Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 28 Απρίλιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Οι βροχές έσωσαν τα επόμενα θύματα!

Κι άλλες φορές έχουμε σοκαριστεί με κάποιο ειδεχθές έγκλημα στη μικρή μας βραχονησίδα, αλλά αυτήν τη φορά ο συγκλονισμός ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Και σε ένταση και σε διάρκεια, καθώς παρακολουθούμε εδώ και πολλές μέρες, στιγμή με στιγμή, όλα όσα διαδραματίζονται στο «φρεάτιο της φρίκης», στο εγκαταλειμμένο μεταλλείο του Μιτσερού. Κάποτε από το μεταλλείο αυτό έβγαζαν χαλκούχους σιδηροπυρίτες. Τώρα βγάζουν σορούς θυμάτων ενός μανιακού δολοφόνου. Η στήλη, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, με αφορμή διάφορους ειδεχθείς φόνους, έγραφε προφητικά:

«Το επόμενο θύμα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άτυχος, που θα βρεθεί στο στόχαστρο ενός αδίστακτου πωρωμένου Τζακ Αντεροβγάλτη». Σημειώνουμε ότι ο περιβόητος Τζακ ο Αντεροβγάλτης ήταν ο πρώτος σύγχρονος κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Λονδίνο, δολοφονώντας γυναίκες. Αποκτήσαμε, λοιπόν, κι εμείς έναν κατά συρροήν δολοφόνο, που επικέντρωσε την αποτρόπαια δράση του σε ανυπεράσπιστες αλλοδαπές γυναίκες. Ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, 35 χρονών, ο δράστης. Φιλιππινέζες οικιακές βοηθοί τα θύματά του.

Εκείνος εμφανιζόταν ως υπεράνω πάσης υποψίας. Κανένας δεν υποπτευόταν το τέρας που κρυβόταν μέσα του. Τέτοια κτηνώδη συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπινες υπάρξεις δεν την χωράει ο νους του λογικού ανθρώπου. Τα είχε όλα προσχεδιασμένα ο σατανικός του εγκέφαλος. Τις βίαζε, τις στραγγάλιζε, τις έδενε, τις τύλιγε σε σεντόνια, τις μετέφερε στο εγκαταλειμμένο μεταλλείο Μιτσερού και τις έριχνε στο φρεάτιο, με τη βεβαιότητα ότι στο απύθμενο βάθος των 130 μέτρων δεν θα τις ανακάλυπτε κανείς. Ευτυχώς, η φετινή πολυομβρία και δύο τουρίστες απέτρεψαν πιθανά νέα φρικτά εγκλήματα από τον σίριαλ κίλερ. Διότι, αν οι βροχές δεν ανέβαζαν το πτώμα της άτυχης Μαρί από τα βάθη του φρεατίου και αν οι τουρίστες δεν το εντόπιζαν εντελώς τυχαία, ο δολοφόνος ίσως να συνέχιζε το μακάβριο έργο του. Είναι αλήθεια. Οι βροχές έσωσαν τα επόμενα θύματα του στραγγαλιστή!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

«Άγια ολάν, εν μαυρού»...

Μια βαριά σκιά πέφτει πάνω στους χειρισμούς της Αστυνομίας αναφορικά με τις εξαφανίσεις και δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών. Το βασανιστικό ερώτημα που αιωρείται αναπάντητο είναι κατά πόσον θα μπορούσε να αποτραπεί κάποια από τις δολοφονίες, αν εντόπιζαν από τότε το νήμα που οδηγούσε στον σίριαλ κίλερ. Στο μεταξύ, οι πολίτες δεν θα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι έρευνες που έχει διατάξει ο αρχηγός της Αστυνομίας, για να αποδοθούν ευθύνες «εκεί και όπου υπάρχουν». Οι πολίτες έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους και βλέπουν αυτά που είναι αυταπόδεικτα. Υπήρξε εμφανώς ολιγωρία και αδιαφορία από πλευράς Αστυνομίας για διερεύνηση των εξαφανίσεων.

Το ελαφρυντικό που προβάλλεται ότι η Αστυνομία είναι καθρέφτης της κυπριακής κοινωνίας, στην οποία υπάρχει γενική αδιαφορία και μια υφέρπουσα ρατσιστική νοοτροπία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως δικαιολογία. «Άνθρωπος 70 χρονών τζιαι κάθεσαι τζιαι ασχολείσαι με μιαν Φιλιππινέζαν;», είπε χαρακτηριστικά ένας αστυνομικός στον κ. Λούη Κουτρουκίδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Κύπρου, όταν αυτός πήγε να καταγγείλει στην Αστυνομία την εξαφάνιση της Μαρί Ρόουζ και της εξάχρονης κόρης της. Ας ελπίσουμε ότι τα φριχτά γεγονότα των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν σε πλήρη αλλαγή της νοοτροπίας «άγια ολάν, εν μαυρού» στο αστυνομικό σώμα, αλλά και γενικά θα μας κάνουν όλους να βλέπουμε με περισσότερο ανθρωπισμό και κατανόηση αυτούς τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις χώρες τους ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή και κάποιοι από αυτούς βρήκαν τον χειρότερο θάνατο.
ΜΠΟΞΕΡ

Χρειαζόμαστε επειγόντως επανεκκίνηση

Με αφορμή και τις φρικιαστικές δολοφονίες των αλλοδαπών οικιακών βοηθών, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήρθε η ώρα για μια επανεκκίνηση (ένα restart για όσους αρέσκονται σε πιο σύγχρονες ορολογίες), της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας που έχει εκθρέψει πλέον και τον πρώτο της κατά συρροήν δολοφόνο. Μιας κοινωνίας που έχει εμφανίσει εδώ και δεκαετίες σημάδια σήψης και διαφθοράς, που χαρακτηρίζεται από κρίση θεσμών, αξιών και αρχών, από μια διεφθαρμένη κομματοκρατία, από κοινωνικές ανισότητες. Μιας κοινωνίας, όπου η παρανομία θεωρείται μαγκιά και η ατιμωρησία ενθαρρύνει την παρανομία. Μιας κοινωνίας όπου το συμφέρον βασιλεύει και η απάτη κυριαρχεί. Όπου η διαπλοκή αγγίζει μέχρι και τη δικαστική εξουσία και η διαφθορά φθάνει μέχρι και το ποδόσφαιρο. Όπου η ηθική συμπεριφορά λοιδωρείται ως αναχρονιστική.

Όπου ο εγωισμός και η γαϊδουριά εκδηλώνονται με την αλαζονική συμπεριφορά στους δρόμους. Όπου οι νέοι βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στο τέλμα των ναρκωτικών. Έχουμε πιάσει πάτο σε όλους τους τομείς και κάπου πρέπει να αρχίσει επιτέλους και η άνοδος. Να δούμε κατάματα τα προβλήματα και να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε αυτοκάθαρση. Σε επιστροφή σε παλιές αξίες, στην κυπριακή αδρωπιάν. Δεν είναι μόνο τα ανασυρόμενα πτώματα σε αποσύνθεση. Η ίδια η κοινωνία και το πολιτικοοικονομικό σύστημα βρίσκονται σε αποσύνθεση. Ναι, η επανεκκίνηση είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Και επείγουσα.
ΜΠΟΞΕΡ

Πασχαλινές «κροτίδες»

*Διαψεύδεται ως fake news πληροφορία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανάψουν απόψε συμβολική λαμπρατζιά έξω από το Προεδρικό και αντί για ομοίωμα του Ιούδα, θα κάψουν ομοίωμα του... Χάρη.

*Κύριε Παμπορίδη μου, εσείς τι λέτε, με την ευκαιρία και του Πάσχα; Κάποιος... «Ιούδας» εξακολουθεί να καραδοκεί για να προδώσει το ΓεΣΥ;

*Ανέμελο Πάσχα θα περάσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, τώρα που έχει απαλλαγεί από το άγχος της λίστας με τα ΜΕΔ των ΠΕΠ. Σε αντίθεση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, στον οποίον έχει φορτώσει τη λίστα, μαζί με την ευθύνη της επεξεργασίας των ονομάτων, ώστε να φανεί, αν κάποια ΠΕΠ είχαν ευνοϊκή μεταχείριση. Φαντάζομαι ο κ. Ηροδότου θα πρέπει να αισθάνεται κάτι σαν... οβελίας πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.

*Εορτάστε, πανηγυρίστε, ευφρανθείτε κατά την ημέρα του Πάσχα, διότι ξώπασχα θα επανέλθει η Εβδομάδα των... Εκλογικών Παθών, που θα διαρκέσει μέχρι τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Οι πολιτικοί θα επανέλθουν δριμύτεροι μετά το Πάσχα και θα αλληλοσφάζονται χάριν της... ενότητας. Μετά τον αποψινό Καλόν Λόγον, θα επιστρέψουμε στον... Κακόν Λόγον, όταν διάφοροι εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουν μόνον κακές κουβέντες να εκτοξεύσουν κατά των αντιπάλων κομμάτων.

*Μην εκπλαγείτε να δείτε υποψήφιους ευρωβουλευτές να κάνουν αυτές τις μέρες τα πιο απίθανα πράματα για να προσελκύσουν σταυρούς προτιμήσεως. Μέχρι και... «ζίζιρο» μπορεί να τους εντοπίσετε να παίζουν σε πασχαλινά παιχνίδια.

*Ιδιαίτερα σκληρή αντιπολίτευση εξακολουθεί να κάνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ. Άσπρο λέει η Κυβέρνηση, μαύρο λέει η Εζεκία Παπαϊωάννου. Οπότε, μην το αποκλείσετε, αν με την ευκαιρία του Πάσχα συναντηθούν τυχαία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Άντρος Κυπριανού, να ανταλλάξουν τις ακόλουθες ευχές:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Καλό Πάσχα, Άντρο μου!

ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Καλά Χριστούγεννα, κύριε Πρόεδρε!

*Από εμάς καλό Πάσχα, και σας προτρέπουμε να μην επιδοθείτε στο «έθιμο»... της πολυφαγίας, ώστε να φθάσετε να γιορτάσετε και το... επόμενο Πάσχα!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Σφάζουν και την ιστορική αλήθεια

Με τη συνήθη τουρκική θρασύτητα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της Γαλλίας, η οποία, με απόφαση του Προέδρου Μακρόν, τίμησε την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους ως εθνική ημέρα μνήμης. Η Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Ο σουλτάνος κατηγόρησε τους Γάλλους για γενοκτονία τόσο στην Αλγερία, όσο και στη Ρουάντα. «Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που σφάγιασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη γενοκτονία στην Αλγερία», είπε, προσθέτοντας:

«Είναι προφανές ποιος σκότωσε 800.000 ανθρώπους στη γενοκτονία της Ρουάντα μόλις πριν από 25 χρόνια. Οι υπεύθυνοι είναι οι Γάλλοι». Την ίδια ώρα και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως «άκυρη» τη δήλωση που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη σφαγή των Αρμενίων, έστω και αν ο Αμερικανός Πρόεδρος (ακολουθώντας την πρακτική και των προκατόχων του) απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία. Οι αντιδράσεις των Τούρκων δείχνουν για μιαν ακόμα φορά ότι δεν έχουν καμιά διάθεση να σεβαστούν την ιστορική αλήθεια. Αντί να τη δεχτούν και να ζητήσουν συγγνώμη από τον αρμενικό λαό, κλείοντας αυτό το κεφάλαιο, κάθε φορά που κάποια χώρα τιμά την επέτειο της Γενοκτονίας ή ένα εθνικό Κοινοβούλιο εγκρίνει ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας, αρχίζουν τις απειλές και τις ύβρεις. Αλήθεια, ποια προοπτική υπάρχει να συνεννοηθεί κάποιος με μια χώρα που εκτός από τους Αρμενίους (και άλλους λαούς) σφαγιάζει και την Ιστορία;
ΜΠΟΞΕΡ

Λαός τζογαδόρων

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ πόνταραν σε στοιχήματα οι Κύπριοι τα προηγούμενα τρία χρόνια. Οι οικονομικές καταστάσεις της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, για την περίοδο 2015 μέχρι 2018, καταδεικνύουν ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται τα χρήματα που ποντάρουν οι ιθαγενείς της νήσου. Είναι ενδεικτικό ότι από το τέλος του 2016 μέχρι το τέλος του 2018, το ύψος των χρημάτων που πόνταραν αυξήθηκε κατά 227%! Τι να κάνουμε; Είμαστε λαός τζογαδόρων. Και αυτό φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των μπούκικων και των άλλων υποστατικών που σχετίζονται με τα στοιχήματα και γενικά τον τζόγο. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που θα αποκτήσουμε και το μεγαλύτερο καζίνο στην Ευρώπη.

Πάντα ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα μας βοηθήσει η τύχη και θα πιάσουμε την καλή, όπως και οι πολιτικές μας ηγεσίες περιμένουν να λειτουργήσει η τύχη για να μας λύσει τα προβλήματά μας. Μπορούμε, πάντως, να συμπεράνουμε ότι οι πολυάριθμοι Κύπριοι που τζογάρουν είναι αισιόδοξοι άνθρωποι, αφού δεν εγκαταλείπουν ποτέ την πεποίθηση ότι στο επόμενο ξυστό θα βρουν τον τυχερό αριθμό που δεν βρήκαν στα προηγούμενα 1.000 λαχεία που έξυσαν (και έχασαν). Αυτήν την αισιοδοξία εκμεταλλεύθηκαν τότε και οι τράπεζες. Έτσι, με τον ίδιο ζήλο που πηγαίναμε στα περίπτερα για να προμηθευτούμε τα τυχερά λαχεία, τρέχαμε να προμηθευτούμε και τα... «τυχερά αξιόγραφα». Οι δε τραπεζίτες ανενόχλητοι έπαιζαν τζόγο με τις οικονομίες των πολιτών...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ