοντος κυπριακού ζητήματος.

Ωρίμασε, λοιπόν, η ώρα, να γίνει κτήμα όλων, ότι το μόνο που χωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η κατοχή και ο τούρκικος στρατός, που κρατεί με τη δύναμη της κανονιοφόρου την Κύπρο διχοτομημένη. Ήλθε η ώρα, οι Τ/κ να κάνουν βίωμά τους την πραγματικότητα που λέει πως οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα δεν αποτελούν εχέγγυο για λύση και ειρηνική συνύπαρξη. Οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να μετρήσουν σωστά το πραγματικό τους συμφέρον, και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Η εγγύηση και η ασφάλειά τους διασφαλίζονται μόνο μέσα από την κοινή συνύπαρξη σε ένα σύγχρονο κράτος, ισότιμο μέλος της μεγάλης και προηγμένης ευρωπαϊκής οικογένειας. Μόνον όταν στοχοπροσηλώσουν τις ενέργειές τους προς την κατεύθυνση αυτή, θα 'ναι βέβαιοι πως ο αγώνας τους θα δικαιωθεί. Διαφορετικά, θα είναι εσαεί όμηροι της Τουρκίας και των νεο-οθωμανικών της σχεδιασμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους αλλά και για την υπόθεση της ειρήνης στην Κύπρο!

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος,
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep-cyprus.com