Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

Νάρκοτεστ - Κοινωνία ώρα μηδέν

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Με τον Κωνσταντίνο Καρεκλά

Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα του νάρκοτεστ; Θα διορθώσουμε το πρόβλημα με ποινές και φυλάκιση; Η Νορβηγία, τον Δεκέμβριο του 2017, έγινε η πρώτη χώρα όπου αποποινικοποίησε τα ναρκωτικά, δίνοντας έμφαση στη θεραπεία και όχι στην τιμωρία.

Τις τελευταίες ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή ο έλεγχος νάρκοτεστ από την Αστυνομία, με τα αποτελέσματα σιγά-σιγά να αρχίζουν να στέλνουν μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις. Εκτιμώ πως ο συγκεκριμένος έλεγχος θα αναδείξει ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προνοεί τα εξής:

(i) Ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια ή

(ii) Xρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€3.500) ή

(iii) Στέρηση της ικανότητας να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια ή

(iv) Όλες ή οποιαδήποτε ή οποιεσδήποτε από τις ποινές αυτές.

Το μέγα ερώτημα που προκύπτει μέσα από τη νομοθεσία αυτή, είναι αν πραγματικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών, επιβάλλοντας απλώς μια ποινή ή και φυλάκιση. Είναι με αυτόν τον τρόπο που θα καταφέρει η πολιτεία να διορθώσει το πρόβλημα και να φέρει στον σωστό δρόμο τους χρήστες; Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση αύξησε δραματικά τα προβλήματα στην κοινωνία και ένα από αυτά είναι τα ναρκωτικά.

Αρκετοί συνάνθρωποί μας είτε κατέληξαν να είναι χρήστες ως διέξοδος στα προβλήματά τους, είτε κατέληξαν να είναι έμποροι για το εύκολο χρήμα. Είναι πολλές οι κατηγορίες ανθρώπων που είναι είτε χρήστες είτε έμποροι και ξανά το ερώτημα είναι το εξής: Θα μπορέσουμε ως πολιτεία να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό με μιαν απλή ποινή ή φυλάκιση;

Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες, καθώς η μεταχείρισή τους άνιση. Πολλοί γονιοί ζουν έναν Γολγοθά αλλά και οι ίδιοι οι χρήστες, ζητώντας απελπισμένα βοήθεια, με το κράτος να κωφεύει και να τους κλείνει στη φυλακή. Εκτιμώ πως οι χρήστες ή έμποροι, δεν θα έπρεπε να οδηγούνταν σε πολιτικά δικαστήρια αλλά σε κοινωνικά. Οι ποινές δεν θα έπρεπε να ήταν χρηματικά πρόστιμα ή φυλακή αλλά κοινωνική επανένταξη. Θα μπορούσαμε ως κράτος να είχαμε συμφωνία erasmus με άλλες χώρες, όπως τη Νορβηγία, και μέσα από ένα πρόγραμμα επανένταξής τους στην κοινωνία, που λειτουργεί με επιτυχία σε αυτές τις χώρες, να τους φέρναμε στον σωστό δρόμο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει άμεσα ως μέτρο αντιμετώπισης της έλλειψης υποδομών που έχουμε ως κράτος.

Η Νορβηγία, τον Δεκέμβριο του 2017, έγινε η πρώτη χώρα όπου αποποινικοποίησε τα ναρκωτικά, δίνοντας έμφαση στη θεραπεία και όχι στην τιμωρία. Με αυτήν την απόφαση της Βουλής, δεν νομιμοποίησαν καμία ναρκωτική ουσία, αλλά την αποποινικοποίησαν. Η λογική είναι πως δεν μπορεί η πολιτεία να τιμωρεί την εξάρτηση και να τη θεωρεί έγκλημα, αλλά να θεραπεύει την εξάρτηση και να τη θεωρεί ως αρρώστια. Θα ανέμενα τουλάχιστον σε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, να υπήρχε μια τέτοια πρόνοια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ
BSc ΒΑ / Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας