Σημερινή

Παρασκευή, 22/06/2018
RSS

Η Αστυνομία έχει υποχρέωση να προστατεύει τους Τ/κ

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2017, 07:57 | Σημερινή

...διαφορετικά η Κύπρος μένει εκτεθειμένη

Ο Σύνδεσμός μας με πολλή λύπη και αποτροπιασμό ανέγνωσε τον Τύπο για τα περιστατικά επιθέσεων και πρόκλησης ζημιών σε αυτοκίνητα Τουρκοκύπριων στο Τρόοδος. Επίσης για επίθεση σε τουρκοκυπριακό αυτοκίνητο στα φώτα κοντά στο ΑΠΟΕΛ, στη Λευκωσία, με σκοπό να σπάσει το τζάμι του αυτοκινήτου για να επιτεθεί ο δράστης εναντίον της οδηγού του αυτοκινήτου.

Αναφορές στο Τύπο μιλούν για 7 περιστατικά σε 15 μήνες, γράφουν για 16 μαθητές Λυκείου στο Δικαστήριο και για επίθεση σε Τουρκοκύπριο το 2015. Επίσης ότι σε 5 περιστατικά δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν οι δράστες, άρα δεν προσήχθησαν στο Δικαστήριο.

Τα φαινόμενα αυτά ντροπιάζουν την Κύπρο. Σε αντίθεση, ουδένα περιστατικό επίθεσης ή πρόκλησης ζημιών εναντίον Ελληνοκυπρίων έχει παρατηρηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο και γι’ αυτό δεν διστάζουμε να επαινέσουμε τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.

Για τη συμπεριφορά ορισμένων εναντίον των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές μόνο ντροπή και απογοήτευση πρέπει να αισθανόμαστε.

Εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά μας γιατί Τουρκοκύπριοι επισκέπτονται το Τρόοδος για να απολαύσουν την ωραία χιονισμένη φύση. Όμως απ' ό,τι έχουμε αναγνώσει στον Τύπο, δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να έρχονται όταν υφίστανται επιθέσεις και ζημιές στα αυτοκίνητα και, ως εκ τούτου, θα σταματήσουν τις επισκέψεις τους, που αποτελεί μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.

Δεν μας τιμά να αναφερόμαστε στους δράστες ως «ανεγκέφαλους», όταν εμείς διώχνουμε τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους από τις ελεύθερες περιοχές, όταν οι δικές μας περιοχές παύουν να προσφέρουν ελευθερία επισκέψεων, όταν δημιουργούνται επιθέσεις.

Άμεσα η Αστυνομία έχει υποχρέωση να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.
Θα πρέπει να ορίσει δύο τουλάχιστον χώρους στάθμευσης στο Τρόοδος, οι οποίοι να φωτισθούν, να τοποθετηθούν κάμερες και να επιτηρούνται επί εικοσιτετράωρου βάσεως με τη στάθμευση περιπολικών σε αυτούς τους χώρους. Η Αστυνομία οφείλει να κάνει ανακοίνωση και να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους ότι μπορούν να τοποθετούν τα αυτοκίνητά τους σ’ αυτούς τους χώρους με ασφάλεια, γιατί θα επιτηρούνται συνεχώς από την Αστυνομία.

Αυτός είναι ο τρόπος να αισθανθούν την αναγκαία ασφάλεια και να αρχίσουν να επανέρχονται για τις επισκέψεις τους στο Τρόοδος.

Αναφορικά με άλλα μέρη επιθέσεων, όπως τα φώτα του ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία, πρέπει αστυνομικοί υπό κάλυψη να περιπολούν τέτοιους χώρους ώστε να συλλαμβάνουν τους ζημιογόνους δράστες.

Παρακαλούμε την Αστυνομία να απαντήσει σε Τουρκοκύπρια, η οποία υπέβαλε παράπονο και δεν πήρε απάντηση.
Η ΚΥΠ οφείλει να δραστηριοποιηθεί για την ανακάλυψη, ακόμα και την πρόληψη τέτοιων δραστηριοτήτων, όμως όταν συλληφθούν, απαραιτήτως να προσάγονται άμεσα στο δικαστήριο για παραδειγματική τιμωρία. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει ποιες ποινές επιβλήθηκαν σε δράστες και παρακαλούμε να υπάρξει ανακοίνωση.

Επίσης να εξεταστεί κατά πόσον οι δράστες ενεργούν από δική τους πρωτοβουλία ή αν πρόκειται για οργανωμένη κατάσταση, γιατί ο κυπριακός λαός δικαιούται να γνωρίζει αν υπάρχουν υποκινητές.

Αναγκαία η διαφώτιση: Θα πρέπει να αναληφθεί εκστρατεία διαφώτισης για τη μεγάλη ζημιά που τέτοιες επιθέσεις προκαλούν στην Κύπρο. Αν πρόκειται μόνο περί νεαρών δραστών, μάλλον δεν θα διαβάζουν τις εφημερίδες γι’ αυτό έχουν καθήκον οι τηλεοπτικοί σταθμοί να αναλάβουν εκστρατεία διαφώτισης.

Διοργάνωση κοινών συναντήσεων: Θα πρέπει να οργανωθούν κοινές συναντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Τρόοδος, με παρουσία του Τύπου και των τηλεοπτικών σταθμών, να προβληθούν οι ασφαλείς χώροι στάθμευσης και να τονιστούν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Θα θέλαμε να δούμε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μαζί με τον Μουφτή σε τέτοια συγκέντρωση, τους οποίους θερμά συγχαίρουμε για τις προηγούμενες κοινές συναντήσεις τους.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
Πρόεδρος Συνδέσμου Αντιμετώπισης Κοινωνικών Προβλημάτων «ΣΑΚΟΠ»