Σημερινή

Παρασκευή, 14/12/2018
RSS

Ένα προφητικό άρθρο γραμμένο το 2015

| Εκτύπωση | 03 Δεκέμβριος 2017, 18:00 | Με τον Δώρο Θεοδώρου

Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως τη θέλει η Τουρκία, θα έχει ως αποτέλεσμα τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο του τουρκικού συνιστώντος κράτους, το οποίο, με τις εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης, θα τουρκοποιηθεί όχι μόνο με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά κυρίως με τους εποίκους, που δεν πρόκειται ν’ απομακρυνθούν. Η Τουρκία και χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα θα μπορεί να ελέγχει πλήρως το κρατίδιο αυτό, μέσω του οποίου, όμως, θα ασκεί συγκυριαρχία και στο ελληνικό κρατίδιο διά της κεντρικής κυβέρνησης

Με τίτλο: “Με τη διζωνική Ομοσπονδία η Τουρκία δεν έχει ανάγκη επεμβατικών δικαιωμάτων” είχα γράψει το 2015 ένα άρθρο που, δυστυχώς, “έβλεπε” καθαρά τι θα γινόταν με τις συνομιλίες και πού θα οδηγούσε η αποδοχή των τουρκικών θέσεων στο θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επαναφέρω σήμερα το άρθρο αυτό με αφορμή την αποδοχή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη των τουρκικών θέσεων στο θέμα της εσωτερικής διακυβέρνησης και της ενδεχόμενης παραμονής στρατευμάτων μετά τη λύση. Υπενθυμίζω τι πρότεινε ο κ. Αναστασιάδης:

1. Ομοσπονδία δύο συνιστώντων κρατών, δηλ. συνομοσπονδία.
2. Κατανομή εξουσίας 50-50.
3. Βέτο.
4. Μια τουλάχιστον τουρκική ψήφος στην πλειοψηφούσα άποψη για την λήψη απόφασης.
5. Παραμονή όλων των εποίκων είτε με πολιτογράφηση είτε με άδεια εργασίας.
6. Υπερέχουσα και βαρύνουσα θέση του χρήστη (σφετεριστή) των ε/κ περιουσιών στο τ/κ συνιστών κράτος.

ΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης
και Δημόσιας Τάξης

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στην "Σημερινή της Κυριακής" που κυκλοφορεί στα περίπτερα.