Σημερινή

Τρίτη, 22/05/2018
RSS

Τραγέλαφος

| Εκτύπωση | 11 Ιανουάριος 2017, 07:56 | Σημερινή

Η σύναξις των θεωρουμένων ηγετών του κυπριακού Ελληνισμού στη Γενεύη τους παρέχει μια χρυσή ευκαιρία. Να παραδεχθούν συνολικά και απαξάπαντες ότι όλα αυτά τα χρόνια αναλίσκονταν σε ψευτοπόλεμο

Επειδή ζούμε στη χώρα όπου ο μύθος (ή παραμύθι) καλά κρατεί, επικαλούμαι τη μυθολογική ύπαρξη του ζώου που συνδυάζει τον τράγο με το ελάφι και παραθέτω τη μεταφορική του χρήση για καταστάσεις εκτός λογικής, όπου αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία δημιουργούν σύγχυση.

Τις προάλλες ένας γνωστός με προσκάλεσε για ένα «φιλικό τραπέζι πέντε ζευγαριών» την επόμενη μέρα (κάτι σαν πενταμερής, δηλαδή). Του απάντησα ευγενικά ότι ήδη είχα κάποια δέσμευση, αλλά μέσα μου είπα: «κάποιος ακύρωσε την τελευταία στιγμή και με κάλεσε σαν αναπληρωματικό». Και για να σοβαρολογήσουμε, είναι γνωστό ότι ακόμη και για φιλικά γεύματα σε σπίτια, η σύνθεση και η πρόσκληση γίνονται αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Από τη Δευτέρα συναντώνται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) και ο αναβαθμισθείς σε εξοχότατο (!) εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής κοινότητος.

Αναμένεται δε, μετά από 3 ημέρες (αύριο), να συγκληθεί πενταμερής που θα αποτελείται από έξι (καθότι ο ένας θα έχει διπλήν ιδιότητα), προκειμένου να λύσει δια μαγείας το Κυπριακό.

Κατ’ ακρίβειαν αυτή η σύναξη ανακοινώθηκε πριν μερικές εβδομάδες μετά από ένα δείπνο, αλλά ακόμα και αυτή τη στιγμή, δεν είναι σίγουρο ότι οι τότε αναγγελθέντες συνδαιτημόνες θα συναντηθούν, υπό ποίαν ιδιότητα θα παρίστανται, ποιος θα είναι ο οικοδεσπότης και αν θα προστεθούν και άλλοι καλεσμένοι.

Εάν αυτή η εικόνα δεν ήταν τραγική, θα έβγαζε πολύ γέλιο (πρβλ. τραγέλαφος).
Θα μείνω, όμως, στην πράγματι σοβαρή διάσταση και θα επισημάνω ότι η πλέον τραγική φιγούρα στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που προσπαθεί την τελευταία στιγμή να διασώσει το κύρος του Κράτους, του οποίου ηγείται, με το σόφισμα της διπλής ιδιότητος.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι κατά τις δεκαετίες των άγονων συνομιλιών ΟΛΟΙ οι προηγηθέντες Πρόεδροι συνομιλούσαν επί ίσοις όροις με το εκάστοτε ανδρείκελο της Άγκυρας. Και σχεδόν όλοι οι διαρρηγνύοντες τώρα τα ιμάτιά τους για το «ολίσθημα» του νυν, αποτελούν φυσικά ή πνευματικά τους τέκνα και υπηρέτησαν την απάτη των ψευδεπίγραφων διακοινοτικών συνομιλιών.

Η σύναξις των θεωρουμένων ηγετών του κυπριακού Ελληνισμού στη Γενεύη τους παρέχει μια χρυσή ευκαιρία. Να παραδεχθούν συνολικά και απαξάπαντες ότι όλα αυτά τα χρόνια αναλίσκονταν σε ψευτοπόλεμο και εβαυκαλίζοντο να αποκαλούν τους συνομιλητές τους «ψευδοπροέδρους», «ψευδοκράτος» κ.ο.κ. Αλλά παρέβλεπαν ότι στην ουσία ενομιμοποιήθηκαν και απέκτησαν υπόσταση Κράτους.

Αν, δε, εμφανιστεί ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, να του ζητήσουν να βγάλει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας εκείνα τα ψηφίσματα περί εισβολής και να αρχίσουν να συζητούν σοβαρά πλέον πάνω σ’ αυτή τη βάση.
Μόνον έτσι θα δικαιολογηθούν οι δαπάνες του κυπριακού λαού για το ταξίδι και την εκεί διαμονή τους.

Υ.Γ.: Πρόσεξα ότι από τις δεκάδες καταγραφές συναντήσεων των δύο ηγετών με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών προβάλλεται μονότονα στα δελτία ειδήσεων συγκεκριμένα μία, όπου, μετά από πρόδηλους χαριεντισμούς, ακολουθεί διασταυρούμενη χειραψία των τριών και καταλήγει να «καππακώσει», να έχει δηλαδή το πάνω χέρι, ο «μετριοπαθής και πολλά υποσχόμενος» τελευταίος εγκάθετος της Τουρκίας. Μήπως θέλουν να μας δώσουν κάποιο μήνυμα μέσω ΡΙΚ;

ΝΙΚΟΣ ΕΡΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
Καρδιολόγος