Σημερινή

Πέμπτη, 17/01/2019
RSS

Το μέλλον της δημοσιογραφίας και η αρωγή της Πολιτείας

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Του Γιώργου Φράγκου

Τα ΜΜΕ και ο δημοσιογραφικός κόσμος αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας, δικλίδα ασφαλείας για τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Τα σύγχρονα κράτη, σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο ευρύτερα, στηρίζουν και ενισχύουν -με πολυποικίλες και πολυεπίπεδες πολιτικές- τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφική οικογένεια. Αυτό διεκδικούμε κι εμείς και στον τόπο μας και αλλαχού, αλλά και πανταχού

Η ανάγκη για ενημέρωση δεν θα εκλείψει ποτέ. Ως εκ τούτου δεν θα εκλείψει και η ανάγκη για ύπαρξη και λειτουργία ΜΜΕ. Αντιθέτως, όσο πιο ανεπτυγμένη είναι μια δημοκρατία, όσο πιο πλουραλιστική είναι μια κοινωνία, τόσο πιο ουσιαστικός και πιο διευρυμένος είναι και ο ρόλος που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ. Άρα δημοσιογραφία θα υπάρχει στο διηνεκές. Κι όσο εκσυγχρονίζεται, όσο εκδημοκρατικοποιείται περαιτέρω ένα πολίτευμα, τόσο αναβαθμίζεται και η αποστολή της δημοσιογραφίας. Αφού τα ΜΜΕ είναι ένας βασικός μοχλός στο να καταστεί μια δημοκρατία πιότερο συμμετοχική. Γιατί η ενημέρωση είναι προϋπόθεση και συνάμα κίνητρο συμμετοχής.

Συνολικά ο δημοσιογραφικός λόγος, έντυπος, ηλεκτρονικός και διαδικτυακός -τηρουμένων των δεοντολογικών κανόνων και δεδομένης της ελευθερίας έκφρασης- αποτελεί πυλώνα στήριξης του δημοκρατικού πολιτεύματος και διεύρυνσης του πολιτικού πολιτισμού. Συνεπώς, δημοσιογραφία και ΜΜΕ πρέπει να τυγχάνουν πολιτειακής-κρατικής αρωγής. Αφού πρόκειται περί αμφίδρομου υποστηρικτικής πορείας.

Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή και το λειτούργημά τους, πρέπει να βρίσκουν τα συντεταγμένα όργανα μιας πολιτείας στο πλάι τους και όχι απέναντί τους. Η στήριξη αυτή επιβάλλεται να είναι θεσμοθετημένη, δίκαιη, ισομερής και ισοβαρής, αλλά μετρημένη. Οι υπερβολές οδηγούν σε κρατικοδίαιτα ΜΜΕ και κρατικοδίαιτους δημοσιογράφους, συνεπώς σε ελεγχόμενα ΜΜΕ και ελεγχόμενους δημοσιογράφους.

Από την άλλη, βέβαια, η όποια κρατική στήριξη, η όποια αρωγή, άμεση ή έμμεση, μικρή ή μεγάλη, πρέπει να αγγίζει όλο το μιντιακό πλέγμα, από την κορυφή της πυραμίδας μέχρι και τη βάση της. Με απλά λόγια, από την όποια κρατική αρωγή δεν πρέπει να επωφελούνται μόνο οι επιχειρηματίες, εκδότες, καναλάρχες και σταθμάρχες, αλλά και η… πλέμπα, ο λαουτζίκος δηλαδή, οι δημοσιογράφοι, αυτοί που παράγουν τη δημοσιογραφική εργασία, που είναι το ζητούμενο και συνάμα είναι και το προϊόν προς κατανάλωση.

Ώρα όμως να περάσω στα καθ’ ημάς, στα της Κύπρου δηλαδή. Δεν αποτελούμε εξαίρεση αλλά επιβεβαίωση του κανόνα. Η έντυπη δημοσιογραφία ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Δημοσιογράφοι απολύονται, δημοσιογράφοι υπο-απασχολούνται και υπο-αμείβονται. Την ίδια ώρα, εφημερίδες αναστέλλουν την κυκλοφορία τους ή καθίστανται από καθημερινές, εβδομαδιαίες. Τα προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων ΜΜΕ συνεχώς αυξάνονται, η ροή διαφημίσεων παραμένει στάσιμη και οι κυκλοφορίες, ακροαματικότητες και τηλεθεάσεις δεν βελτιώνονται στον προσδοκώμενο βαθμό.

Βεβαίως, δεν καθόμαστε και δεν παρακολουθούμε αδρανείς και απαθείς τη δραματική εξέλιξη των πραγμάτων. Επιλέξαμε τη στρατηγική της συμπόρευσης με τον επιχειρηματικό κόσμο των ΜΜΕ, προκειμένου να διεκδικηθούν με αποτελεσματικότητα λελογισμένα αιτήματα με αποδέκτες την Κυβέρνηση και τη Βουλή. Ως Ένωση Συντακτών έχουμε ήδη προβεί σε κοινά διαβήματα τόσο με την Ομοσπονδία Εργοδοτών, όσο και με τον Σύνδεσμο Εκδοτών. Οι προσπάθειές μας απέδωσαν ήδη κάποιους καρπούς, αλλά το κυριότερο, έχουν προλειάνει το έδαφος για να τρυγηθούν ακόμα πιο σημαντικοί καρποί στο βραχυπρόθεσμο, αλλά και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Η κοινή προσπάθεια διευκολύνεται και από το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες ΜΜΕ στην Κύπρο είναι αμιγώς επιχειρηματίες ΜΜΕ, η πρώτιστη και κύρια επιχειρηματική τους δραστηριότητα είναι αυτή και καμία άλλη.

Συγκεκριμένα, με τη συμβολή και της Ένωσης Συντακτών η κυπριακή Κυβέρνηση εκπόνησε και υλοποίησε μέσα στο 2017 Σχέδιο Επιδότησης του Τύπου. Το Σχέδιο αυτό αφορούσε στο πρώτο σκέλος του την επιδότηση της κυκλοφορίας και στο δεύτερο την επιδότηση της εργοδότησης προσοντούχων δημοσιογράφων. Τα σχετικά κονδύλια ήταν μικρά, αλλά ουδόλως ευκαταφρόνητα. Το κυβερνητικό αυτό Σχέδιο θα έχει τριετή διάρκεια και ευελπιστούμε ότι στην πορεία θα αποφασιστεί η θεσμοθέτησή του επί μονίμου βάσεως. Προσανατολιζόμαστε για ανάλογης υφής διεκδικήσεις και με τον νεοσυσταθέντα Σύνδεσμο Εκδοτών Διαδικτυακού Τύπου.

Ασφαλώς, η συνολική αρωγή της Πολιτείας προς τα ΜΜΕ και τον δημοσιογραφικό κόσμο, άμεση και έμμεση, δεν μας ικανοποιεί. Υπάρχουν περιθώρια αλλά και δυνατότητες βελτίωσης και μεγέθυνσης αυτής της βοήθειας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Τα ΜΜΕ και ο δημοσιογραφικός κόσμος αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας, δικλίδα ασφαλείας για τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Τα σύγχρονα κράτη, σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο ευρύτερα, στηρίζουν και ενισχύουν - με πολυποικίλες και πολυεπίπεδες πολιτικές - τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφική οικογένεια. Αυτό διεκδικούμε κι εμείς και στον τόπο μας και αλλαχού, αλλά και πανταχού.

Σημείωση: Τα πιο πάνω αποτελούν απόσπασμα από εισήγηση σε Διημερίδα της ΕΣΗΕΑ υπό τον γενικό τίτλο: «Η στήριξη των εφημερίδων και των περιοδικών στην εποχή της κρίσης», 25-26 Ιανουαρίου 2018, Αθήνα.

Τα ΜΜΕ και ο δημοσιογραφικός κόσμος αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας, δικλίδα ασφαλείας για τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Τα σύγχρονα κράτη, σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο ευρύτερα, στηρίζουν και ενισχύουν -με πολυποικίλες και πολυεπίπεδες πολιτικές- τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφική οικογένεια. Αυτό διεκδικούμε κι εμείς και στον τόπο μας και αλλαχού, αλλά και πανταχού

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ
Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου