Σημερινή

Τρίτη, 19/06/2018
RSS

Η Τουρκία σε πορεία αστάθειας και αβεβαιότητας

| Εκτύπωση | 21 Απρίλιος 2017, 07:56 | Σημερινή

Το οριακό αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία βρίσκει τη χώρα να οδηγείται σε μια νέα περιπέτεια αστάθειας και αβεβαιότητας και αυτή να είναι διαιρεμένη σε γεωγραφική, θρησκευτική, κοσμική, πολιτική, κοινοτική και ταυτοτήτων διάσταση.

Κι αυτό, γιατί η όλη προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος και των συμμάχων του, με επικεφαλής τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στόχευε, για μια ακόμη φορά, εκτός των αντιευρωπαϊκών κορωνών, στην αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, στο εθνικιστικό και θρησκευτικό παραλήρημα, στην καταπολέμηση της κόπωσης των ψηφοφόρων από τα γεγονότα της 15ης του Ιούλη 2016 και μετέπειτα, παρά το γεγονός πως στην αρχική του εξόρμηση προς την εξουσία προ 15ετίας, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ως προεκλογικό μανιφέστο τη δημοκρατία, τις ευρωπαϊκές αξίες και μια κοσμοπολίτικη και δημοκρατική Τουρκία.

Η νέα πορεία του Ερντογάν τον βρίσκει με πολυάριθμα μέτωπα ανοικτά, όπως η αντιπαράθεση με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στον απόηχο του πραξικοπήματος, η δράση του ΡΚΚ, οι τρομοκρατικές επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών, οι προκλήσεις, το Κουρδικό, οι σχέσεις με το τρίγωνο Ε.Ε. - ΗΠΑ - Ρωσία, οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, η λύση του Κυπριακού, η διατήρησης εν ζωή της Συμφωνίας για το προσφυγικό, οι απειλές για επαναφορά της θανατικής ποινής κ.ά., όπου απαιτούνται ρεαλιστικές προσεγγίσεις για να επανέλθει η χώρα στην κανονική της πορεία, γιατί η διενέργεια δημοψηφίσματος ήταν άστοχη και δη για τόσο καίριες συνταγματικές αλλαγές που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.

Ήδη το δημοψήφισμα έχει πολυδιαιρέσει τη χώρα σε πολλές βαθμίδες και ο αυταρχισμός του Ερντογάν έχει διαβρώσει τα θεμέλια της χώρας μαζί και την οικονομία της. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το ? της αξίας της το τελευταίο έτος και οι εκροές από τις μετοχές της Τουρκίας άγγιξαν τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 43 εβδομάδων, μαζί με τις θέσεις των τουρκικών assets να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με την Bank of America - Merrill Lynch.

Το «τούρκικο θαύμα» αποτελεί παρελθόν, γιατί η ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολό της το 2016 άγγιξε το 2,9% και το κατά κεφαλήν εισόδημα αγγίζει τα 10.807 δολάρια. Ο πληθωρισμός άγγιξε το 11,3% και η ανεργία το 13%, σοβαρό πλήγμα δέχθηκε κι ο τουρισμός από την εσωτερική και γειτονική αστάθεια, ενώ οι ξένες επενδύσεις παραμένουν στάσιμες από το 2012, αγγίζοντας τα 400 δις δολάρια.

Μπροστά στο νέο δημιουργούμενο περιβάλλον και στο ήδη υφιστάμενο στη γειτονιά μας, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται και πορεύονται ανάμεσα σε παγίδες και αγκάθια. Καλό είναι, αντί να σκιαμαχούμε μόνιμα για το παρελθόν, αντί να δίδουμε μάχες που να διαστελλόμαστε, κατά τον Β. Ούγκο, αντί να πορευόμαστε με βαρίδια κομματικής κοπής και μέσα στο μαύρο-άσπρο, ας κοιτάξουμε άμεσα το μέλλον και την επιβίωσή μας αντί να δίδουμε μάχες οπισθοφυλακής και απαξίωσης.

Ας δώσουμε και μια φορά μάχη για συλλογική αξία, αυτογνωσία, ανάληψη ευθύνης και μετατροπής Ελλάδας - Κύπρου σε χώρες ελπίδας, προόδου, ευημερίας και ειρήνης, αντί να περιμένουμε σε κατακόμβες την Ανάσταση που συνέχεια αναβάλλουμε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ