Σημερινή

Τρίτη, 23/10/2018
RSS

Καλωσόρισες!

| Εκτύπωση | 07 Ιανουάριος 2018, 18:00 | Του Πόλυ Κυριάκου

Ήρθες, καινούργιε χρόνε! Και τι έγινε; Πρώτα απ’ όλα ας πούμε ένα ζεστό «Καλωσόρισες»! Ας πιάσουμε όμως το σενάριο απ’ την αρχή! Βήμα-βήμα. Έτσι κι αλλιώς, κάθε φορά, σε κάθε επανάληψη, το έργο φαντάζει ίδιο κι απαράλλαχτο. Απλώς, αλλάζει ένας αριθμός... Ο τελευταίος. Αυτός στην άκρη δεξιά... Αρχίζουμε! Θα πάρουμε αγκαλιά τον Ιανουάριο.

Σαν πρώτος μήνας που είναι, θα του δώσουμε κάποιο άλλοθι, λόγω της πρώτης γνωριμίας. Έτσι γίνεται στην αρχή κάθε σχέσης! Ό,τι καινούριο μπαίνει στη ζωή μας, το βλέπουμε πάντοτε με αισιοδοξία, δεν είναι; O Ιανουάριος θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε μιαν ανάσα απ’ την τρέλα του Δεκέμβρη, των Χριστουγέννων, της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Θα ξεστολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα το αποθηκεύσουμε στη σοφίτα, θα μαζέψουμε τα περιτυλίγματα των δώρων, θα τακτοποιήσουμε το σπιτάκι μας για τη μετα-εορτινή περίοδο. Ύστερα θα κοιτάξουμε με θλίψη τον λογαριασμό της τράπεζας να δούμε τι ξοδέψαμε. Σίγουρα θα τρομάξουμε που με τέτοια οικονομική κρίση δώσαμε τριπλάσια απ’ ό,τι υπολογίζαμε για δώρα, για φρου-φρου και για αρώματα! Ευτυχώς, ευτυχώς, όμως, που η καλή μας τράπεζα (ο Θεός να την έχει καλά) μάς δίνει ένα περιθώριο για overdraft…

Ο Ιανουάριος, λοιπόν, μας φλερτάρει καμαρωτός καμαρωτός! Να τον νιώσουμε, να τον αγγίξουμε, να τον αισθανθούμε όσο μπορούμε, φίλοι μου, γιατί με το που τελειώνει, ακολουθεί ένας μήνας που καίει. Ένας μήνα που ήδη βγάζει φλόγες από τώρα. Υπονοούμε τον Φεβρουάριο... Τον μήνα των εκλογών. Θα αρπάξουμε τα βιβλιάρια των εκλογών στο χέρι, θα βάλουμε το κεφάλι μας κάτω, θα σκεφτούμε...

Θα προβληματιστούμε έτσι, θα προβληματιστούμε αλλιώς, θα δούμε ποιος θα είναι ο τυχερός κύριος (κύριος, ναι, γιατί καμία γυναίκα δεν τόλμησε να αναμετρηθεί με τους πάμπολλους άντρες αυτού του τόπου) που θα παραλάβει το τιμόνι της μικρής, της εναπομείνασας μισής και κουρασμένης πατρίδας μας. O Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας γεμάτος!

Στην αρχή του -πριν από τις εκλογές δηλαδή- θα έχουμε την ευτυχία (ή τη δυστυχία) να απολαύσουμε (ή να ταλαιπωρηθούμε) με τις ζυμώσεις, τις συζητήσεις, τις προφητείες απ' όλους ανεξαιρέτως τους ειδήμονες, τους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες. Θα είμαστε παρόντες στις πιθανολογίες κάθε ζωντανής ύπαρξης που κινείται και περιφέρεται σε τούτο το νησί. Θα ζητωκραυγάσουμε τους νικητές πριν από τα αποτελέσματα. Θα θάψουμε τους ηττημένους πριν από τα αποτελέσματα. Διότι όλοι μας ξέρουμε ότι ο δικός μας υποψήφιος σίγουρα, σίγουρα, σίγουρα θα κερδίσει!

Α, ξέχασα! Οι εκλογές του Φεβρουαρίου δεν γίνονται μια κι έξω. Γίνονται εις διπλούν! Οι εκλογές του Φεβρουαρίου είναι σαν τα άσματα όπου τα ρεφρέν τραγουδιούνται δις (δύο φορές δηλαδή). Το action -που λένε και στο Αμέρικα- πάει σύννεφο!

Σιγά-σιγά, με το τίποτα, καλύψαμε δύο από τους δώδεκα μήνες του 2018, κυρίες και κύριοι! Τι έμεινε, δηλαδή, στον μικρό παράδεισο που ζούμε; Από τον Μάρτη μέχρι τον Δεκέμβρη, δεν θα βρεθεί ένας καλός άνθρωπος να ξετρυπώσει κάποιο σκάνδαλο ή κάποιο σκανδαλάκι, έστω και μικρό; Λέτε; Λέτε μέσα σε δέκα μήνες να μη βρεθεί κάτι πικάντικο να μας σπάσει λίγο τη μονοτονία; Ειλικρινά, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο να μας ταρακουνήσει, θαρρώ πως τούτο το νησί αρχίζει να πλησιάζει την αγιότητα!

Καλή νέα χρονιά!