Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Το Brexit και πάλι

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Πέρασαν ήδη περισσότερα από δύο χρόνια αφότου ο βρετανικός λαός ψήφισε με οριακή πλειοψηφία να εξέλθει το Η.Β. από την Ε.Ε. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται παρά ελαττώνονται. Ο λόγος είναι ίσως ότι οι Βρετανοί δεν είναι σίγουροι ότι θέλουν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. και σε κάθε περίπτωση οι απόψεις μοιράζονται. Η κυβέρνηση της κας May και η ίδια η κα May φαίνεται ότι κλονίζονται.

Η κρίση δημιουργήθηκε όταν στις 8 Ιουλίου 2018 με επιστολή του ο Υπουργός υπεύθυνος για το Brexit, κος David Davys, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση γιατί δεν συμφωνούσε με το «μαλακό» Brexit. Σε επιστολή του προς τη κα May ο κος Davys λέει, μεταξύ άλλων, ότι «το εθνικό συμφέρον απαιτεί έναν υπουργό του Brexit, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα στη προσέγγισή σας και όχι μόνο έναν επιφυλακτικό κληρωτό».

Ο κος Davys είναι ένας παλιός ευρωσκεπτικιστής. Στην επιστολή του λέει επίσης ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. αφήνει πολλά μέρη της βρετανικής οικονομίας στη δικαιοδοσία της Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit ήταν στο πλάι του ξενόφοβου ηγέτη Nigel Farage. To 2005 ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος. Εκείνη την εποχή είχε αντιπαραταχθεί με τη κα May σχετικά με νομοσχέδιο παρακολούθησης του Internet.

Μεγαλύτερο όμως πλήγμα για την κα May ήταν η ακολουθήσασα παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών και παλιού ηγέτη για το Brexit, κου Boris Johnson. O κος Johnson ήταν από την αρχή ευρωσκεπτικιστής και δήλωσε ότι αν ακολουθείτο η συμφωνία που έκανε η κα May με τους Ευρωπαίους, το Η.Β. θα γινόταν αποικία της Ε.Ε.

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Θα παραιτηθεί η κα May και θα κηρυχθούν εκλογές; Και ποια θα είναι η κατάσταση στο ίδιο το συντηρητικό κόμμα; Αυτά θα τα δούμε σύντομα.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας).
Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ