Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

Η στρέβλωση της ΑΤΑ

| Εκτύπωση | 06 Αύγουστος 2017, 15:00 | Με τον Μάριο Μαυρίδη

Το πρόβλημα με την ΑΤΑ δεν είναι τόσο το κόστος που θα προκύψει για τον φορολογούμενο αλλά το γεγονός ότι οι αυξήσεις λόγω ΑΤΑ ουδεμία σχέση έχουν με την παραγωγικότητα των εργαζομένων

Πριν από λίγες ημέρες, οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στην επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), δηλαδή της αυτόματης αύξησης στους μισθούς με το ποσοστό του πληθωρισμού. Στόχος της ΑΤΑ είναι η διατήρηση της αγοραστικής αξίας στους μισθούς των εργαζομένων, για να μπορούν να απολαμβάνουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο. Το ετήσιο κόστος της ΑΤΑ θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, δηλαδή την αύξηση των τιμών στην οικονομία. Για παράδειγμα, αν ο πληθωρισμός φέτος είναι γύρω στο 2%, το κόστος για τον φορολογούμενο θα κυμαίνεται γύρω στα €60 εκατομμύρια, μόνιμη δαπάνη κάθε χρόνο.

Το πρόβλημα με την ΑΤΑ δεν είναι τόσο το κόστος που θα προκύψει για τον φορολογούμενο αλλά το γεγονός ότι οι αυξήσεις λόγω ΑΤΑ ουδεμία σχέση έχουν με την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Θα έλεγα ότι η αύξηση λόγω ΑΤΑ αλλά και οι άλλες αυτόματες αυξήσεις που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου είναι περισσότερο «κοινωνικές παροχές» παρά μέρος των μισθών των εργαζομένων.

ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Kαθηγητής Οικονομικών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, βουλευτής Κερύνειας

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...