Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Αμμόχωστος: Η αρχή της λύσης

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:00 | Με τον Γιώργο Κάρουλλα

Η διατήρηση της Αμμοχώστου στο προσκήνιο της οποιασδήποτε προσπάθειας για συνολική λύση του Κυπριακού, αποτελεί διαχρονικά μια σημαντική παράμετρο που συνεχίζει να δίνει ελπίδα και προοπτική. Η Ιστορία δεκαετιών, καταλήγει στο συμπέρασμα πως από την Αμμόχωστο μπορεί να αρχίσει η λύση του Κυπριακού, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες να καλούνται να συμβάλουν στη δημιουργία του ανάλογου κλίματος.

Κατ' αρχήν, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε πρόσφυγα από την Αμμόχωστο και να τον βοηθήσουμε να κρατήσει ζωντανό τον πόθο για επιστροφή. Ούτε για μια στιγμή δεν πρέπει να αποδεχθούμε τη διχοτόμηση ως μόνιμη λύση. Το δικαίωμα της επιστροφής θα πρέπει να το διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, για να ακούγεται δυνατά η φωνή μας και να είναι πιο αποτελεσματικές οι ενέργειές μας. Η ενότητα, βέβαια, είναι απαραίτητη και στο σύνολο των εκτοπισμένων. Μόνον τότε η κοινωνία των πολιτών θα είναι δυνατή και υπολογίσιμη σε κάθε διαδικασία.

Καθοριστική και σημαντική είναι η συνεργασία που θα πρέπει να αναπτύξουμε με τους Τουρκοκυπρίους. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη διάνοιξη οδοφραγμάτων και τη μετατροπή τους σε σημεία διέλευσης, ενισχύοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Με την κινητικότητα που αναπτύσσεται ενδυναμώνεται ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και
Τουρκοκυπρίων στη βάση του κοινού μέλλοντος.

Είναι γι’ αυτό που πρέπει τα όποια εμπόδια να ξεπεραστούν και στη βάση της προσπάθειας αυτής να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη για την επανένωση της Κύπρου. Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να τα καταφέρουν, καθώς είναι κοινή η ανησυχία μας για το μέλλον της πόλης μας και της πατρίδας. Η συντήρηση ενός κλίματος αντιπαλότητας δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στον αγώνα για επίλυση του προβλήματος. Ενωμένοι οι Αμμοχωστιανοί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να εργαστούμε για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση. Να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αλληλοαποδοχής και αλληλοκατανόησης σε μια επανενωμένη πατρίδα.

Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε πέρα από τα τραύματά μας και τον πόνο που μας άφησε το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και να δούμε μπροστά. Να ανταποκριθούμε σε μια σοβαρή διεκδίκηση για την πόλη μας και να οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον σε μια ελεύθερη, ευημερούσα και ειρηνική πατρίδα. Αυτό πρέπει να είναι το όραμά μας, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να αναζωογονούμε τον αγώνα μας και να ελπίζουμε στη συνέχεια της δημιουργικότητας και της Ιστορίας της πόλης μας.

Η απελευθέρωση της Αμμοχώστου από μόνη της, δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Η Αμμόχωστος, όμως, μπορεί να αποτελέσει τη βάση και την αρχή για το κοινό μέλλον, την προοπτική και την ελπίδα για λύση του Κυπριακού. Αυτή την ελπίδα θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΛΛΑΣ
Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου