Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

ΓεΣΥ: Η μεγαλύτερη κοινωνική πρόκληση της νέας πενταετούς δ

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:05 | Με τον Ξενή Ξενοφώντος

ΓεΣΥ: Η μεγαλύτερη κοινωνική πρόκληση της νέας πενταετούς διακυβέρνησης

Παρακολουθώντας στενά το θέμα της Υγείας εδώ και μια τουλάχιστον 26ετία, είμαι πέρα από βέβαιος πως αν δεν ήταν στη θέση του Υπουργού ο Γιώργος Παμπορίδης στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ΓεΣΥ θα παρέμενε αιχμάλωτο των κάθε λογής κερδοσκόπων της οικονομίας και καιροσκόπων της πολιτικής

Με τους καλύτερους οιωνούς για τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα του τόπου εγκαταστάθηκε την 1η Μαρτίου ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πέραν του εθνικού μας θέματος, η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στην εσωτερική διακυβέρνηση, που έχουν να κάνουν με τη μεταρρύθμιση του κράτους και τη στόχευση πολιτικών για ουσιαστική ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Αναντίλεκτα, η μεγαλύτερη κοινωνική πρόκληση, η οποία δεν μπορεί να περιμένει, ούτε φυσικά δικαιούται να αποτύχει, είναι η εφαρμογή του μονοασφαλιστικού Γενικού Σχεδίου Υγείας, ΓεΣΥ, στα τεθέντα χρονοδιαγράμματα.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι στο θέμα του τομέα της Υγείας με φόντο το ΓεΣΥ έχουν συντελεσθεί την τελευταία τριετία ιστορικά βήματα, τα οποία οφείλονται πρωτίστως στην αποφασιστικότητα και στην ατσάλινη θέληση του αποχωρήσαντος Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών. Με απαράμιλλο σθένος και πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα τόλμη, έδωσε μετωπικές μάχες με πολύπλοκα κυκλώματα και υπόγειους συνασπισμούς, που λυμαίνονταν διαχρονικά τον ζωτικό τομέα της Υγείας.

Σε όλη τη διαδρομή της θητείας του ακούσαμε πράματα και θάματα, ενώ αποκαλύφθηκαν πελώρια σκάνδαλα τόσο σε επίπεδα διακίνησης και εμπορίας φαρμάκων, όσο και σε βαθιά αρρωστημένες νοοτροπίες, που συντηρούσαν σε κώμα την Υγεία. Και, ασφαλώς, χάριν του εύκολου κέρδους των ολίγων, η υγεία των πολλών και κυρίως των μη προνομιούχων συμπολιτών μας κρατιόταν στον αναπνευστήρα.

Παρακολουθώντας στενά το θέμα της Υγείας εδώ και μια τουλάχιστον 26ετία, είμαι πέρα από βέβαιος πως αν δεν ήταν στη θέση του Υπουργού ο Γιώργος Παμπορίδης στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ΓεΣΥ θα παρέμενε αιχμάλωτο των κάθε λογής κερδοσκόπων της οικονομίας και καιροσκόπων της πολιτικής.

Δεν ισχυρίζομαι ότι τώρα τα προβλήματα έχουν λυθεί, ή ότι έχουν εξαρθρωθεί τα κυκλώματα που κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας των πολιτών. Ούτε υποστηρίζω ότι έχει κριθεί η μάχη που δίδεται για να αποκτήσει ο τόπος καθολικό και ποιοτικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας, που θα μας τιμά ως ευρωπαϊκή χώρα και ως προοδευτική κοινωνία.

Αυτό που πιστεύω και μπορώ να το τεκμηριώσω, είναι ότι ο Γιώργος Παμπορίδης, με την ενεργό στήριξη της Κοινωνικής Συμμαχίας και με προμετωπίδα τη ΣΕΚ, έσπασε τα αποστήματα που καταδυνάστευαν τον τομέα της Υγείας διανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για υλοποίηση του ΓεΣΥ ως της δεύτερης μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης του λαού μας, μετά το Αναλογικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι όποιες ακραίες φραστικές συμπεριφορές του κ. Παμπορίδη στην αγωνιώδη, επίμονη κι επίπονη προσπάθειά του να βρει τον μίτο της Αριάδνης για να δαμάσει τον Μινώταυρο που κρατούσε με νύχια και με δόντια τον τομέα της Υγείας αιχμάλωτο οικονομικών συμφερόντων και ενίοτε πολιτικών παιγνίων, δεν μπορούν να μειώσουν έστω και κατ’ ελάχιστον το μεγάλο επίτευγμα που συνετελέσθη επί υπουργίας του.

Φρονώ ότι τα πράγματα είναι πλέον ρόδινα για να γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα το μέγα όραμα του ΓεΣΥ. Αυτό, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί οι Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες μπορούν ανά πάσα στιγμή να παρεμβληθούν στον δρόμο μας. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια και οι αετονύχηδες του εύκολου πλουτισμού, ούτε την υγεία του λαού σκέφτονται, ούτε την πρόοδο της κοινωνίας αναλογίζονται. Το μόνο που προσμετρά στις ενέργειες και τις αποφάσεις τους είναι ο πλουτισμός έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

Γι' αυτό, ο νέος υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου που, όπως λέχθηκε, τυγχάνει της εμπιστοσύνης του προκατόχου του, καλείται να κρατήσει ψηλά τη σημαία του ΓεΣΥ, υπηρετώντας πιστά όχι ως ιατρός αλλά ως πολιτικός τον όρκο του Ιπποκράτη, που έχει ως πεμπτουσία του την ηθική άσκηση των καθηκόντων του. Και αυτή η ηθική άσκηση τού υπαγορεύει ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και πολιτικώς εφικτό, να θέσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Σ’ αυτήν την ευγενή προσπάθεια, η ΣΕΚ θα του σταθεί ως ειλικρινής συνεργάτης και σταθερός συμπαραστάτης.

ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Αρχισυντάκτης ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ