Σημερινή

Σάββατο, 15/12/2018
RSS

Αντρέας Μαύρος, ο «Υδραίος» της ΕΟΚΑ

| Εκτύπωση | 25 Απρίλιος 2014, 06:59 | Σημερινή

Την περασμένη Δευτέρα συμπλήρωσε τον κύκλο της ζωής του. Ο σεμνός αγωνιστής της θρυλικής ΕΟΚΑ, Αντρέας Μαύρος, κηδεύτηκε προχθές Τετάρτη

Η μεγάλη οικογένεια των αγωνιστών της ΕΟΚΑ έχασε ένα από τα πιο αγαπητά μέλη της. Το σεμνό εκλεκτό μέλος της. Τον Αντρέα Μαύρο, που έφερε το επαναστατικό ψευδώνυμο «Υδραίος». Ο εκλεκτός αγωνιστής, προσφιλής πατέρας του αγαπητού συναδέλφου Λάζαρου Μαύρου, συμπλήρωσε τον κύκλο της επίγειας ζωής σε ηλικία 91 ετών, την περασμένη Δευτέρα και κηδεύτηκε προχθές, σεμνοπρεπώς. Πήγε να συναντήσει τον Αρχηγό Διγενή και τους συναγωνιστές του, με τον καημό της ημικατεχόμενης, ιδιαίτερης πατρίδας του.

Όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον αείμνηστο Αντρέα Μαύρο, κι αυτοί ήταν πάρα πολλοί, οι περισσότεροι στελέχη της ΕΟΚΑ, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν γι’ αυτόν. Ήταν ένας σπάνιος χαρακτήρας, που ξεχώριζε. Τίμιος, θεοσεβής, πιστός σύζυγος, στοργικός πατέρας, λατρεμένος παππούς και γνήσιος Έλληνας. Οδηγός των ενεργειών και πράξεών του η διδασκαλία του Ευαγγελίου και η Ελληνική Ιστορία. Από μικρός, μετά την κάθοδό του στη Λευκωσία από τον Αγρό, ρίχτηκε στη βιοπάλη. Με τις οικονομίες του άνοιξε κατάστημα αποικιακών και εντάχθηκε μαζί με τον ξάδελφό του, Λάμπρο Καυκαλίδη, το «Αγρινό» της ΕΟΚΑ, στις ομάδες της ΟΧΕΝ. Της θρησκευτικής οργάνωσης, που είχε αναδειχθεί, υπό την καθοδήγηση του φλογερού Παπασταύρου, σε φυτώριο αγωνιστών.

Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, στο εγερτήριο σάλπισμα του Διγενή ο Αντρέας Μαύρος απάντησε παρών από τους πρώτους. Κι όταν άρχισε να λειτουργεί το εργαστήρι κατασκευής βομβών στο σπίτι της Χίππαινας στον Πολύστυπο, υπό την επίβλεψη του «Σκουφά» - Αντρέα Νέστορος, ο Διγενής ανέθεσε στον «Υδραίο» την παραλαβή των βομβών, που διανέμονταν στη Λευκωσία και άλλες περιοχές. Αναφέρει ο ίδιος σε κατάθεση-μαρτυρία του, για την προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ:

«Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Αγώνα του 1955-59 και πριν από τον Νιόβρη του 1956, που με συνέλαβαν, μου μετέφεραν από τον Πολύστυπο σε κοφίνια γεμάτα με σταφύλια, κιβώτια με βόμβες στο κατάστημά μου -μπακάλικο στην οδό Μεσολογγίου 4- στον Άγιο Αντρέα Λευκωσίας. Στην περιοχή Παρισινού υπήρχε ένα ελαιοτριβείο, στο οποίο είχαμε αποθήκη της Οργάνωσης. Διευθυντής του ελαιοτριβείου ήταν ο Ανδρέας Κυπριανού από τα Γρίθκια… Στην αποθήκη αυτή φυλάγαμε τις βόμβες αυτές μαζί με άλλο οπλισμό. Μεταφορέας από τον Πολύστυπο ήταν ένας ψηλός βρακάς, νομίζω λεγόταν Σπανός…».

Ο αείμνηστος Αντρέας Μαύρος, εκτός από παραλήπτης των βομβών της ΕΟΚΑ στη Λευκωσία, ανέπτυξε και άλλη πλούσια πολύ εμπιστευτική και επικίνδυνη δράση. Είχε διατελέσει κεντρικός σύνδεσμός αλληλογραφίας της ΕΟΚΑ και υπεύθυνος διανομής των δεμάτων των φυλλαδίων της Οργάνωσης. Το κατάστημά του ήταν κέντρον διερχομένων καταζητούμενων αγωνιστών. Επίσης είχε αναλάβει τη μεταφορά τροφίμων στον Κύκκο και την Τροοδίτισσα, για τις ανάγκες των καταζητούμενων ανταρτών της ΕΟΚΑ, που λημέριαζαν στις ορεινές αυτές περιοχές.

Για τις μεταφορές χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητό του. Αργότερα, όταν συνελήφθη και κλείστηκε στο Φρούριο της Κερύνειας ο ξάδερφος, φίλος και συναγωνιστής του, Λάμπρος Καυκαλίδης, χρησιμοποιούσε εκείνου το αυτοκίνητο. Οι Βρετανοί που τον παρακολουθούσαν, όταν τον είδαν να οδηγεί το αυτοκίνητο του Καυκαλίδη, τον συνέλαβαν και άρχισαν οι εξαντλητικές ανακρίσεις: «Γιατί κρατεί και οδηγεί το αυτοκίνητο κρατούμενου "τρομοκράτη";». «Ποια σχέση έχει μ’ αυτόν;». «Ποιες μεταφορές κάνει και πού;». Κι ο «Υδραίος» ψύχραιμα τους απαντούσε, προσποιούμενος ότι δεν γνώριζε ότι ο Καυκαλίδης εκρατείτο στο Φρούριο Κερύνειας: «Ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει εξαφανιστεί και επειδή ήταν ακινητοποιημένο, το χρησιμοποιούσα».

Οι ανακριτές τον πίστεψαν και τον άφησαν ελεύθερο. Αργότερα, ο Μαύρος συνελήφθη πάλι, επ’ αυτοφώρω, να μεταφέρει τον τραυματία αγωνιστή Θεοδόση από τη Γαληνή, σε γιατρό στη Λευκωσία. Δεν μπορούσε να αρνηθεί για τη μεταφορά αυτή, αλλά δικαιολογήθηκε πάλι με θάρρος και ψυχραιμία: «Όταν σου φέρνουν έναν τραυματία που δεν τον γνωρίζεις και σου λένε να τον πάρεις σε γιατρό διότι κινδυνεύει η ζωή του, για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα το κάνεις; Δεν θα ήθελες να γλιτώσεις μια ζωή;».

Οι ανακριτές δεν τον πίστεψαν, αλλά δεν είχαν στοιχεία τέτοια σε βάρος του, για να του προσάψουν κατηγορία. Έτσι τον έκλεισαν στα κρατητήρια για 17 μήνες και 10 ημέρες… Μετά τον αγώνα ο αείμνηστος «Υδραίος» ξαναλειτούργησε το κατάστημά του μέχρι τα βαθιά γεράματα. Την περασμένη Δευτέρα συμπλήρωσε τον κύκλο της ζωής του. Ο σεμνός αγωνιστής της θρυλικής ΕΟΚΑ, Αντρέας Μαύρος, κηδεύτηκε προχθές Τετάρτη. Η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συναγωνιστές του τον συνοδέψαμε με δάκρυα στα μάτια, στην τελευταία του κατοικία. Αιωνία του η μνήμη.