Σημερινή

Τρίτη, 18/12/2018
RSS

Ο Σελίμ Β’ και ο Ερντογάν

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:04 | Με τον Γιώργο Περδίκη

Το φυσικό αέριο επιχειρείται να μετατραπεί από δέλεαρ προς την Τουρκία, για να επιτρέψει λύση στο Κυπριακό, σε θηλιά στον λαιμό των Ελληνοκυπρίων. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί με πολιτική απόφαση. Πολιτική απόφαση που θα αντικρούει αυτήν τη «φιλοσοφία ήττας» και θα προχωρεί σε πρακτικά μέτρα ανατροπής των τουρκικών σχεδιασμών. Ένα τέτοιο πρακτικό μέτρο θα είναι η προώθηση της μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Ένας μύθος ιστορεί πως τάχα ο Σουλτάνος Σελίμ Β’ (γνωστός επίσης ως «Σελίμ, ο μέθυσος»), εισέβαλε στο νησί μας το 1570, γιατί ενθουσιάστηκε από το κρασί που του έστειλαν πεσκέσι οι Κύπριοι. Δεν ξέρω πόση αλήθεια περιέχει ο μύθος. Πάντως ένα είναι το σίγουρο. Πολλές φορές ο γητευτής μετατρέπεται σε θύμα όταν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του και έχει παράλληλα υποτιμήσει το υποψήφιο θηρίο που θέλει να δελεάσει. Τα όσα έχουν συμβεί τελευταία στην Κυπριακή ΑΟΖ με την παρεμπόδιση της ΕΝΙ από τα τουρκικά πολεμικά θυμίζουν αυτήν την ιστορία. Είπαμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία.

Με την πειρατική της ενέργεια η Τουρκία έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς να την ελέγχει πλήρως η ίδια. Μας εξήγησε πως θα γίνει αυτό. Είτε θα υπάρξει συμφωνία τουρκικών προδιαγραφών στο Κυπριακό, που θα τους επιτρέπει μέσω του κυπριακού κράτους (με την αξιοποίηση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και των προνομίων που θα τους παρέχει η συμφωνία) να ελέγχουν πλήρως την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων αλλά και να καθορίσουν την πορεία των αγωγών (μέσω Τουρκίας προφανώς) προς την Ευρώπη.

Είτε θα γίνει ειδική συμφωνία για τη διαχείριση του φυσικού αερίου, που θα περιλαμβάνει και τον αγωγό μέσω της Τουρκίας πριν και χωρίς την όποια συμφωνία για το Κυπριακό. Η οκκά τετρακόσια, δηλαδή. Το επικίνδυνο στοιχείο που διαβλέπω είναι το γεγονός ότι αυτή η αντίληψη καλλιεργείται στην κυπριακή κοινή γνώμη και προβάλλεται από πολιτικούς και δημοσιογράφους και αρχίζει να εμπεδώνεται ευρέως.

Δημιουργούνται δηλαδή οι προϋποθέσεις για αποδοχή των νέων προκλητικών απαιτήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου τάχα να αποφύγουμε τις επικίνδυνες εντάσεις με την Τουρκία και να έχουμε πρόσβαση στα υποτιθέμενα αμύθητα πλούτη που κρύβει η Κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια, το φυσικό αέριο επιχειρείται να μετατραπεί από δέλεαρ προς την Τουρκία, για να επιτρέψει λύση στο Κυπριακό, σε θηλιά στον λαιμό των Ελληνοκυπρίων.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί με πολιτική απόφαση. Πολιτική απόφαση που θα αντικρούει αυτήν τη «φιλοσοφία ήττας» και θα προχωρεί σε πρακτικά μέτρα ανατροπής των τουρκικών σχεδιασμών. Ένα τέτοιο πρακτικό μέτρο θα είναι η προώθηση της μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Όταν το κυπριακό φυσικό αέριο φτάσει στα εργοστάσια υγροποίησης της Αιγύπτου και αρχίσει η αξιοποίησή του μαζί με την Αίγυπτο (και Ισραήλ), τότε ξηλώνεται ο σχεδιασμός της Τουρκίας.

Γι’ αυτό η πρότασή μου είναι να δώσουμε έμφαση και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες με την Αίγυπτο. Και μη μου πείτε πάλι για τις τιμές του φυσικού αερίου, που είναι τάχα χαμηλές, γιατί βλέπω να γίνονται συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου παγκοσμίως (ακόμα και δίπλα μας μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ), χωρίς να επηρεάζονται από τις «χαμηλές τιμές». Ας μην πει κανείς, ας περιμένουμε και άλλο, μέχρι να ανεβούν κι άλλο οι τιμές. Θα πάθουμε χειρότερα από τις «μωρές παρθένες» του Ευαγγελίου.

Ας μη νομίσετε, όμως, ότι η Τουρκία θα καθίσει ήσυχα να περιμένει ή να παρακολουθεί την ανατροπή των σχεδίων της. Ακόμα και στην περίπτωση της αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτη, όπου εμπλέκονται ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος, πρέπει να αναμένονται δυναμικές αντιδράσεις από τους Τούρκους. Ο εχθρός δεν πρέπει να υποτιμάται, ποτέ! Είναι απρόβλεπτος από τη φύση του. Άρπαγας και ληστής, από το γέννημα της Ιστορίας. Ο Σελίμ Β’ ο μέθυσος αναβιώνει, αλλάζει όνομα και μας απειλεί.

Γιώργος Περδίκης
Πρόεδρος
Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών