Σημερινή

Κυριακή, 18/11/2018
RSS

Ώρα να αντιδράσουν οι Τουρκοκύπριοι

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Με τον Ξενή Ξενοφώντος

Η κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι εντόνως ανησυχητική. Οι εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν μετά τα επεισόδια και τους προπηλακισμούς που προκάλεσαν φασιστοειδή στοιχεία κατά τα εφημερίδας «Αφρίκα», πριν από δύο εβδομάδες, κατόπιν ρητών οδηγιών της Άγκυρας, κορνιζάρουν το επικίνδυνο σκηνικό που επικρατεί στα κατεχόμενα.

Οι σαφείς απειλές εναντίον του αρθρογράφου της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, που μίλησε ευθέως για τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και στη Συρία τον Ιανουάριο του 2018, πυροδοτούν κλίμα εκφοβισμού αλλά και πολιτικοκοινωνικής έντασης. Παράλληλα, αποτυπώνουν την ωμή πραγματικότητα ότι οι Τουρκοκύπριοι και το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων παραμένουν έρμαιο στις ορέξεις και τις διαθέσεις της Άγκυρας.

Η βάρβαρη επίθεση κατά της «Αφρίκα» δεν μπορεί να εκληφθεί από ντόπιους και ξένους καλοθελητές ως ένα μεμονωμένο γεγονός. Αποτελεί μια στοχευμένη πρακτική που θέλει τους Τουρκοκύπριος και γενικότερα τον πληθυσμό στα κατεχόμενα, πιόνια στα χέρια της Άγκυρας στην εναγώνια προσπάθειά της να υλοποιήσει τις άνομες βλέψεις της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι αδυσώπητες διαπιστώσεις που ήγειρε ο Σενέρ Λεβέντ μετά τους τραμπουκισμούς σε βάρος του ιδίου και της εφημερίδας του, ότι ο Ισλαμικός Στρατός υποστηρίζεται από την Τουρκία του Ερντογάν, επιβαρύνουν το πολεμικό κλίμα εμπερικλείοντας σοβαρότατους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην ταραγμένη γειτονιά μας.

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι κορυφούμενες κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπόφευκτο αντίκτυπο στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκτασιν στο διαιωνιζόμενο κυπριακό ζήτημα. Ειδικότερα, μετά και το τελευταίο αδιέξοδο στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού εξαιτίας των γνωστών απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων, η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, κυρίως για τους Τουρκοκύπριους και την καθημερινότητά τους που εξαρτάται αποκλειστικά από τις πολιτικές διαθέσεις του παρουσιαζόμενου ως παντοδύναμου Τούρκου Προέδρου.

Εν μέσω αυτής της επικίνδυνης κατάστασης σε συνδυασμό με την ορατή επανέναρξη νέου κύκλου συνομιλιών για το Κυπριακό, απευθυνόμαστε προς τους Τουρκοκύπριους επισημαίνοντάς τους ότι η αριθμητική μείωσή τους ως κοινότητας και η εν γένει κακοδαιμονία που τους ταλανίζει, δεν προέρχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από την τουρκική κατοχή και την πολυετή απομόνωση που τους επέβαλε ο «Αττίλας» και ο εποικισμός.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο μήνυμα της ΣΕΚ προς τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές, ότι η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου αποτελούν τη μέγιστη εγγύηση και ασφάλεια για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμηνύοντας πως το μόνο που χωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η κατοχή και ο τούρκικος στρατός που κρατεί διά της μεθόδου της κανονιοφόρου διαιρεμένο το νησί.

Φρονούμε, λοιπόν, πως ήλθε η ώρα, οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν σε τι κράτος θέλουν να ζήσουν, στην Κυπριακή Δημοκρατία ή όχι. Είναι η ώρα που θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να μετρήσουν σωστά το πραγματικό τους συμφέρον και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Η εγγύηση και η ασφάλειά τους δεν διασφαλίζονται μέσα από στρατιωτικά και επεμβατικά δικαιώματα αλλά μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνεργάζονται και θα ζουν ειρηνικά. Σε διαφορετική περίπτωση, η ομηρία τους στις ορδές του «Αττίλα», που κατακρατούν το Κυπριακό άλυτο, θα συνεχίζεται με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.

ΞΕΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος