Σημερινή

Δευτέρα, 17/06/2019
RSS

Ζήτω το επαναπροσεγγιστικό γλωσσάρι

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:00 | Με τον Πέτρο Θ. Παντελίδη

Ο τίτλος του άρθρου μου είναι μια κυριολεκτική δήλωση και διαπίστωση. Και πρέπει να εκφράσουμε τις θερμότερές μας ευχαριστίες προς την απαράδεκτη Ένωση Συντακτών και την απαράδεκτη Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για την απαράδεκτη ενέργειά τους να συνεργήσουν στην προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων, ώστε τα δημοσιεύματά τους να εξυπηρετούν τους τουρκικούς στόχους, που θέλουν να ξεχάσουμε την εισβολή, την κατοχή και τα άλλα κακά που έφερε η εισβολή και η κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατοχής και η καλλιέργεια πνεύματος και διάθεσης για την αποδοχή των κατοχικών δεδομένων και η συμπερίληψή τους σε μια μελλοντική λύση, που ετοιμάζουν τα διεθνή μαγειρεία, έχει ξεσηκώσει τη συνείδηση του λαού. Τα αλάνθαστα αισθητήρια του λαού και το ένστικτο που τον προειδοποιεί για τον εθνικό κίνδυνο έχουν ξυπνήσει. Ο λαός άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι κάτι κακό τού ετοιμάζουν. Θέλουν πρώτα να τον παραπληροφορούν, να διώξουν από την αντιστασιακή του συνείδηση καθετί που θυμίζει την κατοχή και τα παρεπόμενά της, καθετί που αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και μετά να τον καταστήσουν ένα άβουλο πλάσμα, έτοιμο να αποδεχτεί τη λύση που οραματίζονται, όσοι αποδέχονται κατάργηση της Κ.Δ. και συνεταιρισμό των δύο κρατών.

Αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα μερικών δημοσιογράφων, που ακολουθούν τη θέση και την πολιτική ορισμένων πρεσβειών, που σκέφτονται ότι μπορεί η Κύπρος να ελπίζει στην εκλογική νίκη του Ερντογάν, αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά κάποιων πολιτικών ηγεσιών και των βουλευτών που ψήφισαν ασμένως τον «νόμο Ακιντζί», τότε πράγματι οι εμπνευστές της λογοκρισίας μάς απάλλαξαν από έναν μεγάλο κίνδυνο.

Οι εμπνευστές του γλωσσαρίου έκαμαν ένα λάθος. Δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους, πριν την κάμουν πράξη. Μας παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους, πριν ολοκληρώσουν και προβάλουν το γλωσσάρι τους. Αν το ολοκλήρωναν ιεροκρυφίως, αν το τύπωναν στα μουλωχτά, αν το έδιναν ξαφνικά στη δημοσιότητα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί, κάποιοι εκπρόσωποι κομμάτων, κάποιοι που κοιμούνται και ξυπνούν με το όραμα της όποιας λύσης θα επαινούσαν την προσπάθεια αυτή και θα δήλωναν ότι «το γλωσσάρι θα συμβάλει την άμβλυνση των παθών, στην κατανόηση των εκατέρωθεν στερεοτύπων και θα συνέβαλλε στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων».

Είναι και μερικοί δημοσιογράφοι που ήδη το χρησιμοποιούν, γιατί μπορεί να μην είναι τυπωμένο, είναι όμως γραμμένο στα φυλλοκάρδια τους. Και έτσι το γλωσσάρι θα έβρισκε κάποιαν απήχηση και θα συνέβαλλε στην προσπάθεια ωραιοποίησης της κατοχής και προετοιμασίας για τη λύση που έρχεται. Με τον τρόπο, όμως, που ενήργησαν, έκαμαν τους δημοσιογράφους και τον λαό να ξυπνήσουν και να αντιδράσουν. Έτσι ευελπιστούμε ότι το γλωσσάρι αποβλήθηκε πριν από την τερατογένεσή του.

Πρέπει να συγχαρούμε τους δημοσιογράφους εκείνους που είχαν την πρωτοβουλία της έκδοσης της καταδικαστικής ανακοίνωσης για την προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων και τη συλλογή υπογραφών κάτω από τη δήλωση. Το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό. Ακόμα και δημοσιογράφοι που θα αποδέχονταν ευχαρίστως τη λογοκρισία, αναγκάστηκαν να την καταδικάσουν. Αλλά, το σημαντικότερο που πέτυχαν, ήταν η ευαισθητοποίηση του λαού. Ίσως πέτυχαν να κάμουν τον λαό να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να αντιληφθεί τις μεθοδεύσεις και τη λύση που του ετοιμάζουν.

Ζήτω, λοιπόν, το επαναπροσεγγιστικό γλωσσάρι, που μας έδειξε χλευαστικά τη γλώσσα του (δες σκίτσο ΠΙΝ) και έκαμε δημοσιογράφους και λαό να αντιδράσουν.
Το «γλωσσάρι» έχει ήδη παρουσιαστεί, αλλά το «πουλίν επέτασεν».