Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

Το ξεγύμνωμα του δικοινοτισμού

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:00 | Με τον Άθω Κοιρανίδη

Η πρόσφατη ταύτιση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας με τις παράνομες ενέργειες και τις παρανοϊκές απαιτήσεις της Τουρκίας αναφορικά με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν καταδείξει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η εγκάθετη ηγεσία των κατεχομένων δεν ενδιαφέρεται ποσώς για την προάσπιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, αλλά μόνο για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας.

Η πιο πάνω διαπίστωση ήταν εμφανής από την εποχή της αποικιοκρατίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν οι Βρετανοί επανέφεραν την Τουρκία στο παιχνίδι της διεκδίκησης της Κύπρου για να εξασφαλίσουν τη δική τους παρουσία ως ρυθμιστικός παράγοντας, αλλά ο αδύναμος και προδομένος ελληνοκυπριακός πληθυσμός δεν είχε το θάρρος να αντισταθεί στις μεθοδεύσεις των Βρετανών, που έθεσαν τον δικοινοτισμό στην καρδιά του συντάγματος του νέου κράτους ως ωρολογιακή βόμβα.

Τα παρεπόμενα του δικοινοτισμού είναι γνωστά. Οι προβοκάτσιες από την ΤΜΤ, η τουρκανταρσία το 1963, τα γεγονότα του 1967, η εισβολή το 1974, η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 και τα πρόσφατα γεγονότα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κάθε ελεύθερα και λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι, όσο συντηρείται ο δικοινοτισμός, ο κυπριακός λαός δεν θα μπορέσει να ειρηνεύσει, αφού η Τουρκία θα ποδηγετεί την εκάστοτε τουρκοκυπριακή κοινότητα, ασκώντας σε αυτήν φυγόκεντρες δυνάμεις από το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η μακροχρόνια σταθερότητα και ευημερία της πατρίδας μας προϋποθέτει την υπέρβαση του θεσμού των κοινοτήτων και την αντιμετώπιση των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός λαού. Όπως σε όλα τα σύγχρονα, προηγμένα, ευημερούντα δημοκρατικά κράτη του κόσμου, τα δικαιώματα των νομίμων πολιτών δεν διαφέρουν αναλόγως εθνοτικής ή θρησκευτικής ή άλλης προέλευσης, όπως στην Κυπριακή Δημοκρατία τα δικαιώματα των Ελλήνων, των Αρμενίων των Μαρωνιτών και των Λατίνων δεν διαφέρουν, έτσι και αυτά των νομίμων Τούρκων πολιτών δεν πρέπει να διαφέρουν.

Οι τρέχουσες συγκυρίες προσφέρονται για καταγγελία αυτού του ρατσιστικού, οθωμανικής προέλευσης και βρετανικής πατρότητας, καρκινώματος στα διεθνή σώματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει το πλέον αποτελεσματικό βήμα, αφού τα σημερινά συμφέροντα των Ευρωπαίων εταίρων μας συμπλέουν με τα δικά μας, λόγω της σημασίας που έχουν τα ενεργειακά αποθέματά μας στην απεξάρτησή της από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ βλέπουν με θετικό μάτι τον περιορισμό της επιρροής της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο, λόγω της αντιπαλότητάς της με το Ισραήλ για διεκδίκηση ηγεμονικού ρόλου στην περιοχή και λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους τους το φλερτ της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Όπως έχει διαφανεί ξεκάθαρα στο παρελθόν, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλα διεθνή προβλήματα, ο ρόλος του ΟΗΕ έχει γίνει πλέον καθαρά συμβολικός και επουσιώδης. Η πρόσφατη ποντιοπιλατική του στάση στο θέμα της παρεμπόδισης του γεωτρύπανου της ΕΝΙ αποτελεί επαναβεβαίωση αυτής της τραγικής διαπίστωσης. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από αυτόν.

Επειδή κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία των γεωπολιτικών δεδομένων, επιβάλλεται η νέα Κυβέρνηση του Πρόεδρου Αναστασιάδη να εκμεταλλευτεί το μεγάλο λάθος που έχει διαπράξει η Τουρκία, με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, και να εξαπολύσει διεθνή διπλωματική εκστρατεία επανατοποθέτησης του Κυπριακού στην ορθή του βάση ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, τη διεκδίκηση του οριστικού απεγκλωβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την εφαρμογή του θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος «ένας άνθρωπος μία ψήφος» με την κατάργηση του ρατσιστικού δικοινοτισμού.

ΑΘΩΣ ΚΟΙΡΑΝΙΔΗΣ
Πρόεδρος ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ