Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

Οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:00 | Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου

Οι γερμανικές εκλογές τέλειωσαν με νίκη μεν των Χριστιανοδημοκρατών, με μειωμένα, όμως, ποσοστά, με «συντριβήν» των Σοσιαλδημοκρατών του κ. Schulz, με το AFD, κόμμα της ακροδεξιάς σαν τρίτο κόμμα και τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους να ακολουθούν.

Η κ. Merkel για να σχηματίσει Κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πλησιάσει το FDP και τους Πράσινους. Είναι αυτό που γίνεται τώρα (28/9/2017).

Τα αποτελέσματα των εκλογών μείωσαν τη δύναμη της κ. Merkel και του κόμματός της. Αυτό έχει σημασία για την πολιτική σκηνή στη Γερμανία. Κυριότερος λόγος γι' αυτήν τη μείωση φαίνεται ότι είναι η πολιτική της κ. Merkel για το μεταναστευτικό, πράγμα που έδωσε 1 εκατομμύριο περίπου από τις ψήφους του κόμματός της στο AFD. Το τελευταίο είναι σήμερα η τρίτη Δύναμη στη χώρα και πρώτη φορά από το 1945 η ακροδεξιά πήρε τόση δύναμη. Υπάρχει σε πολλούς κύκλους ανησυχία και αγανάκτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία. Αυτό, βέβαια, έχει γίνει και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας. Πρόκειται, όμως, για τη Γερμανία με το γνωστόν παρελθόν της.

Το άλλο θέμα που απασχολεί τώρα την Ευρώπη και ακόμη και τον κόσμον, είναι το μέλλον του κ. Σόιμπλε, του επί 8 χρόνια Υπουργού των Οικονομικών της Γερμανίας. Ο κ. Σόιμπλε κυβερνούσε στην κυριολεξία την οικονομία όχι μόνον της χώρας του αλλά και της Ευρώπης. Πολέμησε την Ελλάδα και φαίνεται ότι μέχρι τελευταία εργαζόταν για το Grexit. Τώρα, ο πανίσχυρος Υπουργός αναγκάζεται να εγκαταλείψει το ΥΠΟΙΚ για να πάρει τον τελετουργικό ρόλο του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής. Πιστεύεται ότι γενικά είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η απομάκρυνση του κ. Σόιμπλε από το Υπουργείο των Οικονομικών της Γερμανίας. Από την άλλη μεριά, πρέπει να περιμένουμεν να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές του διαδόχου του, που αναμένεται να προέρχεται από τους Φιλελεύθερους.

Οι γερμανικές εκλογές ίσως να σημάνουν το τέλος μιας εποχής. Η Γερμανία, ίσως, από τώρα να αρχίσει να διεκδικεί με περισσότερη ορμή «τη θέση της στον ήλιο» γι’ ακόμη μια φορά μετά από 72 χρόνια. Η ανθρωπότητα ίσως να μπαίνει σε ένα νέο κύκλο στην ιστορία της.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ Α. ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας)