Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

Επί τάπητος το καθεστώς εργοδότησης αλλοδαπών στην Κύπρο

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:00 | Με τον Ξενή Ξενοφώντος

Με πρωτοβουλία της ΣΕΚ επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της εργοδότησης αλλοδαπών στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα θέμα με πολλές πτυχές, που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την κυπριακή αγορά εργασίας αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Το θέμα πρωτοεμφανίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με αφορμή την έλλειψη εργατικών χεριών λόγω και της υπερθέρμανσης της οικονομίας. Για κάλυψη των αναγκών η τότε κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου αποφάσισε να δώσει άδειες εργοδότησης σε ξένους για κάλυψη, αρχικά, των τομέων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Τα κριτήρια που τέθηκαν δεν ήταν ούτε αυστηρά, ούτε ξεκάθαρα, γεγονός που ευνόησε την εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού και σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία. Τα προβλήματα που άρχισαν σιγά-σιγά να αναφύονται, λόγω της ανεξέλεγκτης και ακατάσχετης εργοδότησης ξένων, μετατράπηκαν σε χαίνουσα κοινωνική πληγή για τη μικρή Κύπρο:

1. Στυγνή εκμετάλλευση του ξένου εργατικού δυναμικού με εξευτελιστικούς μισθούς, εξοντωτικά ωράρια και άθλιες, πολλές φορές, συνθήκες διαβίωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα προσέλαβε τη μορφή σκλαβοπάζαρου, αναγκάζοντας τις συντεχνίες να κινητοποιηθούν δυναμικά για πάταξη των φαινομένων που μας προσέβαλλαν ως πολιτισμένη χώρα και ως προοδευτική κοινωνία.

2. Υπονόμευση του κοινωνικού ιστού με τη σταδιακή εκκόλαψη Κυπρίων ανέργων σε παραδοσιακούς κλάδους όπως η οικοδομική βιομηχανία.

3. Έντονη εμφάνιση φαινομένων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, τα οποία εντάθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης μετά το 2012.

4. Δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων, προκαλώντας αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας πυροδοτώντας παράλληλα ένταση στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

5. Υποβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στην ξενοδοχειακή βιομηχανίας λόγω της εργοδότησης ανειδίκευτου ξένου δυναμικού σε θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Στα τέλη του 2017 η ΣΕΚ επανέφερε στην επικαιρότητα θέμα, ζητώντας να επανεξεταστεί η στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών. Προς τούτο, συστάθηκε στα τέλη του περασμένου έτους Τεχνική Επιτροπή στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Η ΣΕΚ, στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής στις 30 Ιανουαρίου 2018, έθεσε επί τάπητος καίριες πτυχές του θέματος, αξιώνοντας τη χάραξη νέας στρατηγικής, η οποία να κινείται στους εξής κινητήριους άξονες:

• Καθορισμό αριθμού ξένων εργατών που χρειάζεται η οικονομία ανά ειδικότητα και επάγγελμα.

• Ρύθμιση των όρων εργασίας στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης.

• Διενέργεια συχνών και σχολαστικών επιθεωρήσεων για έλεγχο των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης.

Η ΣΕΚ ανησυχεί για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην αντιμετώπιση του θέματος. Θεωρεί ότι τα πράγματα που αφορούν το καθεστώς εργοδότησης αλλοδαπών θα πρέπει να τεθούν σε μια νέα βάση, που θα στηρίζεται στη συναντίληψη των κοινωνικών εταίρων, και θα επιλύουν ένα σοβαρό πολύπτυχο πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την αγορά εργασίας.

Στη μετά-κρίση εποχή η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο ξεκάθαρο καθεστώς απασχόλησης ξένων χωρίς γκρίζες ζώνες, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, υποβοηθώντας ταυτόχρονα την ενίσχυση του κλίματος εργασιακών σχέσεων. Προσδοκούμε ότι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ως ευαίσθητη στα θέματα της κοινωνικής συνοχής και των υγιών εργασιακών σχέσεων, θα θέσει σύντομα το θέμα ενώπιον κοινωνικού διαλόγου για επίλυσή του.

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Αρχισυντάκτης «Εργατικής Φωνής»