Σημερινή

Δευτέρα, 28/05/2018
RSS

Οι σχολές σκέψης και η σκιά τους στο Κυπριακό

| Εκτύπωση | 11 Ιανουάριος 2017, 07:58 | Σημερινή

Η μόνη μας σκέψη είναι να δοθεί το άπαν των δυνάμεων που διαθέτει η πλευρά μας, χωρίς να υποκύψει στην αδιαλλαξία των άλλων μελών

Η κρισιμότητα των στιγμών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, απαιτεί σοβαρότητα και καθολική συνεργασία στο εσωτερικό μέτωπο. Απαιτεί και την αφύπνιση και την εγρήγορση των πολιτών, οι οποίοι έχουν παραμείνει αδρανείς για αρκετό καιρό.

Δυστυχώς στο εσωτερικό, τόσο πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες, όσο και ο απλός λαός έχουν «διχαστεί» σε τρεις κατηγορίες.

Η μεν πρώτη μερίδα, στην οποία ανήκουν όσοι λένε «ναι» σε ό,τι και να βρεθεί μπροστά τους, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Υποστηρίζουν το «ναι» χάριν της λύσης. Όποια κι αν είναι αυτή. Είτε είναι καταστροφική για την ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε και για την Κύπρο ολόκληρη. Ασυνείδητη απόφαση, η οποία πηγάζει από αποφάσεις του παρελθόντος, στην προσπάθεια δικαίωσης του «Εγώ» τους και λόγω ιδεολογικών παρωπίδων.

Η δε αντίθετη πλευρά: Οι οπαδοί του «όχι» σε οιανδήποτε μορφή λύσης. Άποψη η οποία προδηλώνει την άρνηση σε κάθε σχέδιο λύσης όσα χρόνια και να περάσουν. Που στηρίζεται σε ουτοπικές Μεγάλες Ιδέες και ασυνείδητα και τούτη θεμελιώνεται σε ιδεολογικές παρωπίδες, τις οποίες διάφοροι φορείς και οργανώσεις φροντίζουν να διατηρούν.

Οι δύο προαναφερθείσες σχολές είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλουν σε καμία προσπάθεια λύσης του προβλήματος με θετικό τρόπο. Μόνο ζημιά είναι σε θέση να δημιουργήσουν λόγω ακραίων αντιλήψεων που δεν ωφελούν καμιά πλευρά.

Μια τρίτη σχολή σκέψης, αυτή η οποία περιμένει το αποτέλεσμα από την όποια διαπραγμάτευση για το κυπριακό πρόβλημα, ώστε να το μελετήσει και να διατυπώσει άποψη και να λάβει την απόφασή της όταν με το καλό παρουσιαστεί κάποια πρόταση, είναι η πιο σταθερή και παραγωγική, στην οποία ανήκει και η πλειοψηφία του λαού μας.

Είναι η σχολή που θέλει να υποστηρίξει και να πανηγυρίσει ένα «ναι», το οποίο όμως να είναι δίκαιο και βιώσιμο. «Ναι» το οποίο δεν θα αναιρεί αρχές και αξίες δεκαετιών. «Ναι» το οποίο θα διασφαλίζει την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το οποίο θα φέρει ειρήνη μέσα σε ασφάλεια για τις δυο κοινότητες και τις μειονότητες στο νησί μας. Χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις. Με επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Είναι η μερίδα, όμως, η οποία θα φωνάξει ένα ηχηρό «Όχι», αν αυτό επιβάλλεται από ένα σχέδιο στο οποίο τα πιο πάνω δεν θα διασφαλίζονται. Η σχολή τούτη δεν πτοείται από επικρίσεις ακραίων στοιχείων και από τις αρνητικές δηλώσεις αυτών.

Συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα. Θέτει προβληματισμούς, οι οποίοι πρέπει να εισακούγονται αντί να κατηγορούνται, διότι αποτελούν στοιχεία που χρήζουν σοβαρής ανάλυσης πριν από τη διαπραγμάτευση, ώστε την ώρα αυτή να αποφευχθούν λάθη που ίσως αποδειχθούν μοιραία για την πορεία προς τη λύση.

Παρόλα αυτά, το βλέμμα όλων μας είναι τώρα στραμμένο στο χώρο των διαπραγματεύσεων και τη διαπραγματευτική μας ομάδα. Η μόνη μας σκέψη είναι να δοθεί το άπαν των δυνάμεων που διαθέτει η πλευρά μας, χωρίς να υποκύψει στην αδιαλλαξία των άλλων μελών. Με μόνη ευχή την επιστροφή με θετικό αποτέλεσμα.
Για την Κύπρο που μας αξίζει. Για την Κύπρο του αύριο. Για την Κύπρο των παιδιών μας.

ΣΥΝΕΣΙΟΣ ΦΩΤΙΟΥ
Αντιπρόεδρος ΝΕΔΗΚ Λάρνακας