Σημερινή

Δευτέρα, 22/04/2019
RSS

Υγεία: Από τον αναπνευστήρα στο… νεκροτομείο

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Ανδρέα Πολυνείκη

Το Υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη και τον πρώτο λόγο να λογοδοτήσει, γιατί τόσα χρόνια δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο, παρ' όλον ότι ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια προς τον σκοπό αυτό. Οι μελέτες των Leeds, Harvard, Mercer, UME, WHO, LSE και δεν ξέρω πόσες άλλες, δακτυλοδείχνουν ότι το Υπουργείο Υγείας, με τη σημερινή του δομή και οργάνωση, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον ρόλο του

Δεν μπορώ να φανταστώ πιο αποκρουστικό τίτλο για να ξεκινήσω αυτό το άρθρο. Πριν από 15 χρόνια, δύο πράγματα λέγαμε ως τεχνική επιτροπή για την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Ότι το σύστημα υγείας είναι στον αναπνευστήρα, στα δε νοσοκομεία επικρατεί οργανωμένο χάος. Αυτό δεν λεγόταν στους διαδρόμους ή μεταξύ μας, αλλά σε επίσημες παρουσιάσεις προς την ηγεσία, από αξιόλογους καθηγητές πανεπιστημίων, όπως το Χάρβαρντ.

Το 2001 ψηφίστηκε ο Νόμος του ΓεΣΥ και λίγο αργότερα ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Την ίδια εποχή περίπου κτιζόταν και το Νέο Γενικό Νοσοκομείο, που θεωρείτο η ναυαρχίδα για τις μεταρρυθμίσεις, για να λειτουργήσει πάνω σε σύγχρονες βάσεις και να είναι το θεμέλιο για τη σωστή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με τον επερχόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία.

Όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τέθηκαν όλες οι βάσεις για να λειτουργήσει πάνω σε σύγχρονες προδιαγραφές, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και για να διαπιστευθεί, που θα ήταν το αποκορύφωμα να πετύχει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Τέθηκαν, επίσης, οι βάσεις για την καταγραφή συμβάντων στα νοσοκομεία, λειτούργησε Ομάδα Ποιότητας, τέθηκαν όλες οι προδιαγραφές για τη σωστή στελέχωση και διαχείρισή του.

Δυστυχώς, όλα αυτά έμειναν στη μέση, διότι το Υπουργείο Υγείας, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία όλων των Νοσηλευτηρίων, δεν έδωσε συνέχεια ή αδράνησε ή δεν θέλησε.

Αμφιβολίες…

Για την ετοιμασία όλων των αναγκαίων έργων υποδομής και την προώθηση του ΓΕΣΥ το Υπουργείο Υγείας προσέλαβε τους ίδιους εμπειρογνώμονες που είχε και ο ΟΑΥ. Το συμβόλαιο περιελάμβανε την ολοκλήρωση 10 θεματικών έργων και τη δημιουργία 10 θεματικών ομάδων. Το συμβόλαιο έληξε και τα τέσσερα εκατομμύρια που στοίχισε η προσπάθεια αυτή έκαναν φτερά, χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό έργο.

Απεναντίας, παράτυπα επεκτάθηκε το συμβόλαιο των εμπειρογνωμόνων, για να εισαγάγουν και πρωτόκολλα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ποιο το αποτέλεσμα; Έγινε ένα πρωτόκολλο, το οποίο παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες για τα χειρουργεία σε δημοσιογραφική διάσκεψη και τίποτε άλλο. Η παράταση του συμβολαίου για 6 μήνες στοίχισε, τότε, άλλο ένα εκατομμύριο λίρες!

Τα γράφω αυτά για να αντιληφθούμε πού βρίσκονται τα λάθη και δεν προχωρεί τίποτε στον τομέα της υγείας. Αν υπήρχε ο μηχανισμός να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε τα πιο πάνω έργα, τότε σίγουρα πολλοί που έπαιρναν τις αποφάσεις δεν θα κοιμόντουσαν ήσυχα. Γι' αυτό, να μου επιτρέψετε να έχω τις αμφιβολίες μου, αν μπορεί να υλοποιηθεί το τετράπτυχο ΓεΣΥ, ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΟΑΥ.

Ο από μηχανής Θεός

Σήμερα, ο τομέας της Υγείας είναι παγιδευμένος μέσα στο τετράπτυχο ΓεΣΥ - Αυτονόμηση - Μεταρρυθμίσεις - ΟΑΥ. Όλα τα έργα και δράσεις που πρέπει να γίνονται στον τομέα της Υγείας στέλνονται στις Καλένδες, για να λυθούν όταν θα λειτουργήσει το ΓεΣΥ, γιατί το ΓεΣΥ θεωρείται ο από μηχανής Θεός που παρουσιάζεται στις αρχαίες τραγωδίες.

Το Υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη και τον πρώτο λόγο να λογοδοτήσει, γιατί τόσα χρόνια δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο, παρ' όλον ότι ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια προς τον σκοπό αυτό. Οι μελέτες των Leeds, Harvard, Mercer, UME, WHO, LSE και δεν ξέρω πόσες άλλες, δακτυλοδείχνουν ότι το Υπουργείο Υγείας, με τη σημερινή του δομή και οργάνωση, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον ρόλο του, που είναι να ετοιμάζει την πολιτική υγείας και να την εφαρμόζει, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

Μια από τις εισηγήσεις των μελετών ήταν η δημιουργία στο επίπεδο του Υπουργείου Υγείας Τμήματος Διεύθυνσης Προσωπικού. Το ίδιο προβλεπόταν να υπάρχει και στα νοσοκομεία, για να αντιμετωπίζει έγκαιρα και να ικανοποιεί τις ανάγκες στα τμήματα και υπηρεσίες με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό.
Μέσα από ένα άρθρο, δεν μπορείς να επεκταθείς περισσότερο.

Ο άδικος χαμός του 10χρονου αγοριού, που συγκλόνισε ολόκληρη την Κύπρο, η απρόσμενη εμπειρία να δούμε γιατρούς με χειροπέδες, ενώ εκτελούσαν, στην ουσία, μέσα στις συνθήκες που τους είχε καθορίσει και συνηθίσει το κράτος, τα καθήκοντά τους και ενώ ο κίνδυνος λάθους κάτω από τις συνθήκες που εργάζονται, αλλά και ως ανθρώπινος παράγοντας, είναι μεγάλος, είναι πρωτόγνωρα για τη σημερινή μας κοινωνία.

Εύχομαι η Δικαιοσύνη να εξετάσει σε βάθος και έκταση την περίπτωση αυτή και να απονείμει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Δρ Ανδρέας Πολυνείκης
Πρώην Πρώτος Ιατρικός Λειτουργός και
Εκτελεστικός Δ/ντής ΓΝΛ