Σημερινή

Τρίτη, 16/10/2018
RSS

Για να μην ξεχνούμε...

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:00 | Με τον Δώρο Θεοδώρου

Η διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών

Εν όψει προεδρικών εκλογών είναι αναμενόμενο ότι τόσο το Προεδρικό και η Κυβέρνηση, όσο και ο ΔΗΣΥ, θα μας πνίξουν και θα μας φλομώσουν με προβολή (υπερπροβολή) τόσο του ιδίου του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του έργου που θα κάνουν σε μια νέα πενταετία.

Ήδη τον κ. Αναστασιάδη τον βλέπουμε αμέτρητες φορές σε κάθε δελτίο ειδήσεων, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ, τόσο που διερωτώμαι μέχρι πού θα φτάσουν μέχρι τις Προεδρικές. Ιδίως το κρατικό κανάλι, το οποίο έχει ήδη μετατραπεί σε κανάλι Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

Και μιας και μιλάμε για το κρατικό κανάλι, καλά θα είναι κάποιοι υπεύθυνοι εκεί στο ΡΙΚ να έχουν υπ’ όψιν τους ότι πληρώνονται από τον λαό κι όχι από τον ΔΗΣΥ, για να παρέχουν έγκυρη, έγκαιρη και σφαιρική πληροφόρηση κι όχι να μετατρέπουν τους πομπούς του ιδρύματος σε προπαγανδιστικό βήμα ενός υποψηφίου.

Κι όπως όλοι, έτσι κι αυτοί θα λογοδοτήσουν για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται (ξετσίπωτα κομματικά) την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Όμως, το σημερινό άρθρο δεν πρόκειται να ασχοληθεί με ολόκληρο το φάσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας και της μετατροπής θεσμικών κρατικών οργάνων σε όργανα προπαγάνδας ενός υποψήφιου Προέδρου.

Αφορμή για το σημερινό άρθρο μου έχει δώσει δημοσίευμα, καθ’ υποβολήν προφανώς, για τις νέες προσλήψεις στην αστυνομία:

“Εκτιμάται”, λέει, “ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Αστυνομίας θα προσληφθούν αστυνομικοί με αυστηρά κριτήρια, χωρίς να χρειάζεται να περνούν από προφορική συνέντευξη κατά την οποίαν θα μπορούσαν να γίνονται διακρίσεις”.

Πιστεύουν, φαίνεται, ότι η μνήμη έχει κοντά ποδάρια. Κάποιοι όμως και θυμούνται και μαρτυρούν για το όχι πολύ μακρινό μαύρο παρελθόν. Καθώς και για το πώς αυτή η απαράδεκτη κατάσταση αντιμετωπίστηκε και εξορθολογίστηκε.

Επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη (δεύτερη πενταετία), οι εξετάσεις διενεργούντο από την ίδια την Αστυνομία, τόσο γραπτές, όσο και προφορικές. Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσουμε ότι αποκαλύφθηκαν πράγματα και θαύματα επί Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου (σχεδόν τελευταίοι στη βαθμολογία προσελήφθησαν, απόντες κατά τις εξετάσεις προσελήφθησαν, πανομοιότυπα γραπτά αποκαλύφθηκαν και γενικά ένα σύστημα τρύπιο που μόνο τον ετσιθελισμό και την ευνοιοκρατία εξυπηρετούσε); Όσο για τις προφορικές εξετάσεις, τι να πει κανείς; Ντροπή. Μόνο αυτό. Όποιον ήθελαν, τον περνούσαν και τον προσλάμβαναν. Αποτέλεσμα αυτής της σαθρής, απαράδεκτης κι επικίνδυνης κατάστασης ήταν ο υποβιβασμός του επιπέδου των αστυνομικών. Μέσος όρος βαθμολογίας απολυτηρίου Λυκείου 11/20.

Αντιμετωπίσαμε αυτήν την ντροπιαστική κατάσταση με άμεσα μέτρα.

1. Οι εξετάσεις αφαιρέθηκαν από τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας και δόθηκαν στην υπηρεσία εξετάσεων του Υπ. Παιδείας εξολοκλήρου. Απ’ αρχής μέχρι τέλους.

2. Το σύστημα ήταν αδιάβλητο, γιατί ούτε στοιχεία του υποψηφίου φανερώνονταν, ούτε οι εξεταστές γνώριζαν ποιου το γραπτό διόρθωναν.

3. Τα στοιχεία και οι βαθμολογίες αποκαλύπτονταν σε δημόσια διαδικασία, και

4. Καταργήθηκαν οι προφορικές εξετάσεις. Απλώς οι υποψήφιοι περνούσαν από επιτροπή που διαπίστωνε την αρτιμέλεια και την ικανότητα να μιλούν χωρίς τραυλισμούς.

Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, μέσα σε 3-4 χρόνια, το επίπεδο, η βαθμολογία απολυτηρίου Λυκείου των αστυνομικών ανέβηκε από τον μέσον όρο 11/20 στον μέσον όρο 15/20.

Αυτά καλά κάνουν να μην τα ξεχνούν οι κύριοι της Κυβέρνησης. Ούτε και να νομίζουν ότι, επειδή αυτές τις ατασθαλίες και προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τις έκανε άλλη, δική τους, πάλι, Κυβέρνηση, απαλλάσσονται οι σημερινοί και μάλιστα διεκδικούν και δάφνες εκσυγχρονιστικές.

Και κάτι άλλο γι’ αυτούς που νομίζουν ότι η μνήμη έχει κοντά ποδάρια. Λάθος κάνουν. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Απάντηση στους «τυφλούς τα τ’ ώτα, τον τε νουν τα τ’ όμματα»

Η είδηση ότι 19 ψευδοβουλευτές της λεγόμενης “ΤΔΒΚ” κατέθεσαν πρόταση στην ψευδοβουλή για καταδίκη κι εγκατάλειψη της ομοσπονδίας, έδωσε σε κάποιους, μόνιμους υπερασπιστές των τουρκικών θέσεων, “επιχειρήματα” για να πλήξουν όσους δεν υποστηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Μάλιστα ο πατριάρχης των διζωνικών δημοσιογράφων Αλέκος Κωνσταντινίδης της "Αλήθειας" με κάλεσε να μεταφράσω το βιβλίο μου “Το Αληθινό πρόσωπο της διζωνικής” στην Τουρκική, για να ευχαριστήσω και τους Τούρκους αντιδιζωνικούς.

Και απάντησα ότι όποιος νομίζει ή πιστεύει ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη διζωνική πλανάται πλάνην οικτράν, γιατί η διζωνική είναι ο θεμέλιος λίθος και το κύριο εργαλείο της επεκτατικής της πολιτικής για την Κύπρο.

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, ήρθε η επιβεβαίωση από τα κατεχόμενα. Από τον ίδιο τον “Υπ. Εξ.” των κατεχομένων, Ταχσίν Ερτογρούλογλου, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα, πιο καθαρά δεν γίνεται, ότι η “συνομοσπονδία και όχι η ομοσπονδία είναι πλέον η βάση των συνομιλιών. Για μας η επιλογή της ομοσπονδίας έχει πεθάνει. Αυτή είναι μια αποτυχία 50 ετών”.

Αυτή ήταν πάντοτε η πολιτική της Άγκυρας: η συνομοσπονδία. Άσχετα αν ο τίτλος που της έδωσαν ο Ντενκτάς και η Τουρκία ήταν “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”, ομοσπονδία ήταν ο τίτλος και συνομοσπονδία το περιεχόμενο της λύσης που επιδιώκουν. Και φυσικά διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σαράντα τρία χρόνια πασκίζουν να μας τη σερβίρουν, κι ευτυχώς ακόμα δεν τα κατάφεραν, παρόλο που η δική μας πλευρά, ω αφελείς θιασώτες της καλής θέλησης της Τουρκίας, σχεδόν τα έχει δώσει όλα. Τουλάχιστον στην εσωτερική διακυβέρνηση. Ό,τι θέλει η Τουρκία.

Εγώ λέγω, ευτυχώς που οι Τούρκοι δεν δέχτηκαν. Ευτυχώς, διότι πάντοτε τα θέλουν όλα. Από τον Ντενκτάς και τον Ετζεβίτ, μέχρι τον Ακιντζί και τον Ερντογάν.
Και έτσι μας έδωσαν χρόνο για να σκεφτούμε σοβαρά την κατάσταση.

Και ελπίζω ότι και οι “τυφλοί τα τ' ώτα τον τε νουν τα τ' όμματα”, κατά τον Κρέοντα στον Οιδίποδα Τύραννο, θα δουν και στα μάτια και στο μυαλό.

Εκτός, φυσικά, από όσους πρακτορεύουν τις τουρκικές θέσεις.

ΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης