Σημερινή

Παρασκευή, 18/01/2019
RSS

Το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Davos

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Στις 23 Ιανουαρίου 2018 άνοιξε η 48η σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας. Το Φόρουμ του Davos πραγματοποιείται κάθε χρόνο, έχει καταστεί πλέον ένας θεσμός της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ζωής, ενώ αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση με έδρα τη Γενεύη. Κατά τις ετήσιες συνόδους του Φόρουμ ό,τι είναι σημαντικό στην παγκόσμια διεθνή σκηνή δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι παρευρίσκεται. Αρχηγοί Κρατών ή κυβερνήσεων, Υπουργοί, κορυφαίοι πολιτικοί και παράγοντες, ανώτατα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, ανώτατα στελέχη του ιδιωτικού τομέα απ’ όλες τις χώρες παρευρίσκονται στο Davos. Περιττό να αναφερθεί ότι ο κύκλος των παρευρισκομένων είναι κλειστός.

Αναδυόμενες οικονομίες και οικονομίες των παραδοσιακών χωρών διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Davos. Φέτος, από την πρώτη ημέρα της Συνόδου μίλησαν ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi και ο ομόλογός του τού Καναδά Justin Trudeau, του οποίου η χώρα φέτος προεδρεύει των G7. Και οι δυο εκτόξευσαν μιαν επίθεση στις ομιλίες τους εναντίον του προστατευτισμού, υποδεικνύοντας, χωρίς να τον αναφέρουν, τον Donald Trump, ο οποίος ακολουθεί αυτές τις πολιτικές και είναι εναντίον ενός «ανοικτού κόσμου» χωρίς «τείχη» ή «εμπόδια» και γενικά της παγκοσμιοποίησης (βλ. Isabelle Chaperon, Economie & Enterprise, Le Monde, 25 Ιανουαρίου, 2018, σελ. 4).

Γιατί ορισμένες χώρες υπερασπίζονται το ελεύθερο εμπόριο και γενικά την παγκοσμιοποίηση και άλλες, όπως ο κ. Trump, το προστατευτισμό και τον απομονωτισμό; Οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, είναι φυσικό να είναι υπέρ ενός «ανοικτού κόσμου» χωρίς εμπόδια και εναντίον του προστατευτισμού, αφού θέλουν οι εξαγωγές τους, που γενικά έχουν ανταγωνιστικές τιμές, να κατακλύζουν τον κόσμο και τις χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Η Κίνα κυρίως αλλά και η Ινδία κατέκλυσαν τον κόσμο με τα προϊόντα τους, πράγμα το οποίο αναγκάζει τους Δυτικούς, προεξάρχοντος του κ. Trump, να φυλαχθούν, προστατεύοντας τις εγχώριες βιομηχανίες από τον ανταγωνισμό των περισσότερων ανταγωνιστικών κινεζικών και ινδικών προϊόντων. Ο κ. Trump έδειξε αυτήν την πολιτική περισσότερο από άλλες παρόμοιες με τις ΗΠΑ χώρες και είναι ο εκπρόσωπος του “America First”, του προστατευτισμού και του απομονωτισμού.

Ο Ινδός Πρωθυπουργός κ. Μodi προσπάθησε να πάρει περισσότερους πελάτες για τη χώρα του και, σε αντίθεση με τον κ. Τrump, είναι θιασώτης της Συνθήκης του Παρισιού για την κλιματολογική αλλαγή. Επίσης μίλησε στο Φόρουμ του Davos εναντίον της τρομοκρατίας. Ο Καναδός ομόλογός του κ. Trudeau μίλησε επίσης θερμά για την ισότητα των φύλων, πράγμα που κατά εκείνον θα βοηθήσει την οικονομία των χωρών.

Αυτές τις μέρες στο Davos πάλλει η καρδιά της οικουμένης. Η γηραιά Ευρώπη αναγκάζει τον κόσμο κάθε χρόνο να συναντάται στην παλαιά Ήπειρο και όχι, όπως συνήθως, στις ΗΠΑ. Φέτος δε οι αμερικανικές γιγαντιαίες εταιρείες του διαδικτύου (Google, Apple, Facebook, Amazon, Netflix) δεν φαίνεται να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο όπως άλλα χρόνια. Μάλιστα ευρίσκονται στη θέση των κατηγορουμένων σε θέματα όπως τα φορολογικά, η χρήση των προσωπικών δεδομένων, η εκμετάλλευση του περιεχομένου των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης και άλλους λόγους (βλ. Sylvie Kauffmann, “L’ honneur perdu des “Big Tech”, Le Monde, 25 Ιανουαρίου, 2018, σελ. 24). Θα αναμένομε ίσως και άλλα σημαντικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συνάντηση του Davos.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ Α. ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας),
πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ