Σημερινή

Παρασκευή, 18/01/2019
RSS

Η λεγόμενη «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας»

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Αυγουστίνο (Ντίνο) Αυγουστή

Συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν διστάζει να παρουσιάζει με τη μεγαλύτερη φυσικότητα, τους πιο ακραίους και εξωφρενικούς παραλογισμούς σαν αυτονόητο δικαίωμα! Με εντολή του Τούρκου Προέδρου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 20 Ιανουάριου μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση με τίτλο «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» (άκου κλάδος ελαίας!), με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, πως θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ, το οποίο επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχον των Κούρδων.

Αφορμή για να προχωρήσει σε αυτήν την αιματηρή επιχείρηση στάθηκε η ανακοίνωση που έγινε από το αμερικανικό Πεντάγωνο στις 13 Ιανουαρίου, όταν οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη δημιουργία Δύναμης διασφάλισης των συνόρων (Border Security Force - BSF) με 30.000 άνδρες στην Αφρίν. Η ίδρυση αυτού του Σώματος, υπό την επίσημη μάλιστα αιγίδα των Η.Π.Α., το καθιστά κατά κάποιο τρόπο αναγνωρισμένο Σώμα, κάτι που δεν αποκλείει τη μετέπειτα νομιμοποίησή του.

Η Αφρίν είναι μια περιοχή στα βόρεια της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία και μέχρι σήμερα λίγο είχε απασχολήσει όσους δεν παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην εν λόγω περιοχή. Η περιοχή αυτή από το 2013 αποτελεί ένα από τα τρία αυτοδιοικούμενα «καντόνια» της Rojava (παρά Δυτικό Κουρδιστάν), του κράτους δηλαδή που δημιούργησαν οι Κούρδοι της Συρίας στα βόρεια της χώρας και έχει ανακηρυχτεί αυτόνομο, με δικό του Κοινοβούλιο και ψηφισμένο προσωρινό Σύνταγμα. Τα άλλα δύο είναι, μετά και την προσάρτηση και άλλων περιοχών, το Jazira και το Euphrates.

Βασικός κορμός της BSF θα είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και φυσικά οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας Πολιτών (YPG), που είναι και η μόνη δύναμη που μάχεται με συνέπεια το Ισλαμικό Κράτος από την έναρξη της συριακής κρίσης. Η Τουρκία υποστηρίζει πως τα μέλη των YPG συνεργάζονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που για την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον (!) είναι μια «τρομοκρατική οργάνωση». «Κάποιοι», δήλωσε ο Ερντογάν, «προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων που δρουν στη Συρία. Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ. Η Τουρκία θα τελειώσει το PKK, τις YPG των Κούρδων της Συρίας και το Κουρδικό Συριακό Κόμμα (PYD), μέχρι να μην απομείνει ούτε ίχνος!». Και οι Κούρδοι τού απαντούν: «Εδώ θα γίνει ο τάφος σου», ενώ είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τις αντιδράσεις εκατομμυρίων Κούρδων και μέσα στη σημερινή Τουρκία.

Δεν είναι η πρώτη φορά ασφαλώς που η Άγκυρα επιχειρεί εισβολή στη γειτονική της Συρία. Με το ψεύτικο πάντα επιχείρημα της συντριβής της τρομοκρατίας! Της τρομοκρατίας του ISIS που το καθεστώς Ερντογάν τροφοδότησε/ενίσχυσε τα μέγιστα, ουκ ολίγες φορές! Πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν είναι οι τρομοκράτες, αλλά η ματαίωση, για ευνόητους λόγους, δημιουργίας κουρδικού κράτους σε ένα σημείο που θα εφάπτεται των τουρκικών συνόρων. Η πρώτη στρατιωτική εισβολή ονομάσθηκε η «Ασπίδα του Ευφράτη» και πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016 με πρόσχημα την υποτιθέμενη απώθηση των τζιχαντιστών, ουσιαστικά όμως κι εκείνη η στρατιωτική επιχείρηση είχε στόχο την παρεμπόδιση της προέλασης των Κούρδων. Μια «επιχείρηση» -που είχε, όπως έχει και σήμερα, τη σιωπηλή «έγκριση» όλων των μεγάλων δυνάμεων-, παρ’ ολίγον να γίνει ο τάφος του Ερντογάν, διασώθηκε όμως χάρη στη γενναία «παρέμβαση» των Ρώσων!

Αν είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε σε αυτήν τη φάση των στρατιωτικών ενεργειών της Άγκυρας, πέραν φυσικά των αδιάκοπων και αδιάκριτων βομβαρδισμών, που στοιχίζουν τη ζωή αμάχων πολιτών και φυσικά τις αλυσιδωτές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή η νέα τουρκική εισβολή, είναι η ποντιοπιλατική συμπεριφορά των Ρώσων και των Αμερικάνων, που για δικούς τους λόγους φαίνεται να ανέχονται έστω και σιωπηρά τις επιθέσεις κατά των Κούρδων μαχητών.

Οι Αμερικανοί, που «χρησιμοποίησαν» και χρησιμοποιούν ακόμα τους Κούρδους για να καθαρίσουν τη βρομιά του ISIS, αφήνουν τώρα τους Τούρκους να τους καταδιώκουν και να τους δολοφονούν! Όσο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν! Ο Τούρκος εφοπλιστής-πρωθυπουργός και δεξί χέρι του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έσπευσε την επομένη της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων (Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018) να διαβεβαιώσει πως «η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις όσον αφορά αυτήν την εισβολή»!

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η δράση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εντός ξένου εδάφους δείχνει ξεκάθαρα ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και πως αυτή αντικρίζει τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν με τους γείτονες της. Και είναι η πρώτη φορά που τα χαρακτηριστικά αυτής της επιθετικής κίνησης της Τουρκίας έχουν ευρύτερες διαστάσεις, που ξεπερνούν ενδεχομένως αυτά μιας μικρής περιφερειακής πολεμικής επιχείρησης μέσα σε έναν ορυμαγδό αμέτρητων ενόπλων συγκρούσεων.

Η Τουρκία -που κατά τα άλλα διεκδικεί ξεχωριστό κράτος για την τουρκική μειονότητα του 18% στην Κύπρο- απαγορεύει και καταπιέζει ασύστολα για δεκαετίες τους Κούρδους πολίτες της (αποτελούν το ? του πληθυσμού της), στους οποίους απαγορεύει να ασκούν ακόμα και τα πιο απλά ανθρώπινα δικαιώματά τους! Οπότε, τι άραγε θα την εμποδίσει, όταν νιώσει ότι υπάρχουν προς τούτο κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, να εισβάλει στα νησιά του Αιγαίου και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και, γιατί όχι, και στη Δυτική Θράκη; Ή να μας ανάψει φωτιές με τους βόρειους γείτονές μας;

Υστερόγραφο 1: Εύλογες οι παρατηρήσεις και τα σχόλια του συμπατριώτη και φίλου μου πρόσφυγα από την Κερύνεια Λουκά Φώτου: 2018, η Τουρκία του Recep Tayyip Erdogan εισβάλλει στη Συρία επικαλούμενη συγκεκριμένη παράγραφο της Συνθήκης της Λωζάννης με πρόσχημα την απειλούμενη ασφάλεια της Τουρκίας από το ενδεχόμενο της κουρδικής ανεξαρτησίας. Η Διεθνής Κοινότητα μάλλον παρατηρεί και ίσως να σφυρίζει και αδιάφορα.

1974, η Τουρκία του Mustafa Bulent Ecevit εισέβαλε στην Κύπρο επικαλούμενη τη Συνθήκη της Ζυρίχης περί εγγυητριών δυνάμεων. Η Διεθνής Κοινότητα έπραξε τα δέοντα, δηλαδή ΤΙΠΟΤΕ.

Κι εγώ ο Κερυνειώτης περιμένω επανένωση του νησιού και επιστροφή.

ΔΡ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ (ΝΤΙΝΟΣ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ
Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας