Σημερινή

Πέμπτη, 17/01/2019
RSS

H οικονομία στα κατεχόμενα και η στάση των Τουρκοκυπρίων

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 18:00 | Με τον Ξενή Ξενοφώντος

Οι Τουρκοκύπριοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, είτε το θέλουν είτε όχι, ότι το μόνο που χωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η κατοχή και ο τουρκικός στρατός, που κατακρατεί διά της μεθόδου της κανονιοφόρου διαιρεμένο το νησί. Ακόμη, θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν πως η Κυπριακή Δημοκρατία τούς μεταχειρίζεται ως ισότιμους πολίτες, παραχωρώντας τους την Κυπριακή Ταυτότητα, με την οποία μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να διαμένουν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα κομβικής σημασίας για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί η εντεινόμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία. Η συνεχιζόμενη κατρακύλα της τουρκικής λίρας και οι αρνητικότατες παρενέργειες στην καθημερινότητα του πληθυσμού στο ψευδοκράτος προμηνύουν νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα, με απρόβλεπτες κοινωνικές αναταράξεις.

Η διαπιστούμενη τις τελευταίες εβδομάδες μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τουρκοκυπρίων και η συνεχής υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου προκαλεί έντονες ανησυχίες στα εργατικά συνδικάτα και γενικότερα στα φτωχότερα στρώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψεις με ασφάλεια τι μέλλει γενέσθαι στην τουρκική οικονομία, η οποία οδεύει από το κακό στο χειρότερο, με την τουρκική λίρα να χάνει σε μερικούς μήνες πέραν του 20% της αξίας της. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, πάντως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη νομισματική πολιτική, υποστηρίζουν πως, αν οι τουρκικές Αρχές δεν καταφέρουν να αποσοβήσουν τις πιέσεις που δέχονται η λίρα και το κρατικό κόστος δανεισμού, οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα θα προσλάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν γεγονότα που αφορούν τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία μόνον απογοήτευση προκαλούν. Και εξηγούμαι:

1 Ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, στην καθοριστική στιγμή των τελευταίων συνομιλιών στην Ελβετία, προέταξε την εκρηκτική θέση ότι δεν δέχεται την κατάργηση των εγγυήσεων, ούτε την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, θέτοντας το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της διαπραγμάτευσης. Αυτή η τουρκοκυπριακή στάση, που υπαγορεύτηκε απόλυτα από την Άγκυρα, ερμηνεύεται πολιτικά ότι η Τουρκία και ο Μουσταφά Ακιντζί ξέφυγαν από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποσκοπώντας στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

2 Τα στοχευμένα πυρά και οι απειλές που εκτοξεύθηκαν τελευταίως εναντίον του αρθρογράφου της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος μίλησε ευθέως για τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και στη Συρία τον Ιανουάριο του 2018, πυροδότησαν κλίμα εκφοβισμού, αλλά και πολιτικοκοινωνικής έντασης στα κατεχόμενα, επιβεβαιώνοντας πως οι Τουρκοκύπριοι και το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων παραμένουν έρμαιο στις ορέξεις και τις διαθέσεις της Άγκυρας.

3 Η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, ενδέχεται να προκαλέσει εμφυλιοπολεμικό κλίμα με επικίνδυνες προεκτάσεις στις ελεύθερες περιοχές, μέσω καλοθελητών που θέλουν να προκαλέσουν κλίμα περαιτέρω αποδυνάμωσης των σχέσεων Ελληνοκυπρίων / Τουρκοκυπρίων.

Υπό την σκιάν αυτών των πραγματικοτήτων, απευθυνόμενοι στους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους, επισημαίνουμε ότι η αριθμητική μείωσή τους ως κοινότητας και η εν γένει κακοδαιμονία που τους ταλανίζει, δεν προέρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από την τουρκική κατοχή και την πολυετή απομόνωση που τους επέβαλε ο «Αττίλας» και ο εποικισμός. Είναι προς το συμφέρον τους να αντιληφθούν πως η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου αποτελούν τη μέγιστη εγγύηση και ασφάλεια για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, είτε το θέλουν είτε όχι, ότι το μόνο που χωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η κατοχή και ο τουρκικός στρατός, που κατακρατεί διά της μεθόδου της κανονιοφόρου διαιρεμένο το νησί. Ακόμη, θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, πως η Κυπριακή Δημοκρατία τούς μεταχειρίζεται ως ισότιμους πολίτες, παραχωρώντας τους την Κυπριακή Ταυτότητα, με την οποία μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να διαμένουν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Αν πράγματι σέβονται τους Ελληνοκύπριους ως σύνοικο στοιχείο, οι Τουρκοκύπριοι ας κατανοήσουν επιτέλους πως η Κυπριακή Δημοκρατία τούς προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ μόνιμα συντηρεί όλα τα θρησκευτικά μνημεία τους που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δείχνοντας σεβασμό προς το θρήσκευμα και τον πολιτισμό τους.

Έχοντας αυτά κατά νουν, φρονούμε πως ήλθε η ώρα, οι Τουρκοκύπριοι και δη οι οργανωμένοι φορείς, με αιχμή τα συνδικάτα, να προβληματισθούν βαθύτατα για τη στάση των ηγετών τους και να αποφασίσουν τι σχέσεις θέλουν να έχουν με τους Ελληνοκύπριους και την Κυπριακή Δημοκρατία και σε τι κράτος θέλουν να ζήσουν. Τώρα είναι η ώρα που οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να μετρήσουν σωστά το πραγματικό τους συμφέρον και να πάρουν το μέλλον τους στα ίδια τους τα χέρια. Η εγγύηση και η ασφάλειά τους δεν διασφαλίζονται μέσα από στρατιωτικά και επεμβατικά δικαιώματα, αλλά μέσα από την κοινή συνύπαρξη σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος