Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Οι ανατροπές της Ιστορίας

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:00 | Με τον Γιαννάκη Ομήρου

Ο αξέχαστος Έλληνας διανοούμενος Μιχάλης Ράπτης, άλλως Πάμπλο, είχε μια ξεχωριστή ικανότητα να διατυπώνει με περίτεχνο, σχεδόν φιλολογικό λόγο, τις πολιτικές εξελίξεις. Όταν άρχισε η ιστορική αποδόμηση - κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, έγραψε για τη «επιτάχυνση της ιστορίας». Και όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξερχόταν από τις φυλακές του Απαρτχάιντ, όπου πέρασε τα 27 χρόνια της ζωής του και άρχιζε το τέλος του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων, έγραψε στα μικρά αρθρίδια που φιλοξενούσαν τα Αθηναϊκά «ΝΕΑ», για τα «απρόσμενα της ιστορίας».

Αυτές τις φράσεις του Μιχάλη Ράπτη θυμήθηκα, καθώς οι παγιωμένες ισορροπίες που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ανατρέπονται με μια εκπληκτική ταχύτητα που οδηγεί σε αναδιάταξη δυνάμεων, επιρροών και πόλων περιφερειακής και διεθνούς ισχύος.

Καθώς το παγκόσμιο διπολικό σύστημα εξουσίας υπέστη τεράστιες ρωγμές μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, νέες συμμαχίες αναδύονται και νέες ισορροπίες διαμορφώνονται, ανατρέποντας καθημερινά παγιωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα στις διεθνείς σχέσεις.

Η νευρικότητα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον, μετά την τουρκική παραγγελία του πυραυλικού συστήματος S 400 προς τη Ρωσία, έχει ενταθεί μετά την επίσημα συνομολογηθείσα συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν. Η ρωσική υπερδύναμη, καθώς ανακάμπτει σε ισχύ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επιχειρεί, μέχρι τώρα με επιτυχία, να επιφέρει καίρια κτυπήματα στη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία του Ερντογάν, χωρίς αναστολές, συνασπίζεται με ορκισμένους εχθρούς της υπερατλαντικής υπερδύναμης -Ρωσία - Ιράν- επιδιώκοντας να καλύψει τα νότια σύνορά της από τον κίνδυνο μιας αυτονομίας των Κούρδων. Η δε κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκιουγιου με επένδυση μαμούθ από τους Ρώσους, διευρύνει και στον οικονομικό τομέα τη συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας.

Η, για δεκαετίες, στρατηγική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ, υπό την υψηλή εποπτεία - καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μετατρέπεται σταδιακά σε απροκάλυπτη εχθρότητα.

Ακόμα η απρόσμενη προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ αποδυναμώνει το «πάλαι ποτέ» ενιαίο αραβικό μέτωπο κατά του κράτους του Ισραήλ, αφού άλλες προτεραιότητες προβάλλουν για τους Σαουδάραβες στον ακήρυκτο πόλεμο κατά του Σιιτικού Ιράν.

Τέλος, στην πολυτεμαχισμένη Συρία αναδομούνται συνεχώς και αναδιατάσσονται φανερές και υπόγειες συμμαχίες στον βωμό εξασφάλισης μονίμων επιρροών στην περιοχή, στη μετά τον πόλεμο εποχή.

Μέσα σε αυτό το ρευστό και συνεχώς διαφοροποιούμενο και ανατρεπόμενο περιβάλλον, Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να αναλύουν συνεχώς τα δεδομένα, να αξιολογούν τις εξελίξεις και να ενεργούν με σωφροσύνη αλλά και αποφασιστικότητα για την εξυπηρέτηση των εθνικών τους συμφερόντων.

Πρώτο καθήκον η αναβάθμιση - διεύρυνση των τριμερών συμμαχιών με χώρες της περιοχής.

Η εποχή των απλουστευμένων και παγιωμένων ισορροπιών, συμμαχιών και αδιατάραχτων γεωπολιτικών δεδομένων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και όσοι δεν το αντιληφθούν, είναι φανερό ότι η ιστορία θα τους ξεπεράσει.

Σημ.: Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται διαφοροποίηση του «μετώπου» Τουρκίας - Ρωσίας αναφορικά με το Αφρίν και τα γεγονότα στη Γιούτα δεν αποδυναμώνει την εκτίμηση για ανατροπές της ιστορίας. Τις επιβεβαιώνει.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Λ. ΟΜΗΡΟΥ
Τέως Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων