Σημερινή

Δευτέρα, 21/05/2018
RSS

Τα σημεία των καιρών

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2017, 08:00 | Σημερινή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερψήφισε πρόσφατα κατά πλειοψηφία πρόταση όπως, κατά την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950, κυκλοφορεί στα σχολεία της Κύπρου σχετική εγκύκλιος με απλή ολιγόλεπτη αναφορά του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος.

Αυτό το απλό θέμα έδωσε την αφορμή στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στα όργανα του ψευδοκράτους του, αλλά και σε όλη την τουρκική διπλωματία να εξαπολύσουν ανηλεείς επιθέσεις εναντίον όλης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να φθάσουν μάλιστα μέχρι του σημείου να ακυρώσουν τις συναντήσεις των διαπραγματευτών!

Προχώρησαν στην προώθηση μιας ανοίκειας και πρωτοφανούς προπαγάνδας εναντίον μας, αξιώνοντας ακόμα και την παρέμβαση των… Ηνωμένων Εθνών.

Στο παρόν σημείωμά μου θεωρώ χρήσιμο να ασχοληθώ αλλά και να προβληματίσω τους αναγνώστες για τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που συνειρμικά προκαλούν οι τουρκικές αντιδράσεις.

Κατ’ αρχάς και σύμφωνα με τις γενικές «αρχές» που διέπουν τη φιλοσοφία της ούτω καλούμενης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η καθεμιά από τις «συνιστώσες πολιτείες» θα έχει το δικαίωμα άσκησης και εφαρμογής της δικής της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Κατά συνέπεια, οι τουρκικές αντιδράσεις υποσκάπτουν και ναρκοθετούν από τώρα τις στοιχειώδεις αρχές της υπό εκκόλαψιν λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Εάν για την ανάγνωση μιας ολιγόλεπτης εγκυκλίου στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας της Κύπρου, υπήρξε αυτή η οργίλη αντίδραση από το ψευδοκράτος και την τουρκική διπλωματία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε πώς θα διαμορφώνονται οι εξελίξεις, όταν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία καταλυθεί και τη θέση της αναλάβει μια ασθενής και αδύναμη «συνιστώσα πολιτεία».

Με απόλυτη βεβαιότητα δικαιούται κάποιος να σκεφθεί ότι με τη διαμορφούμενη λύση, τα ούτω καλούμενα πολιτειακά όργανα στη νέα τάξη πραγμάτων θα μπορούν να παρέμβουν μελλοντικά για να καταργήσουν τον εορτασμό της επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ή της 25ης Μαρτίου 1821 ή της 28ης Οκτωβρίου 1940!

Η οργίλη και εκτός ορίων αντίδραση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στον οποίο η πλευρά μας αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επένδυσαν τις ελπίδες για μια επανενωμένη Κύπρο, καταδεικνύει το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας και των εγκαθέτων της, και δίνει το στίγμα των τουρκικών προθέσεων στο πλαίσιο μιας δήθεν «επανενωμένης» Κύπρου.

Για τη στάση του κατοχικού ηγέτη αλλά και τις ευρύτερες τουρκικές αντιδράσεις δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών σημαντική μερίδα της πολιτικής μας ηγεσίας, η οποία δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να εκθειάζει τη… μετριοπάθεια και τη… γλυκύτητα του Μουσταφά Ακιντζί, και τη χημεία που έχει μαζί της για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Δεν είναι επίσης άμοιροι ευθυνών όσοι από την πλευρά μας προσπαθούν από πρωίας μέχρι νυκτός να διακηρύττουν ότι για όσα συνέβησαν στην Κύπρο φταίει ο αρρωστημένος εθνικισμός των Ελληνοκυπρίων, που οδήγησε τους Τ/κ συμπατριώτες μας στην απόγνωση και την απομόνωση.

Για την έξαρση της τουρκικής βουλιμίας και του θράσους των Τ/κ και των Τούρκων ηγετών σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν, επίσης, όσοι έχουν φορτώσει με ενοχές την πλευρά μας και παράλληλα έχουν αποενοχοποιήσει την τουρκική πολιτική από τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί, μέσα στο πλαίσιο ενός καλοσχεδιασμένου και άριστα εξελισσόμενου σχεδίου αφανισμού του κυπριακού Ελληνισμού από το 1956 μέχρι των ημερών μας.

Ο Νιχάτ Ερίμ το 1956, ο Αχμέτ Νταβούτογλου με «το στρατηγικό βάθος» και πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τουρκές είπαν και διακήρυξαν το ίδιο πράγμα. Ότι η Κύπρος τους ενδιαφέρει ως στρατηγικός παράγοντας, έστω και αν στο νησί δεν υπήρχε κανένας Τούρκος ή Τουρκοκύπριος.

Εάν δεν μπορούμε να αναγνώσουμε αυτά τα απλά σημεία των καιρών, τότε είμαστε πραγματικά άξιοι της τύχης και της μοίρας μας.

Υ.Γ. Όσοι εκ των πολιτικών μας επιτίθενται εναντίον εκείνων που ψήφισαν την περίφημη εγκύκλιο για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, ας στρέψουν έστω και για λίγο την προσοχή αλλά και τα πυρά τους εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί, που προωθεί μετά μανίας την εφαρμογή των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες, μέσα στο πλαίσιο της «ήπιας»πολιτικής του για τον πλήρη εκτουρκισμό της πατρίδας μας!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΡΦΙΤΗΣ
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Αλληλεγγύη