Σημερινή

Τρίτη, 18/06/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 19 Μάιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Οι «τζούφιες» γεωτρήσεις
Προσέξατε τι είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τη γεώτρηση που σχεδιάζει η Τουρκία με τον «Πορθητή» εντός της κυπριακής ΑΟΖ; «Τζούφιο το σκάψιμο, που επιχειρεί η Άγκυρα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, εξηγώντας πως οι Τούρκοι δεν έχουν την τεχνολογική δυνατότητα για γεωτρήσεις σε τέτοιο βάθος. Ναι, μπορεί να αποδειχθεί «τζούφια» η επιχειρούμενη γεώτρηση, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Οι Τούρκοι βρίσκονται εκεί όχι για να βρουν φυσικό αέριο, σ’ αυτήν τη φάση, αλλά για να «κατοχυρώσουν», όπως πιστεύουν, τα παράνομα «δικαιώματά» τους (και των Τουρκοκυπρίων) μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πέραν τούτου, το κάνουν και για να δώσουν το «παρών» τους στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου, έστω και με το εσιέκκιπι. Και αν δεν βρεθεί τρόπος να ανακοπούν οι ενέργειές τους, θα προχωρήσουν και σε άλλες γεωτρήσεις, που ίσως να μην είναι και τόσο «τζούφιες». Ελπίζω η ελαφρά ειρωνεία που επιστράτευσε ο Πρωθυπουργός με τη συγκεκριμένη αναφορά, να μην αντανακλά προσπάθεια υποβάθμισης της τουρκικής θαλάσσιας εισβολής εναντίον της Κύπρου. Και ελπίζω επίσης οι προειδοποιήσεις που απευθύνει η Αθήνα προς την Άγκυρα, ότι, αν συνεχιστούν οι προκλήσεις σε βάρος και της Κύπρου και της Ελλάδας, τότε θα υπάρξουν μέτρα και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, να μην αποδειχθούν κι αυτές... τζούφιες.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα δεν είναι φληναφήματα, αλλά αποφασιστική και σταθερή στάση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι και να φαίνεται έτοιμη να απαντήσει σε κάθε τουρκική επιβουλή.

Αλλά, τι λέω; Ενώ συμβαίνουν όλες αυτές οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας από την Τουρκία, η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει την Εθνική Τουρκίας σε... φιλικό αγώνα, στην Αττάλεια, στις 30 Μαΐου. Ε, ας καθόριζαν το ματς στις 29 Μαΐου, επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως, για να γίνει ακόμα ευκρινέστερος ο εξευτελισμός...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ο «αμφισβητίας» Σερ Άλαν

Σερ Άλαν Ντάνκαν. Άξιος συνεχιστής της πολιτικής του άλλου Σερ, του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Τον θυμάστε; Ήταν από τους εμπνευστές του σχεδίου Ανάν, για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Σερ Άλαν ξεκίνησε τις προσπάθειες για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Κραν Μοντανά και τις συνέχισε με την κατάλυση της κυριαρχίας της στην ΑΟΖ της, την οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Είναι μεν Υπουργός Ευρώπης ο Σερ Άλαν, αλλά δεν ακολουθεί την υπόλοιπη Ευρώπη στις θέσεις της αναφορικά με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αλλά και την ξεκάθαρη καταδίκη της θαλάσσιας τουρκικής εισβολής. Εμείς, αν και μικροί, υποστηρίξαμε τη Βρετανία στο θέμα του Brexit, είπε με παράπονο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η ανταπόδοση ήρθε από τον Σερ Άλαν Ντάνκαν. Αντί να υποστηρίξει με σαφήνεια το... Turkexit από την κυπριακή ΑΟΖ, ήρθε να υποστηρίξει και... Cyprexit από τις «αμφισβητούμενες», τάχα, περιοχές. «Αμφισβητούμενες» μόνο από την Τουρκία. Τι άλλο μένει να μας πει ο Ντάνκαν; Ότι έχουν και οι... βρετανικές Βάσεις ΑΟΖ; Έχετε χάρη, ρε, που δεν τολμούμε, ως Κράτος, να σας πούμε ότι και οι βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο είναι υπό αμφισβήτηση, ως αποικιακό κατάλοιπο.
ΜΠΟΞΕΡ

Οι... κυπροεκλογές της 26ης Μαΐου

Την ερχόμενη Κυριακή δεν είναι ευρωεκλογές που θα κάνουμε. Είναι κυπροεκλογές. Διότι τις έχουμε «κυπριοποιήσει» πλήρως. Η Ευρώπη, τα προβλήματά της, οι προοπτικές της, δεν «παίζουν» στην προεκλογική εκστρατεία. «Παίζουν» η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ μας, το Κυπριακό, η οικονομία, μέχρι και το θέμα τού κατά συρροήν δολοφόνου, στο οποίο βρήκαν τρόπο τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκρουστούν! Το τελευταίο διάστημα ο Αβέρωφ και ο Άντρος είναι οι πρωταγωνιστές στις τηλεοπτικές κονταρομαχίες (ή κοκορομαχίες, αν προτιμάτε). Το ΑΚΕΛ προσπαθεί να χρεώσει στον ΔΗΣΥ τις κυβερνητικές αποτυχίες και ο ΔΗΣΥ αγωνίζεται να μην της χρεωθεί.

Δυστυχώς, η αντιπαράθεση των δύο κατέληξε και σε χτυπήματα κάτω από τη μέση, απογοητεύοντας ακόμη περισσότερο τον κόσμο και ενθαρρύνοντας πιο πολλούς να προτιμήσουν τις παραλίες την ερχόμενη Κυριακή. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, εδώ και 15 χρόνια, αλλά πολλοί συμπατριώτες μας δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει. Σ’ αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν και τα πολιτικά κόμματα, που δεν έχουν πείσει τους ψηφοφόρους ότι τους αφορούν άμεσα όσα διαδραματίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για όλους τους λαούς, αλλά εμείς τις αντιμετωπίζουμε με λογική τοπικής και μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Σε μια Ευρώπη, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της, καθώς αμφισβητείται ακόμη και η ικανότητά της να επιβιώσει, τα μεγάλα μας κόμματα επικεντρώνονται στο να ρίχνουν το ένα στο άλλο λάσπη από την «κόκκινη λίμνη»...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Υπερήλικα λεωφορεία με παιδιά

Το πρόβλημα των ακατάλληλων σχολικών λεωφορείων επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τον τραυματισμό μαθήτριας της Εμπορικής Σχολής Μιτσή, στη Λεμύθου, μέσα σε λεωφορείο, το οποίο κατευθυνόταν προς τη σχολική μονάδα. Στα κανάλια βγήκαν διάφοροι γονείς, που κατήγγειλαν περιστατικά με μεγάλης ηλικίας λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν μαθητές, κάποια από αυτά 30 και 40 ετών. Ένας, μάλιστα, γονιός δήλωσε ότι καθημερινά προσεύχονται να επιστρέψουν τα παιδιά τους σώα στο σπίτι.

Είναι τόσο υπερήλικα κάποια λεωφορεία, που μπαίνοντας σε αυτά δεν ξέρεις αν κατευθύνεσαι στον προορισμό σου ή αν συμμετέχεις, θέλοντας και μη, σε... Ράλι Αντίκα.

Τώρα κατάλαβα γιατί μας λένε ότι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στα λεωφορεία. Από σεβασμό... στους ηλικιωμένους.

Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να τοποθετήσουν σε εμφανές σημείο μέσα στο λεωφορείο την ακόλουθη οδηγία προς τους επιβάτες: «Παρακαλώ, μην ομιλείτε στον οδηγό. Προσεύχεται, για να μπορέσει να φθάσει το λεωφορείο στον προορισμό του»!

Νομίζετε ότι υπερβάλλω; Ρωτήστε κι αυτούς που στέλνουνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή σε σχολική εκδρομή με λεωφορείο. Ένας γείτονας μού είπε ότι κάθε πρωί που το παιδί του ξεκινά για το σχολείο, σκέφτεται να το εφοδιάζει με δύο παγούρια με νερό. Το ένα για να πίνει και το άλλο για να... σβήσει τυχόν φωτιά στο λεωφορείο!

Έλεος, κυρία Βασιλική μου!
ΜΠΟΞΕΡ

Ένα χαστούκι προβληματίζει

Το χαστούκι ενός καθηγητή σε μαθήτρια, σε σχολείο της Λεμεσού, που απαθανατίστηκε με κινητό, έδωσε την αφορμή για ποικίλες συζητήσεις, καθώς επανέφερε στο προσκήνιο διάφορα συμβαίνοντα στα σχολεία μας. Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι η χειροδικία του εκπαιδευτικού κατά της μαθήτριας είναι απαράδεκτη, όποια κι αν ήταν η αιτία. Γονείς και μαθητές ζήτησαν την κεφαλήν του καθηγητή επί πίνακι. Κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν το χαστούκι... του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ως καθηγητή, στις παρειές της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ως μαθήτριας, στην αθάνατη ταινία «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο».

Εν πάση περιπτώσει, οι καθηγητές σήμερα δεν μπορούν να μιμηθούν τον Παπαμιχαήλ χωρίς να βρούνε τον μπελά τους, αν και βρίσκονται συχνά μπροστά σε φαινόμενα προκλητικής παραβατικής συμπεριφοράς από μαθητές. Το επεισόδιο με το χαστούκι του καθηγητή στη Λεμεσό είχε και συνέχεια. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαΐδης, πατέρας εισέβαλε στο συγκεκριμένο σχολείο «και ως μαινόμενος ταύρος επιτέθηκε στη Διευθύντρια του σχολείου, γιατί η τελευταία ‘τόλμησε’ και τιμώρησε την κόρη του, επειδή έχει χρησιμοποιήσει το κινητό της και έχει βιντεογραφήσει την επίδικη σκηνή του χαστουκίσματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τον περασμένο Απρίλιο, γονείς μαθητών του σχολείου αυτού, με επιστολή τους στο Υπουργείο Παιδείας, έκαναν λόγο για δημιουργία κλίματος φόβου από μαθητές με έντονη παραβατική συμπεριφορά, μη ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, εμπρησμούς και κροτίδες. Κάτω από τέτοιες συνθήκες διερωτάται κανένας, αν το σχολείο αυτό πρέπει να φύγει από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου... Δημόσιας Τάξης. Πάντως, οι καθηγητές έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και ένα νέο στοιχείο, που δεν υφίστατο τις παλαιότερες εποχές, όταν έπεφταν πατσαρκές από τους εκπαιδευτικούς, αλλά εθεωρείτο ότι ήταν για το καλό των μαθητών. Τώρα, παραμονεύει το κινητό των μαθητών. Γι’ αυτό ας προσέχουν τι λένε και τι κάνουν οι καθηγητές, αν δεν θέλουν το βράδυ να εμφανιστούν στα κανάλια ως ακούσιοι πρωταγωνιστές της ταινίας «Το ξύλο βγήκε απ’ το... smartphone».
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η καρι-κατούρα της «Αφρίκα»

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο θαρραλέος αντικατοχικός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ αναδημοσίευσε μια καρικατούρα/φωτομοντάζ, που παρουσίαζε ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Ερντογάν. Η καρικατούρα είχε δημοσιευθεί αρχικά σε ελληνική εφημερίδα, με την ευκαιρία της τότε επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα. Η αναδημοσίευσή της από την εφημερίδα «Αφρίκα» του Λεβέντ εξόργισε την Άγκυρα, η οποία, μέσω του «πρέσβη» της στα κατεχόμενα, κατέθεσε αγωγή που περιελάμβανε τις κατηγορίες της προσβολής εναντίον ηγέτη ξένης χώρας και της πρόκλησης χάσματος μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Ένα μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2018, με υποκίνηση του ίδιου του Ερντογάν, όχλος γκρίζων λύκων επιτέθηκε στα γραφεία της «Αφρίκα», με αφορμή δημοσίευμά της, με το οποίο παρομοίαζε την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η «δίκη» του Σενέρ Λεβέντ για το άγαλμα που ουρούσε στο κεφάλι του Ερντογάν κράτησε έναν περίπου χρόνο. Στο τέλος, ο δημοσιογράφος αθωώθηκε από το «δικαστήριο» των κατεχομένων, το οποίο απεφάνθη ότι η καρικατούρα αφορούσε κριτική μέσω σάτιρας. «Ήταν μια μάχη εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν την οποία κερδίσαμε», δήλωσε ο Σενέρ Λεβέντ (και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής) μετά την αθώωσή του. Το δικό μας σχόλιο είναι το εξής: Τελικά αθωώθηκε η καρικατούρα και στον Ερντογάν έμεινε η... κατούρα!
ΜΠΟΞΕΡ