Σημερινή

Πέμπτη, 17/01/2019
RSS

Φως στην προδοσία της Κύπρου

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 18:00 | Με τον Γιαννάκη Ομήρου

Ανακοινώθηκε ότι τον ερχόμενο Ιούλιο θα αρχίσουν να δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά της «Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής» και το συναφές μαρτυρικό υλικό για την προδοσία της Κύπρου. Έτσι, ελπίζω ότι θα τεθεί τέρμα σε μιαν απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση, που βάραινε τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Η σημερινή κατάληξη είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διχογνωμίας, που υπήρξε για τέσσερεις σχεδόν δεκαετίες, αναφορικά για το αν θα έπρεπε να αποδεσμευθεί το ιστορικό αυτό υλικό.

Ιδού τα ακριβή γεγονότα.

Όταν μετά την πτώση της Χούντας, μέσα από τις στάχτες της κυπριακής τραγωδίας, καταχωρήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Προέδρου Μακαρίου, η Κυβέρνηση Καραμανλή της μεταπολιτευτικής περιόδου ανέστειλε τις διώξεις με επίκληση νομοθεσίας που προέβλεπε ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια αναστολή «όταν απειλούνται οι σχέσεις της Ελλάδος μετά τρίτης τινός χώρας». (Άρθρο 30 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

Η χώρα βέβαια δεν ανεφέρθη, αλλά ήταν προφανές ότι επρόκειτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δηλαδή δεν υπήρξε ποινική δίωξη των χουντικών που διέταξαν και εκτέλεσαν την προδοσία του πραξικοπήματος που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και, ως εκ τούτου, δεν υπήρξε τιμωρία για να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος και οι κραυγάζουσες ευθύνες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αναστολή της ποινικής δίωξης των πρωταιτίων της προδοσίας της Κύπρου αποφασίστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Στεφανάκη, στις 7 Μαρτίου 1975. Ο τότε Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, μιλώντας σχετικά στη Βουλή των Ελλήνων στις 16 Οκτωβρίου 1975, είπε: «Θα παραμείνει βέβαια ακόμα εκκρεμής η δίωξις των υπευθύνων διά το πραξικόπημα της Κύπρου και τούτο, διότι η Κυβέρνησις νομίζει, ότι κατά την παρούσαν φάσιν του Κυπριακού, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί η δίκη αυτή, αζημίως, διά την υπόθεσιν της Κύπρου».

Έτσι η χούντα διώχθηκε και τιμωρήθηκε μόνο για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Και όμως. Ενώ η Κυβέρνηση Καραμανλή φρόντισε να «προστατεύσει» τους Αμερικανούς και να επιβάλει συσκότιση για τις ευθύνες τους στην κυπριακή τραγωδία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1999 ζήτησε συγγνώμη για τη στήριξη που πρόσφεραν οι ΗΠΑ προς την ελλαδική χούντα. Αλλά και ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε στιγμές ειλικρίνειας, αναφώνησε το MEA CULPA για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Αμερικανοί στη στήριξη της δικτατορίας αλλά και στην κυπριακή τραγωδία.

Φοβούμαι ότι, διακατεχόμενοι από τους ίδιους αδικαιολόγητους φόβους, οι επόμενοι πρωθυπουργοί, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο επανειλημμένο αίτημα της Κυπριακής Βουλής για να παραδοθεί το υλικό που συνέλεξε «η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή» της Βουλής των Ελλήνων για την προδοσία της Κύπρου συσταθείσα στις 3 Μαρτίου 1986 και λειτουργήσασα τη διετία 1986 -1988, παρά τις επανειλημμένες και έντονες οχλήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα επί προεδρίας της Βουλής από τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού, είχε δημιουργηθεί κλίμα σοβαρής έντασης και δημόσιων αντεγκλήσεων και λογομαχιών με την Αθήνα για το θέμα του «Φακέλου της Κύπρου».

Ευρισκόμενος στην Αθήνα το 2015, όταν στην Προεδρία της Βουλής βρισκόταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έθεσα ως στόχο να πείσω για την ανάγκη να δοθεί τέρμα σε αυτήν την ιστορική εκκρεμότητα. Πολύ διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συμφωνήσαμε ότι το θέμα θα έπρεπε να λήξει.

Δεδομένου ότι σε κοινοβουλευτικά συστήματα τον καθοριστικό λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις της Βουλής έχει ο Πρωθυπουργός, επιδίωξα και είχα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Εξήγησα ότι ήταν αδιανόητο να υπάρχουν οποιεσδήποτε αναστολές και δισταγμοί στο να δοθεί στην Κύπρο το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου», δεδομένου μάλιστα ότι οι όποιοι φόβοι για διασάλευση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είχαν ξεπεραστεί από δημόσιες τοποθετήσεις - ομολογίες Αμερικανών αξιωματούχων. Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε και προχωρήσαμε στις 21 Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση στη συνομολόγηση Πρωτοκόλλου συνεργασίας, για την ψηφιοποίηση και παράδοση στον Κύπριο Πρόεδρο της Βουλής ολόκληρου του συλλεγέντος υλικού από την «Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή», για τον «Φάκελο της Κύπρου».

Είμαι βέβαιος ότι τερματίζεται μια ιστορική εκκρεμότητα σαράντα τέσσερα χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και ότι το υλικό που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα θα χρησιμοποιηθεί για «κοινοβουλευτικούς, επιστημονικούς και ιστορικούς σκοπούς», σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Ιανουαρίου του 2016 και τα μετέπειτα Πρωτόκολλα που συνομολογήθηκαν στη συνέχεια.

Κυρίως, όμως, ότι θα ρίξει άπλετο φως στα σκοτεινά παρασκήνια της μεγαλύτερης προδοσίας στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Για τη διασύνδεση των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με ξένες υπηρεσίες, που θα καταδείξουν και τους «υπερέλληνες» εφιάλτες και τα ξένα κέντρα των οποίων υπήρξαν ευπειθείς, πιστοί και αργυρώνητοι θεράποντες.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Λ. ΟΜΗΡΟΥ
Τέως Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων