Σημερινή

Κυριακή, 24/02/2019
RSS

Το θέμα του λεγόμενου «γλωσσαρίου»

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Το θέμα του λεγόμενου «γλωσσαρίου» δέσποσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) τον τελευταίο καιρό.

Εκείνοι που δήλωσαν εναντίον αναφέρθηκαν σε νομικά θέματα, όπως ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της έκφρασης και έφτασαν μέχρι του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άλλα πολλά.

Για μένα το θέμα δεν είναι μόνο νομικό, για το οποίο βέβαια συμφωνώ και επαυξάνω. Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό για την ίδια τη χώρα μας. Μήπως ο ΟΑΣΕ έχει κάμει την ίδια μελέτη και για άλλες χώρες της Ευρώπης με παρόμοια προβλήματα; Μήπως έχει κάμει το ίδιο για τους Φλαμανδούς και τους Βαλλόνους στο Βέλγιο; Ή για το θέμα της Ιρλανδίας; Κι αφού η Τουρκία είναι σε επαφή με την Ευρώπη, για την Τουρκία και τους Κούρδους ή τα θέματα, μεταξύ άλλων, της ελευθερίας του Τύπου, στην Τουρκία; Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια ανεξάρτητη χώρα, όπως οι άλλες χώρες της Ευρώπης, και δεν έχει καμία δουλειά ο ΟΑΣΕ ή οποιοσδήποτε ΟΑΣΕ να ανακατεύεται στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας. Και αν αυτό το γραφείο του ΟΑΣΕ σχετικά με την ελευθερία του Τύπου πιστεύει ότι μπορεί να το κάμει, υποβάλλομεν ότι πρέπει να βλέπει την αποστολή του με περισσότερη προσοχή.

Αυτό το λεγόμενο γλωσσάριο είναι απαράδεκτο και δεν αρμόζει για μια ανεξάρτητη χώρα. Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο ΟΑΣΕ είναι να το αποσύρει.

Δεν είναι με διαταγές και με υποχρεωτικές μεθόδους που θα φθάσουμε στην επαναπροσέγγιση ορισμένων ανθρώπων. Το τι θα γράφουμε και πώς θα το γράφουμε, ας μας επιτρέψει ο ΟΑΣΕ να το κάμουμε ρωτώντας τη συνείδησή μας και τις εμπειρίες μας. Και ας αφήσουν επιτέλους ήσυχη την Κύπρο. Ας κοιτάξουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ