Σημερινή

Πέμπτη, 18/10/2018
RSS

«Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν τον Eλληνισμό τα τελευταία χρόν

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:00 | Με τον Αχιλλέα Γ. Μαρκαντώνη

«Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν τον Eλληνισμό τα τελευταία χρόνια σε δεινή θέση»

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για το πώς τα καταφέραμε και φτάσαμε στο σημερινό οικονομικό και εθνικό αδιέξοδο ως Eλληνισμός.

Ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος πιστεύει πως βασικός παράγων, που οδήγησε στη σημερινή κρίση, είναι η «Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών» και εξηγεί: Τα κείμενα αυτά των Πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που γράφτηκαν από τον 4ον έως τον 15ον αιώνα περί της Χριστιανικής Προσευχής και της ζωής αφιερωμένης στoν Θεό, επηρεάζουν έως σήμερα τους Ορθόδοξους Έλληνες. Αφού, όπως λέει, η πίστη αυτή που μεταφέρθηκε ως μνήμη στους σύγχρονους Έλληνες, τους αδρανοποιεί και δεν τους αφήνει να αναφανούν. Ο λόγος είναι ότι εναποθέτουν τα πάντα στον Θεό και δεν προσπαθούν αρκετά.

Προσωπικά, όμως, έχω εναλλακτικές απόψεις από αυτές του Στέλιου Ράμφου, πιστεύω ότι, πολύ πιο πριν από την οικονομική κρίση, σοβούσε ατομική και κοινωνική ηθική κρίση, σύμφωνα και με τον Ιστορικό Γιάννη Σπανό. Αφετηρία αυτής της κατάστασης ήταν, κατά τη γνώμη μου, το χρονικό διάστημα που ξεκινούσε η μεταπολίτευση στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά συνέβη το εξής: Η Χούντα στην Ελλάδα είχε φορέσει το «πανωφόρι» των αρετών του γένους, δηλαδή την πίστη στο Έθνος, τη Θρησκεία, τη Γλώσσα, την Οικογένεια και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Φυσικά ποτέ δεν αποτέλεσε τον πραγματικό εκφραστή αυτών των αρετών, μιας και ως δικτατορία στερούσε τα υψηλότερα ιδανικά από τον ελληνικό λαό, αυτά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Παρ' όλα αυτά, στην προσπάθειά τους τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να ματαιώσουν τη Χούντα και καθετί που θύμιζε τη δυσάρεστη παρουσία της, απεμπόλησαν χωρίς να το κατανοούν καλά καλά και τις αρετές του γένους που αναφέραμε πιο πάνω και τις ματαίωσαν!

Οι «Προοδευτικοί» αυτοί κύριοι/ες με τα καινούργια «νάματά» τους έφεραν τον ωχαδερφισμό, την αποχαύνωση, την ηττοπάθεια και οικονομικά τον υπερδανεισμό για να χαϊδεύουν τους ψηφοφόρους τους.

Όλα αυτά τα φαινόμενα πέρασαν χωρίς πολλή περίσκεψη ωσμωτικά και στην Κύπρο, όπου σήμερα η αποθέωση του καναπέ, η αναλγησία και η μη αντίδραση σε ό,τι μας σερβίρεται, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποδούλωση του πνεύματος και συνάμα μας καθιστούν υποχείριους των τουρκικών μεθοδεύσεων. Όπως λέει και ο Παλαμάς: «Στους ξέγνοιαστους αλίμονο, τους πρέπει να ‘ναι δούλοι».

Αν δεν αλλάξουμε ρότα είμαστε καταδικασμένοι, ειδικά εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, να αφανιστούμε. Αξιοσημείωτο είναι αυτό που γράφει για την Ελλάδα και τους Έλληνες ο Άγγλος Ιστορικός Kenneth Young (Κένεθ Γιανγκ) στο βιβλίο του «Το Ελληνικό Πάθος» (The Greek Passion, London 1969):

«Όταν λάβουμε υπ’ όψιν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και το ολιγάριθμο των Ελλήνων καθ’ όλη τη διαδρομή της Ιστορίας, τότε η επιβίωση της Ελλάδας κι η σημερινή της κατάσταση ως ανεξάρτητου Έθνους στην ελεύθερη Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο προκαλεί έκπληξη. Με βάση όλα τα ιστορικά προηγούμενα, οι Έλληνες έπρεπε να είχαν εξαφανιστεί, αφήνοντας ελάχιστα μόνον ίχνη, όσα και οι Ασσύριοι, οι Σουμέριοι κι οι Χετταίοι».

Ο λόγος που επιβιώσαμε ως Έθνος και δεν μαραθήκαμε στο ψέμα, αλλά κρατήσαμε, είναι γιατί μείναμε πεισματικά, αμετάπειστα δεμένοι με την ελληνο-χριστιανική μας Παράδοση.

Η Κύπρος συγκεκριμένα ήταν ασκλάβωτη σκλάβα για 800 χρόνια. Από το 1960 και εντεύθεν, όμως;