Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 14 Απρίλιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Άλλην μας εδείξαν;
Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές, είχε πει κάποτε ο Μπίσμαρκ. Στην Κύπρο, οι πολιτικοί μας φροντίζουν να εφαρμόζουν το τρίτο σκέλος της ρήσης με εντυπωσιακή συνέπεια. Έχουμε άπειρα παραδείγματα προεκλογικών ψεμάτων και παραπλανητικών υποσχέσεων, που αποκαλύφθηκαν και κατέρρευσαν μετεκλογικά με απογοητευτικό και συχνά οδυνηρό τρόπο. Χωρίς οι πολιτικοί «Πινόκιο» να αισθανθούν την ανάγκη να απολογηθούν για το υπερμέγεθες μεγάλωμα της μύτης τους.

Έκανα αυτές τις σκέψεις, διαβάζοντας τις τελευταίες ημέρες τις διάφορες πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι μετά τις ευρωεκλογές κάποιος ή κάποιοι αρχηγοί κομμάτων θα επιχειρήσουν, μέσω της Βουλής, να τροποποιήσουν τη νομοθεσία για το ΓεΣΥ, ώστε ουσιαστικά να το εξουδετερώσουν. Δηλαδή, για να αποφύγουν το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για τα κόμματά τους στην κάλπη, αποκρύβουν τις αληθινές τους προθέσεις για το ΓεΣΥ, εμφανιζόμενοι ως υπέρμαχοί του, αλλά στην πραγματικότητα θέλουν να το διαφοροποιήσουν για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Αυτό είναι τουλάχιστον ανέντιμο και ανήθικο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Αλλά αν είναι, θα φανεί ξεκάθαρα μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου μήνα, οπότε τελειώνουν τα ψέματα. Εύχομαι μόνο να μη μείνει στο τέλος ο λαός να μονολογεί απελπισμένος: «Άλλην (ένεσιν) μας εδείξαν τζιαι άλλην μας εμπήξαν»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Για όλα φταίει ο Νίκαρος;

Είναι τόσο έντονες και επίμονες οι επιθέσεις του ΑΚΕΛ εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, ώστε φθάσαμε στο σημείο να διερωτόμαστε μήπως αυτός που βλέπουμε στην τηλεόραση να κάνει δηλώσεις κάθε βράδυ είναι ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, με... εμφάνιση Στέφανου Στεφάνου.

Το ΑΚΕΛ δεν επιρρίπτει καμιά ευθύνη στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και στην όπισθεν αυτής ευρισκόμενη Τουρκία για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και την αποτυχία όλων των προσπαθειών που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα από την κυρία Λουτ να συνταχθούν οι «όροι αναφοράς» για επανάληψη των συνομιλιών. Για όλα φταίει ο Πρόεδρος. Τον οποίο το κόμμα της Αριστεράς κατηγορεί ανοιχτά ότι όχι μόνον ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, αλλά και ότι καταστρέφει το πλαίσιο Γκουτέρες, πλήττοντας την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

«Μ’ αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας, πώς θα πείσει ο Πρόεδρος τα Ηνωμένα Έθνη ότι είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που προσπαθεί να ανατρέψει το Πλαίσιο Γκουτέρες;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ. Το ερώτημα, όμως, θα μπορούσε να αντιστραφεί: «Πώς θα πείσει ο Πρόεδρος τα Ηνωμένα Έθνη ότι είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που προσπαθεί να ανατρέψει το Πλαίσιο Γκουτέρες, όταν ήδη του επιρρίπτει την ευθύνη γι’ αυτό, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά;». Δεκτή κάθε λογική απάντηση.
ΜΠΟΞΕΡ

Η «λίστα... Χρυσταλλαγκάρντ»

Μια χειροβομβίδα έβαλε στα χέρια του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, η απελθούσα Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Του επέδωσε κατάλογο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βουλευτών και άλλων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε, με τον ανάλογο συνειρμό, και... «λίστα Χρυσταλλαγκάρντ».

Τώρα όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τους χειρισμούς στους οποίους θα προβεί ο κ. Συλλούρης. Πάντως, αξίζει να θυμηθούμε τις αντιδράσεις των βουλευτών, ή έστω κάποιων βουλευτών, όταν ξεμύτισε για πρώτη φορά το θέμα της λίστας της κ. Γιωρκάτζη, το 2015. Τότε η Διοικητής βρέθηκε στο στόχαστρο μελών του Κοινοβουλίου, που είχαν ανοίξει εναντίον της πυρ ομαδόν, όταν υπήρξε διαρροή της λίστας.

Η κ. Γιωρκάτζη αναγκάστηκε να σταματήσει την έρευνα που είχε ξεκινήσει για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ, επειδή «φοβήθηκε», όπως ομολόγησε τρία χρόνια αργότερα, όταν άρχισε αστυνομική έρευνα σχετικά με τη διαρροή. Τώρα φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την έρευνά της και την παρέδωσε στον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να έχει δάνειο ένας βουλευτής, όπως κάθε άλλος πολίτης. Θέμα υπάρχει αν κάποιο δάνειο δόθηκε με ευνοϊκούς όρους και χωρίς εξασφαλίσεις ή αν είναι μη εξυπηρετούμενο.

Επίσης τίθεται ένα ζήτημα για τους δανειολήπτες βουλευτές ότι δεν δήλωσαν πως έχουν «προσωπικό συμφέρον» κατά τις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες που έγιναν σε επιτροπές ή την ολομέλεια της Βουλής. Πάντως θα είναι έκπληξη αν δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα από τον Δ. Συλλούρη. Τουλάχιστον όχι πριν από τις ευρωεκλογές. Ούτε και προβλέπονται ατομικές πράξεις... «ηρωικής μωρίας» από οποιονδήποτε βουλευτή, ή άλλο ΠΕΠ, που θα βγει και θα αποκαλύψει αυτοβούλως όλα τα στοιχεία γύρω από τα ΜΕΔ του. Η γενική πεποίθηση παρά τω λαώ είναι ότι η «λίστα Χρυσταλλαγκάρντ» θα μείνει κλειστή σε κάποιο συρτάρι, μέχρι που να ξεχαστεί κι αυτή...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Με τις μεταρρυθμίσεις τι γίνεται;

Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών έχουν επικεντρωθεί στο θέμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, με την οποία κηρύχθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Έφεση από πλευράς κυβέρνησης, μέτρα για περιορισμό των συνεπειών της απόφασης, συσκέψεις του Προέδρου με τα κόμματα, ευρύτεροι προβληματισμοί στην κοινωνία. Όλα αυτά, όμως, δεν πρέπει για κανένα λόγο να θέσουν ξανά στο περιθώριο το ουσιαστικό πρόβλημα που αφορά τη δημόσια υπηρεσία και είναι η μεταρρύθμισή της, επιτέλους.

Ήρθε η στιγμή να υλοποιηθούν τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Όλα τα κόμματα οφείλουν, μακριά από μικροκομματισμούς και με ευρύτητα πνεύματος, να προωθήσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Στο κάτω-κάτω, ουδείς αναμάρτητος για την κατάσταση της δημόσιας υπηρεσίας. Τα κόμματα, που διαχρονικά βαρύνονται με ευθύνες για τις ασθένειες της δημόσιας υπηρεσίας (ρουσφετίτιδα, κομματοκρατίτιδα, βολεματίτιδα κ.λπ.) οφείλουν να αναλάβουν αυτήν τη φορά τις ευθύνες τους και να αφήσουν τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει.

Είναι γνωστό ότι πολλές από τις κακοδαιμονίες της δημόσιας υπηρεσίας έχουν τη ρίζα τους στην ανάμειξη των κομμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια υπερτροφική και δυσλειτουργική κρατική μηχανή, η οποία απέκτησε τόση δύναμη, που καμιά κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν τόλμησε και δεν τολμά να πάει κόντρα σ’ αυτήν. Διότι ξέρουν καλά ότι ναι μεν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προβλήματα, αλλά έχουν... και ψήφο.
ΜΠΟΞΕΡ

Στημένα ματς στο Μπανανοχώρι

Στον καφενέ του Πάνω Μπανανοχωρίου συναντώνται ο πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Ατρόμητος» και ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ακράτητος», Κάτω Μπανανοχωρίου.

- Κάτσε, κουμπάρε Τζυρκακό. Θέλω να μιλήσουμεν.

- Να μιλήσουμεν, καλό; Πε μου.

- Οι ομάδες μας παίζουν την άλλην Κυριακήν μεταξύ τους τζιαι πρέπει να κανονίσουμεν κάτι. Θέλω να κάτσετε να τες φάτε.

- Μα έννεν εύκολον, κουμπάρε Ττοουλή. Διότι η ομάδα μας πάει για πρωτάθλημαν τζι η δική σας πάει για διαβάθμισην.

- Ε, ακριβώς. Μια νίκη της ομάδας μας, που εν αουτσάιτερ, εν ν’ αφήσει πολλά ριάλια στο στοίσιημαν.

- Λαλείς, κουμπάρε;

- Λαλώ. Ήδη εκανόνισα με τον καφετζιήν, πόψε πον’ να ’ρτουν οι χωρκανοί να παίξουν ττάβλιν τζιαι πιλότταν, να τους πείσει να παίξουν στοισιήματα. Ούλλοι εν να στοισιηματίσουν ότι εν να δέρει η ομάδα σας, ο «Ατρόμητος». Μόνον ο Χαμπής ο Όξινος, που είμαστεν συνεννοημένοι, εν να στοισιηματίσει πάνω στον «Ακράτητον». Τα κέρδη εν ναν’ μεγάλα τζιαι θα τα μοιραστούμεν ο Όξινος, εγώ τζι εσύ.

- Εντάξει, αλλά είνταλος εν να στήσουμεν το ματς, ώστε να τες φάει ο «Ατρόμητος»;

- Ο πορτάρης σας εν ερωτευμένος με την κόρην του μουχτάρη του Κάτω Μπανανοχωρίου τζι εν να βάλουμεν την μιτσιάν να τον πείσει ν’ αννοίει τα πόθκια του για να ρέσσει η μάππα.

- Ούλλα εσκέφτηκες τα, κουμπάρε Ττοουλή.

- Ε, μα αφού ούλλοι στήννουν αγώνες, κουμπάρε Τζυρκακό. Εμείς γιατί να κόψουμεν πίσω;

- Καλά λαλείς. Ττόκκα!

- Ττόκκα!

Το πιο πάνω κείμενο είναι εμπνευσμένο από την είδηση για τους κόκκινους φακέλους της ΟΥΕΦΑ με ύποπτους αγώνες από το πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας της μικρής αθώας βραχονησίδας μας. Το πρωτάθλημα έχει ανασταλεί με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ. Η... ΚΟΠρος του Αυγεία προκαλεί όλο και μεγαλύτερη αηδία...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η δική μας μαύρη τρύπα

Αν σας έλεγαν ότι μπορείτε να βγάλετε σέλφι από τη Γη με μια μαύρη τρύπα, που βρίσκεται... 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, θα τους βγάζατε σίγουρα τρελούς. Και όμως οι επιστήμονες το κατάφεραν κι αυτό. Βέβαια δεν είναι ακριβώς σέλφι. Με τη χρήση οκτώ μεγάλων ραδιοτηλεσκοπίων, οι επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να φωτογραφίσουν μια μαύρη τρύπα, αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο του σύμπαντος, που ενδεχομένως μέσα του κρύβει το μυστικό της προέλευσης του κόσμου.

Για να καταλάβετε ποιες δυνάμεις κρύβει μέσα της μια μαύρη τρύπα, αν ένα άτυχο άστρο πλησιάσει μια τέτοια τρύπα, τεντώνεται σαν μακαρόνι και στη συνέχεια καταβροχθίζεται από το «κοσμικό τέρας», όπως έχει αποκληθεί. Και καλά, ήταν ανάγκη να πάνε τόσο μακριά οι επιστήμονες για να μελετήσουν μια μαύρη τρύπα; Θα μπορούσαν να το κάνουν και πολύ πιο κοντά. Ας έρχονταν στη θαυμαστή μας νήσο.

Όπου μια μαύρη τρύπα, μέσα σε μερικά μόνο χρόνια, καταβρόχθισε δύο μεγάλες τράπεζες (Λαϊκή και Συνεργατισμό), δύο αεροπορικές εταιρείες (Κυπριακές Αερογραμμές και Γιουροσύπρια), δισεκατομμύρια καταθέσεις του κόσμου μέσω του κουρέματος, αμέτρητα εκατομμύρια σε μετοχές-παλιοχάρτια κατά το χρηματιστηριακό σκάνδαλο, άλλα δισεκατομμύρια σε σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και λαμογιάς και πολλά άλλα. Όλα τα ρουφάει η δική μας μαύρη τρύπα. Μέχρι και... πορίσματα ερευνητικών επιτροπών. Τους μόνους που δεν ρουφάει είναι όσους ευθύνονται για όλα όσα έχει ρουφήξει μέχρι σήμερα η μαύρη τρύπα...
ΜΠΟΞΕΡ

Φαίδωνας επί εκσκαφέως

Ήταν εντυπωσιακή η εικόνα του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, ανεβασμένου σε έναν εκσκαφέα να κατεδαφίζει ένα περίπτερο, σε μια συμβολική κίνηση με την οποία έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάπλαση της γνωστής οδού Φελλάχογλου, που χωρίζει το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Πάφου με την τουρκοκυπριακή συνοικία της πόλης. Και ας μη βιαστούν κάποιοι καλοθελητές να κατηγορήσουν πάλι τον Φαίδωνα ότι κάνει σόου. Ο άνθρωπος κάνει έργα στην Πάφο και αυτά φαίνονται.

Παράλληλα με την ενεργό συμβολή του στην αποκάλυψη σκανδάλων και κακώς εχόντων. Παρά τις υπερβολές που μπορεί να του καταλογίσει κάποιος, ο Φαίδωνας είναι ο άνθρωπος που έφερε στο φως το μέγα σκάνδαλο του αποχετευτικού της Πάφου, που τα έβαλε με όσους εκμεταλλεύθηκαν τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, που εξόρισε τις ασχήμιες και τις παρανομίες της Πάφου, που τα έβαλε με τους τυμβωρύχους, που μίλησε έξω από τα δόντια για το οξύτατο πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία της Πάφου.

Ναι, αυτό ακριβώς συμβόλιζε και η εμφάνιση του Φαίδωνα πάνω στον εκσκαφέα. Ότι είναι άνθρωπος των έργων και όχι των παχέων λόγων. Μακάρι να είχαμε και άλλους σαν τον Δήμαρχο Πάφου. Που να τολμούν, να πρωτοπορούν, να τα βάζουν με το κατεστημένο, να ανοίγουν νέους δρόμους. Και ας μην... ανεβαίνουν σε εκσκαφείς για να ανοίγουν αυτούς τους δρόμους.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ