Σημερινή

Δευτέρα, 17/06/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 05 Μάιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Αναζητώντας βαλίτσες φρίκης σε λίμνες
Είναι απίστευτο. Μια ολόκληρη χώρα να διασύρεται στο εξωτερικό, εξαιτίας ενός θρασύδειλου φονιά ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών. Και μια ολόκληρη κοινωνία να αγωνιά και να παρακολουθεί αποσβολωμένη και μουδιασμένη, για είκοσι τώρα μέρες, και να βυθίζεται νοερά μαζί με τους δύτες στις κόκκινες λίμνες του θανάτου, με το νερό που «εν κότσιηνον τζιαι μαύρον, μα τζιαι φαρματζιερόν», αναζητώντας βαλίτσες με πτώματα, ψάχνοντας σε φρεάτια και λάκκους σε πεδία βολής, κι ακούγοντας με φρίκη τις λεπτομέρειες των ανείπωτων εγκλημάτων του 35χρονου.

Ανακριτές, ιατροδικαστές, εμπειρογνώμονες, δύτες, μας συνοδεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, καθώς εκτυλίσσεται η πρωτοφανής για τη μικρή βραχονησίδα μας αυτή τραγική ιστορία. Ίσως, όμως, μαζί με τις σορούς των θυμάτων, να έπρεπε να αναζητούσαμε και κάποιες άλλες σορούς. Τη σορό ενός ανίκανου και αδιάφορου κράτους και τη σορό μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση. Είναι αλήθεια, και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ότι η Αστυνομία αυτές τις μέρες υπερβάλλει εαυτόν στις προσπάθειες για εξιχνίαση των δολοφονιών. Αυτό, όμως, δεν αμβλύνει ούτε κατ’ ελάχιστον τις βαριές της ευθύνες, αφού, όπως προκύπτει από τις συνεχείς μαρτυρίες που έρχονται στο φως, το αστυνομικό σώμα επέδειξε αδικαιολόγητη αδιαφορία και ολιγωρία, πασπαλισμένη και με σκόνη ρατσιστικής νοοτροπίας, στη διερεύνηση των επανειλημμένων καταγγελιών για εξαφανίσεις αλλοδαπών γυναικών.

Στο μεταξύ, ο τρόμος και η καχυποψία κυριαρχούν πια στις χιλιάδες αλλοδαπές που ζουν και εργάζονται ανάμεσά μας. Και είναι λογικό, μετά τα όσα έγιναν, να μην έχουν εμπιστοσύνη σε κανέναν. Ίσως, όμως, αυτό να έχει και μια θετική όψη. Να τις κάνει προσεκτικότερες και επιφυλακτικότερες, ώστε να μην πέφτουν εύκολα θύματα στον κάθε ψυχοπαθή στραγγαλιστή. Εκείνα, ωστόσο, που προκαλούν ανατριχίλες τρόμου είναι δύο βασανιστικά ερωτήματα, που είναι δύσκολο έως αδύνατο να απαντηθούν. Το ένα είναι, αν υπάρχουν και άλλα θύματα του μανιακού δολοφόνου. Το δεύτερο είναι, αν υπάρχουν εκεί έξω, κρυμμένοι πίσω από συμπεριφορές που δεν προκαλούν υποψίες, και κάποιοι άλλοι πιθανοί «Ορέστηδες»...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η «θυσία» του Ιωνά

Αυτήν τη φορά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να δώσει τον ρόλο της «Ιφιγένειας» στον Ιωνά Νικολάου και να τον θυσιάσει, σε αντίθεση με τον Χάρη, τον οποίον ο Πρόεδρος αρνήθηκε πεισματικά να θυσιάσει, με το περιβόητο «δεν θα το κάνω, επειδή έτσι αποφάσισαν τρεις». Τώρα, δεν είναι τρεις, δεν είναι δεκατρείς, δεν είναι δεκατρείς χιλιάδες, είναι όλοι οι πολίτες που αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα για απομάκρυνση του υπουργού. Ο Ιωνάς δεν είχε άλλην επιλογή από την παραίτηση. Ούτε και ο Πρόεδρος είχε άλλην επιλογή από του να την δεχθεί.

Ήταν τόσο βαρύ το κλίμα, λόγω της αγανάκτησης του κόσμου για τους χειρισμούς της Αστυνομίας στην εξαφάνιση των θυμάτων τού κατά συρροήν δολοφόνου, ώστε η παραίτηση του πολιτικού της προϊσταμένου ήταν μονόδρομος. Όπως και η παραίτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας. Τον οποίο «κάρφωσε» ο Ιωνάς αποχωρώντας. Ο Ιωνάς δεν ανέλαβε καμιά ευθύνη για τα λάθη και τις παραλείψεις της Αστυνομίας, λέγοντας ότι υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχω την ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης γι’ αυτές από την Αστυνομία».

Η καθυστέρηση στην υποβολή της παραίτησής του αποδόθηκε στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος απουσίαζε στην Κίνα, όπου σεργιάνιζε στον «δρόμο του μεταξιού», ενώ η Κύπρος ακολουθούσε τον αιματοβαμμένο «δρόμο του Μεταξά». Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι τη θυσία της «Ιφιγένειας» είχε ζητήσει και ο Φούλης, για να μπορέσει το καράβι του κόμματος να ξεκινήσει με ούριο άνεμο για τις... ευρωεκλογές. Κατά διαβολική σύμπτωση, στην ελληνική μυθολογία αδερφός της Ιφιγένειας ήταν ο Ορέστης, του οποίου το όνομα χρησιμοποιούσε ο δολοφόνος στο διαδίκτυο! Και κατά μιαν άλλη διαβολική σύμπτωση, ο Ορέστης δολοφόνησε γυναίκα, την Κλυταιμνήστρα, τη μάνα του! Ίσως να ήταν τυχαία η επιλογή του μυθολογικού ονόματος από τον 35χρονο, ίσως όχι. Ποιος μπορεί να μπει στο διαταραγμένο μυαλό ενός κατά συρροήν δολοφόνου;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τα μαθήματα από τα εγκλήματα

Τα πρωτοφανή εγκλήματα του ιλάρχου άνοιξαν πολλά κεφάλαια για συζήτηση. Μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε, ως κράτος και ως κοινωνία, με ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να παραδεχτούμε ότι η φάτσα που αντικρίζουμε δεν βλέπεται με τίποτε και πρέπει να κάνουμε κάτι για να την αλλάξουμε. Θα πρέπει όλοι, και πρώτα απ’ όλα η Πολιτεία, να προβληματιστούμε, να δούμε τι πήγε λάθος (και είναι πολλά αυτά που πήγαν λάθος), να επαναφέρουμε την υπνώττουσα και υποκριτική συνείδησή μας στη σωστή πορεία.

Η Αστυνομία να μαζέψει τα ερείπια της αξιοπιστίας της, που τα γκρέμισε η επιδειχθείσα απάθεια για τις εξαφανίσεις των αλλοδαπών, και να προσπαθήσει να ξαναχτίσει ένα Σώμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και να ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας για όλους. Στην εξίσωση να μπει και η Βουλή, εξετάζοντας τρόπους ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του έργου της Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, όλες οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους να εγκύψουν με περισσότερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη αυστηρότητα στα περιστατικά άσκησης βίας κατά γυναικών, που αυξάνονται δραματικά. Τα δε μέσα μαζικής ενημέρωσης, να πάρουν κι αυτά τα μαθήματά τους από τα κτηνώδη εγκλήματα που μας περιέγραφαν με τόση λεπτομέρεια το τελευταίο διάστημα. Να μην αφήνουν ποτέ πια σε χλωρό κλαρί καμιάν αρμόδια Αρχή που ολιγωρεί στη διερεύνηση αναλόγων υποθέσεων.
ΜΠΟΞΕΡ

Ποιος θυμάται τις Ευρωεκλογές;

Εκείνοι που έχουν τεθεί τελείως στο περιθώριο τις τελευταίες εβδομάδες είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Κανένας δεν τους δίνει σημασία μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων στο θέμα των πολλαπλών φόνων. Ο κόσμος, σοκαρισμένος και συγχυσμένος, δεν θυμάται καν ότι σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Όλοι συζητούν για τα απίστευτα διαδραματιζόμενα στα φρεάτια και τις λίμνες της φρίκης και κανένας δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τις ατζέντες των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Μόνο αν κάποιος υποψήφιος βρεθεί σε κανένα τηλεοπτικό πάνελ, όπου συζητούνται τα εγκλήματα του 35χρονου, μπορεί να του δώσει κανένας προσοχή.

Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή ατμόσφαιρα, ίσως να έχουμε τις πιο αδιάφορες ευρωεκλογές από τότε που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004. Οπότε και η αποχή αναμένεται να εκτοξευθεί σε νέο ρεκόρ. Η ουσία, ωστόσο, είναι αλλού. Θα κάνουμε ευρωεκλογές, ως ένα υπερήφανο κράτος μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας στις 26 Μαΐου. Πόσο, όμως, άξιοι είμαστε να διατεινόμαστε ότι έχουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όταν αυτά που συμβαίνουν εδώ και μερικές εβδομάδες αποκαλύπτουν την ανικανότητα της μπανανίας μας να κάνει τα στοιχειώδη, ώστε να προλάβει την κτηνώδη δραστηριότητα του πρώτου Κύπριου σίριαλ κίλερ, ο οποίος συνέχιζε για χρόνια ανενόχλητος τους φόνους γυναικών και παιδιών; Και θα τη συνέχιζε και στο μέλλον, αν δεν αποκάλυπτε το πρώτο πτώμα η πολυομβρία και το εντόπιζαν τυχαία κάποιοι τουρίστες...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Άστεγοι στις στέγες...

Νέο πρωτοφανές φαινόμενο στην Κύπρο του 2019. Άστεγοι πεθαίνουν πάνω σε... στέγες! Προ ημερών εντοπίστηκε γυναίκα νεκρή σε ταράτσα πολυκατοικίας, στη Λευκωσία. Έγιναν διάφορες εικασίες, αφού το περιστατικό συνέβη εν μέσω του πανικού που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις για τη δράση του κατά συρροήν δολοφόνου. Το μυστήριο λύθηκε όταν η Αστυνομία μάς πληροφόρησε ότι επρόκειτο για άστεγη που είχε καταφύγει στην ταράτσα, την οποία είχε μετατρέψει σε «κατοικία» της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, η νεκρή άστεγη ήταν αλλοδαπή. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, ούτε από το δικό μας σινάφι, να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτήν τη γυναίκα. Πώς βρέθηκε στην Κύπρο, κάτω από ποιες συνθήκες κατέληξε στην ταράτσα, ποια ήταν τα αίτια του θανάτου της (πείνα, ναρκωτικά, κάτι άλλο;). Λίγες μέρες αργότερα, εξ αφορμής μιας πυρκαγιάς στην ταράτσα εγκαταλειμμένου εργοστασίου, στην περιοχή ΣΟΠΑΖ, μάθαμε ότι εκεί πάνω ζούσε κάποιος άστεγος.

Συγκεκριμένα, πάνω στην ταράτσα βρισκόταν μια πρόχειρη κατασκευή στην οποία φαίνεται να διέμενε κάποιος, με βάση τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν σε αυτήν. Το πρόχειρο αυτό υποστατικό-«κατοικία» καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν μάθαμε ποιος διέμενε εκεί και αν ήταν κι αυτός αλλοδαπός. Όσο για ημεδαπούς αστέγους, ευχόμαστε να μη δούμε κάποιους να καταφεύγουν σε ταράτσες, αν τους πουλήσει το σπίτι η τράπεζα, ή αν απλώς δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τα παραφουσκωμένα ενοίκια, ιδιαίτερα στη Λεμεσό.
ΜΠΟΞΕΡ

Ώς πάρατζιει τζιαι θωρούμεν!

Σιγά να μην εύρισκε τρόπο η Βουλή να κλοτσήσει έξω από το γήπεδο την μπάλα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να δηλώνουν τα μέλη της. Υποτίθεται ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα έπρεπε να ήταν έτοιμη η ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει νομοθεσία, με βάση την οποία οι βουλευτές θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα ΜΕΔ τους στο Πόθεν Έσχες που υποβάλλουν. Τελικά, όμως, πληροφορηθήκαμε ότι το νομοθετικό μας σώμα δεν θα μπορέσει να ψηφίσει έγκαιρα το νομοθέτημα, διότι δεν θα προλάβει η Επιτροπή Νομικών να ολοκληρώσει τη συζήτηση του θέματος. Συνεπώς, στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες που θα πρέπει να υποβάλουν οι έντιμοι βουλευτές μας μέχρι το τέλος Μαΐου, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να περιλάβουν τα τυχόν ΜΕΔ τους.

Αυτήν την υποχρέωση θα την έχουν τα μέλη της επόμενης Βουλής, που θα αναδειχθεί στις εκλογές... του 2021. Έτσι, δεν θα μάθουμε τώρα, αν κάποια μέλη της νυν Βουλής έχουν ΜΕΔ και πόσα. Ούτε και είναι σίγουρο ότι θα μάθουμε ποια ΜΕΔ βουλευτών περιλαμβάνονται στη «λίστα Χρυσταλλαγκάρντ», την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής κλότσησε πίσω στην Κεντρική Τράπεζα, με την εντολή να την επεξεργαστεί. Ούτως ή άλλως, η λίστα θα συνοδεύεται πάντοτε από την ένδειξη «απόρρητον», με την οποία την είχε σταμπάρει η κ. Γιωρκάτζη. Όπως καταλαβαίνετε, τα ΜΕΔ των ΠΕΠ μάλλον θα μείνουν ΒΚΜ (Βαθιά Κρυμμένα Μυστικά)...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ