Σημερινή

Σάββατο, 19/01/2019
RSS

Ο κ. Μακρόν και ο κ. Tραμπ

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:04 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Ο κ. Macron με τη σύζυγό του αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Trump για επίσημη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με τις ΗΠΑ πέρασαν και περνούν από σκαμπανεβάσματα. Οι Αμερικανοί, από την άλλη μεριά, δεν ξεχνούν τον Lafayette, που πήγε, όπως ο Λόρδος Βύρων για την Ελλάδα, να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην ανάγκη τους. Η επίσκεψη του ζεύγους Macron στις ΗΠΑ έδειξε τις διαφορές μεταξύ των δυο Προέδρων στη διεθνή πολιτική, οι οποίες, όμως, εκφράσθηκαν δημόσια και σε «ειλικρινές και φιλικό» κλίμα.

Ο κ. Macron επέκρινε τον εθνικισμό στις διεθνείς σχέσεις, τον απομονωτισμό και το θέμα της αντίστασης στις κλιματολογικές αλλαγές, δηλαδή επέκρινε τις θέσεις του κ. Trump σ’ αυτά τα θέματα. Το κυριότερον, όμως, εξέφρασε την αντίθεσή του, όπως αργότερα και η κ. Μέρκελ, στην πολιτική του κ. Trump, σχετικά με τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα με το Ιράν.

Η πτώση των μετοχών της κ. Μέρκελ στη διεθνή πολιτική σκηνή βοήθησεν τον κ. Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να πάρει τη θέση της.

Η μετάβαση από τον κ. Hollande στον κ. Μαcron φαίνεται, προς το παρόν, να βοηθά τη Γαλλία. Ο κ. Hollande έριξε το γόητρο της Γαλλίας σε χαμηλότερο, από το συνηθισμένο, επίπεδο.

Οι Γάλλοι Πρόεδροι, είτε δεξιοί είτε αριστεροί, συμπεριφέρονται όπως οι προκάτοχοί τους μονάρχες. Δεν ήταν μόνο ο «αυτοκρατορικός» στρατηγός Ντε Γκολ, αλλά και οι διάδοχοί του, ο Pompidou, ο αριστοκράτης Valery Giscard d’Estaing, ο Σοσιαλιστής Mitterand, που συμπεριφερόταν ως ο Βασιλιάς - ήλιος, ο Σιράκ, ο Σαρκοζί και τώρα ο Μακρόν υποτίθεται κεντρο-αριστερός, αλλά, στην ουσία, τυπικός Γάλλος Πρόεδρος: «μεγαλοπρεπής και υψιπετής».

Αυτό, όμως, το ύψος και η νοοτροπία βοηθά -τελικά γενικά- την πατρίδα τους, τη Γαλλία.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας).
Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ