Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 12 Μάιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Έτοιμη να τρυπήσει
Αυτό που κάνει η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, με την υλοποίηση των σχεδίων της για γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μόλις 40 χλμ. δυτικά της Πάφου, μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Οι Τούρκοι δεν περιορίζονται πια στο να κάνουν μόνο σεξουαλική παρενόχληση στην κυπριακή ΑΟΖ. Προχωρούν τώρα και σε βιασμό, διά διεισδύσεως. Δεύτερη εισβολή αποκάλεσε ο Πρόεδρος τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μια δεύτερη εισβολή, που προφανώς έχει ως σύνθημά της «Η Αϊσέ πάει διακοπές... στην Πάφο».

Το θέμα, βέβαια, δεν θα λήξει σύντομα. Η γεώτρηση θα πάρει κάποιους μήνες. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο αν ο «Πορθητής» θα βρει αέριο. Δεν ξέρουμε κιόλας αν έχει τη δυνατότητα να φθάσει σε τέτοια βάθη, ώστε να εντοπίσει αέριο. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν το ανακαλύψει, θα περάσουν χρόνια μέχρι το στάδιο της άντλησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης. Φυσικά η Τουρκία ανέκαθεν είχε την υπομονή να περιμένει μέχρι να υλοποιήσει κάποιον μακροπρόθεσμο στόχο της. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσει και να μην πραγματοποιήσει τη γεώτρηση, όσες πιέσεις κι αν της ασκηθούν, όσες κυρώσεις κι αν της επιβληθούν, όσες καταδικαστικές δηλώσεις εναντίον της κι αν εκδοθούν.

Θα τρυπήσει, για να καταδείξει την αποφασιστικότητά της να συμμετάσχει ενεργά, έστω και με τη βία, στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής. Και για να αμφισβητήσει έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς, στην πράξη, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την Τουρκία να κάνει τις γεωτρήσεις. Είναι σαν να πίνεις αεριούχο αναψυκτικό με καλαμάκι και να έρχεται κάποιος απρόσκλητος και να βουτάει κι εκείνος το καλαμάκι του στο δικό σου ποτήρι και ν’ αρχίζει να ρουφάει. Του φωνάζεις όσο πιο δυνατά μπορείς να σταματήσει αυτό που κάνει, αλλά αυτός δεν φεύγει. Του βάζουν τις φωνές και κάποιοι φίλοι σου, αλλά αυτός τους αγνοεί. Αν έχεις την ισχύ, τον κάνεις πέρα. Αλλιώς αρχίζεις να ρουφάς όσο πιο γρήγορα μπορείς, για να σου μείνει και κάτι...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Θα προχωρήσει και πιο κάτω;

Η παραδοσιακή πολιτική της Τουρκίας είναι να προχωρεί στους στόχους της γιαβάς-γιαβάς. Η πρώτη της γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα γίνει σε περιοχή που δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πραγματική δοκιμασία θα είναι αν επιχειρήσει γεώτρηση νοτιότερα, σε οικόπεδα που έχουν ήδη δοθεί σε ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η γαλλική Total. Εκεί θα φανεί στην πράξη αν θα τολμήσει η Άγκυρα να πειράξει τα συμφέροντα μιας σημαντικής γαλλικής εταιρείας και κατ’ επέκτασιν της Γαλλίας.

Και αν το πράξει, σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο θα αντιδράσει η Γαλλία. Τη γαλλική αντίδραση, σε πολιτικοδιπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, αναμένουμε με ενδιαφέρον και στο πλαίσιο της ΕΕ. Ελπίζουμε να στηρίξει ενεργά την Κύπρο στο αίτημα για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, κατά το πρότυπο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Κριμαία. Το θέμα θα συζητηθεί στις επόμενες συνόδους κορυφής, στις 28 Μαΐου και στις 20 Ιουνίου, αφού η άτυπη σύνοδος κορυφής την περασμένη Πέμπτη περιορίστηκε σε φραστική στήριξη προς την Κύπρο, μέσω του Τουσκ: «Η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της».

Με την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα δοκιμάζει και τις αντοχές της Λευκωσίας και της Αθήνας. Παρόλο που γνωρίζει ήδη τις αντοχές τους. Οι οποίες οριοθετούνται από την αδυναμία αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων με στρατιωτικά μέσα και περιορίζονται σε διπλωματική και πολιτική δράση, σε αποφυγή όξυνσης, σε επίδειξη ψυχραιμίας (από ψυχραιμία άλλο τίποτε) και σε εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο (όπως το σεβάστηκε τα τελευταία 45 χρόνια, κρατώντας τη μισή Κύπρο στις δαγκάνες της). Υπό το πρίσμα, λοιπόν, του γεγονότος ότι δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε καμιά... ναυμαχία για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας, περιοριζόμαστε σε καμιά... τηλεμαχία, σε καμιά σκιαμαχία και σε καμιά λογομαχία... μεταξύ μας, ενόψει και ευρωεκλογών.
ΜΠΟΞΕΡ

Το τ/κ στοιχείο στις Ευρωεκλογές

Και αιφνιδίως η προεκλογική μας εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε δύο εβδομάδες, απέκτησε «τουρκοκυπριακό» χρώμα. Αφορμή η σύγκρουση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ, γύρω από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος της Αριστεράς, Τουρκοκύπριο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αλλά και την αντιπαράθεση τού ΑΚΕΛ με τον επίσης Τουρκοκύπριο υποψήφιο ευρωβουλευτή Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος αποκάλεσε τον Κιζίλγιουρεκ «υποψήφιο της Τουρκίας». Ο ΔΗΣΥ κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για διγλωσσία, λέγοντας ότι άλλα λένε στις ελεύθερες περιοχές και άλλα στις κατεχόμενες, όπου «υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο».

Νωρίτερα, ενεπλάκη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συζητήσεις, μιλώντας για «δανεικές ψήφους» των Τουρκοκυπρίων, που επιδιώκει να εξασφαλίσει το ΑΚΕΛ. Το μεγάλο ερωτηματικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι πόσες ακριβώς θα είναι αυτές οι «δανεικές ψήφοι». Κάπου 80.000 Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι από αυτούς θα προσέλθουν στις κάλπες, οι οποίες θα στηθούν σε διάφορα σημεία κοντά στα οδοφράγματα, ούτε και φυσικά ποιους θα ψηφίσουν. Τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Κιζίλγιουρεκ, ή το «Γιασεμί» του Σενέρ Λεβέντ, του δημοσιογράφου που αποτελεί την πιο ξεκάθαρη και την πιο θαρραλέα αντικατοχική φωνή στα κατεχόμενα; Τις απαντήσεις θα τις έχουμε το βράδυ της 26ης Μαΐου.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η Πόλη στέλνει μηνύματα και σ’ εμάς

Ούτε με δέκα σόδες την ημέρα δεν μπορούσε να χωνέψει την ταπεινωτική του ήττα στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν. Αμφισβήτησε αμέσως το αποτέλεσμα και άρχισε τα κόλπα για να ανατρέψει με κάθε τρόπο τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ιμάμογλου.

Στην αρχή αξίωσε επανακαταμέτρηση των ψήφων. Και όταν και η επανακαταμέτρηση επιβεβαίωσε την εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης, και πάλι δεν αποδέχθηκε το αποτέλεσμα και άρχισε νέο γύρο συνωμοτικών κινήσεων για να εξουδετερώσει την δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Έτσι, μέσω των τσογλανιών του στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, κατάφερε να ακυρώσει τις εκλογές στον μητροπολιτικό δήμο Κωνσταντινούπολης και να προκηρύξει νέες στις 23 Ιουνίου!

Την ίδια ώρα, τα ελεγχόμενα από τον ίδιο Εκλογικά Συμβούλια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, όπου κατοικούν κουρδικοί πληθυσμοί, κήρυξαν εκλεγμένους δημάρχους ως «ακατάλληλους» να αναλάβουν καθήκοντα και ανέθεσαν τις δημαρχίες στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος. Είναι εύκολο να φανταστεί κανένας σε τι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις θα μπορεί να επιδοθεί ο ισλαμοφασίστας σε μια μελλοντική ΔΔΟ στην Κύπρο, όταν δεν θα του αρέσει κάποια απόφαση που θα πάρει η κυβέρνησή της. Περιφρονώντας κάθε θεμελιώδη δημοκρατική αρχή και καταπατώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης, δεν θα έχει κανένα δισταγμό να προσπαθήσει να ακυρώσει αυτήν την απόφαση. Η Κωνσταντινούπολη στέλνει ηχηρά μηνύματα και σ’ εμάς!
ΜΠΟΞΕΡ

Δεν τον εντόπιζαν και προχωρούσε...

Με 32 γυναίκες «μιλούσε» ο διαδικτυακός «Ορέστης», σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχουν οι Αρχές, αναζητώντας ανάμεσα σ’ αυτές υποψήφια θύματα. Κανένας δεν ξέρει αν η αρρωστημένη δραστηριότητά του περιορίστηκε στα επτά θύματα που ομολόγησε. Ο μη εντοπισμός του, μετά τις πρώτες δολοφονίες, τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στις επόμενες.

Η ανωνυμία του διαδικτύου κάλυπτε τα σατανικά σχέδιά του και οι κόκκινες λίμνες και τα φρεάτια κάλυπταν τις σορούς των τραγικών θυμάτων του. Μέχρι που βρέθηκε εντελώς τυχαία το πρώτο πτώμα. Είναι απίστευτο το πώς δολοφονούσε γυναίκες και παιδιά για τρία χρόνια και δεν άφηνε κανένα ίχνος και καμιά υπόνοια για τις κτηνωδίες του. Ή, καλύτερα, αν άφηνε και κανένα ίχνος, η Αστυνομία δεν έμπαινε στον κόπο να το αναζητήσει και να το εντοπίσει. Από εδώ ξεκίνησαν όλα.

Η πεποίθηση ότι παρέμενε αόρατος στα μη ενεργοποιημένα αστυνομικά «ραντάρ» σε σχέση με τις αλλοδαπές, έκανε τον σίριαλ κίλερ να πιστεύει ότι μπορούσε ανενόχλητος να προχωρεί στο μακάβριο σίριάλ του. Εν πάση περιπτώσει, το ζητούμενο τώρα είναι να επέλθουν ριζοσπαστικές αλλαγές στο αστυνομικό σώμα. Να αποκτήσουμε μιαν Αστυνομία όπου δεν θα γίνεται ανεκτή καμιά αμέλεια καθήκοντος, καμιά ολιγωρία, καμιά διαφθορά εντός του αστυνομικού σώματος. Να αποκτήσουμε μιαν Αστυνομία, τα μέλη της οποίας να μοιάζουν περισσότερο με τους άντρες της Σκότλαντ Γιαρντ και λιγότερο με τους ζαφτιέδες της Τουρκοκρατίας...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αναμένοντας ιταλικά παγκάκια...

Η πλατεία Ελευθερίας, όπως είναι γνωστό, έχει καταντήσει από μόνη της ένα ανέκδοτο εδώ και πολλά χρόνια. Ξεκίνησε το 2012 και επτά χρόνια (φαγούρας) αργότερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Τις τελευταίες μέρες μάθαμε και άλλες ιλαροτραγικές λεπτομέρειες, που σχετίζονται με αυτό το γεφύρι της Άρτας που δεν τελειώνει ποτέ. Περιμένουμε, λέει, τώρα να έρθουν παγκάκια από την Ιταλία!

Λες και τα οπίσθια των ιθαγενών χρειάζονται πολυτελή και «καλλιτεχνικά» ιταλικά παγκάκια για να βολεύονται. Αναμένουμε επίσης κρήνες από την Ιταλία. Ως εάν να έχουμε ανάγκη από κάποιο αντίγραφο της Φοντάνα ντι Τρέβι ή κάποιου άλλου διάσημου ιταλικού σιντριβανιού στο κέντρο της κυπριακής πρωτεύουσας. Βάρτε, ρε κουμπάρε, ένα αντίγραφο της Βρύσης των Πεγειώτισσων. Και ας με αποκαλέσουν χώρκατο οι έχοντες καλλιτεχνικές ευαισθησίες, αλλά εγώ την πλατεία Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη και ιστορικότερη πλατεία της Λευκωσίας, δεν την ήθελα ένα τσιμεντένιο μεγαθήριο εκατομμυρίων τόνων μπετόν, που θυμίζει διαστημοδρόμιο.

Δεν την ήθελα ένα ψυχρό μοντέρνο κατασκεύασμα που να επικαλύπτει με τον όγκο του το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της πρωτεύουσας, τα βενετικά τείχη. Δυστυχώς αυτό το δήθεν «έργο τέχνης», όπως παρουσιάζεται η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, που αποτελεί και μιαν ανοιχτή πληγή ταλαιπωρίας τα τελευταία επτά χρόνια, είναι μια σκέτη απογοήτευση. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αλλά πιστεύω ότι την συμμερίζονται και πολλοί άλλοι.
ΜΠΟΞΕΡ