Σημερινή

Τρίτη, 22/05/2018
RSS

Το ανέκδοτο με τους άριστους

| Εκτύπωση | 19 Μάιος 2017, 08:00 | Σημερινή

Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την ιστορία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, θα είναι αρκετές 2-3 λέξεις για να περιγράψουν την πενταετία: «δεσμεύομαι» και «άριστοι των αρίστων». Το πρώτο έχει γίνει ανέκδοτο και το δεύτερο διδάσκεται σε κομματικά σεμινάρια.

Σε μια κοινωνία με χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους και πάμπολλους επιστήμονες με αξιοζήλευτα βιογραφικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδείχθηκε «χρήσιμος παρά αρεστός» και έκανε πράξη όσα… δεσμεύτηκε. Επέλεγε πάντα τους «άριστους των αρίστων». Με κριτήριο την εμπειρογνωμοσύνη τους, την προσφορά τους στα κοινά, την επαγγελματική τους επάρκεια, την αξιοπιστία τους, τις ικανότητες, τις προοπτικές τους κλπ κλπ.

Με αυτά και μόνο αυτά τα κριτήρια, ο κ. Αναστασιάδης διόρισε τον Κυριάκο Κενεβέζο πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, τον Φώτη Φωτίου Επίτροπο Προεδρίας, τον Βασίλη Πάλμα υφυπουργό παρά τω Προέδρω, την Αθηνά Κυριακίδου στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, τον καταδικασθέντα Ρίκκο Ερωτοκρίτου Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, την Ειρένα Γεωργιάδου Επίτροπο Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Υπηρεσία προτού πάει στην Ελληνική Τράπεζα, τον Παναγιώτη Αντωνίου -που υποχρεώθηκε σε παραίτηση από το Προεδρικό λόγω της υπόθεσης Γιωρκάτζη- επικεφαλής στην ΕΕΥ, και πάει λέγοντας.

Με τα ίδια πάντα αξιοκρατικά κριτήρια, ο δημοσιογράφος στο Προεδρικό Μακάριος Δρουσιώτης, μετά το μπάχαλο με τη Γιωρκάτζη, πήγε στις Βρυξέλλες ως βοηθός του Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, η επικεφαλής του τομέα δημοσίων σχέσεων του ΔΗΣΥ Σοφία Μιχαηλίδου ανέλαβε διευθύντρια στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, και η υπάλληλος/οικονομολόγος του Υπουργείου Οικονομικών Σάβια Ορφανίδου επιλέγηκε ανάμεσα από δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες εν δυνάμει υποψηφίους) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο! Με βάση το σκεπτικό Αναστασιάδη, αυτή είναι (ζήτω που καήκαμε) η αφρόκρεμα της κυπριακής κοινωνίας!

Το καλύτερο, ο Πρόεδρος, το φύλαγε για το τέλος. Ανακάλυψε θέση που ο ίδιος είχε καταργήσει, και στην Πινδάρου νόμιζαν ότι τους κάνει πλάκα! Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, από πρωτοσύμβουλος του Αβέρωφ, διορίστηκε στη θέση του Παναγιώτη Αντωνίου που έφυγε πριν από δύο χρόνια!

Αυτή μέχρι τώρα ήταν η Προεδρία του Νίκου -δεσμεύομαι- Αναστασιάδη. Διόριζε πάντα τους «άριστους των αρίστων» χωρίς σκοπιμότητα, χωρίς παζάρια και χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν το κομματικό κόστος, παρά μόνο το κοινό καλό. Με αυτό το σκεπτικό, βρέθηκαν σε Ημικρατικούς, ΕΕΥ και αλλού στελέχη του (επίσημου) ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ, της Αλληλεγγύης και της ΕΔΕΚ. Με αξιοκρατικά κριτήρια πάντα.

Υστερόγραφο 1: Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ποτέ δεν έδωσε λίστες για διορισμούς σε ημικρατικούς και άλλους οργανισμούς. Αντίθετα, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις να για ξεριζωθεί η κομματοκρατία και οι διορισμοί να γίνονται με κριτήρια και διαφάνεια.

Υστερόγραφο 2: Μόνο εάν «αξιοποιήσουμε όλες τις αρετές του λαού μας και τους ικανότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν», θα πάει η Κύπρος πραγματικά μπροστά. Διαφορετικά, θα ξαναζήσουμε το ίδιο δούλεμα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΕΖΕΚΙΗΛ
Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών