Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 07 Απρίλιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Το δίκαιο της ανάγκης και η ανάγκη του δικαίου
Γκαντεμιά, ρε παιδί μου, κι αυτός ο Χάρης. Ενώ ακόμη βολοδέρνει μέσα στη φουρτούνα του πορίσματος για τον Συνεργατισμό, έπεσε και μέσα στη θύελλα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου που κήρυξε αντισυνταγματικό τον νόμο με τον οποίο επιβλήθηκαν περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μια απόφαση, η οποία αν δεν τύχει των ορθών χειρισμών, μπορεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία. Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει έφεση, ενώ μελετά και διάφορα άλλα μέτρα για να εξουδετερώσει τις συνέπειες σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Η φιλοσοφία των μέτρων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ότι αν η Κυβέρνηση αναγκαστεί να δώσει αυτά που έκοβε στους δημοσίους υπαλλήλους, θα τους κόβει το ισόποσο από τους μισθούς τους, για να «ισοφαρίσει». Νοουμένου, βέβαια, ότι θα υπάρξει και η ανάλογη συνταγματική τροποποίηση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι γίνονται σκέψεις και για επίκληση του δικαίου της ανάγκης. Εντάξει. Αλλά ταυτόχρονα με την επίκληση του δικαίου της ανάγκης, πρέπει να γίνει και επίκληση της... ανάγκης του δικαίου. Του δικαίου που επιτάσσει να μη μεγαλώσει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και να μην αισθανθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες θυσίες, ότι θα πληρώσουν και πάλι αυτοί τα σπασμένα.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αυτοί που μπήκαν στις σωσίβιες λέμβους

Πανευτυχής είναι ο κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου της ΠΑΣΥΔΥ για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που κηρύσσει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Αισθάνονται δικαιωμένοι, λέει, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ναι, αλλά οι άλλοι υπάλληλοι; Οι μη προνομιούχοι του ιδιωτικού τομέα; Εκείνοι αισθάνονται πανικοβλημένοι. Όπως αισθάνονταν και πριν από έξι χρόνια, όταν βυθίστηκε ο «Τιτανικός» της οικονομίας και βρέθηκαν ξαφνικά στα παγωμένα νερά να παλεύουν με τα κύματα και τους καρχαρίες, την ίδια στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν σε σωσίβιες λέμβους, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή τους.

Απλώς ζητήθηκε τότε από τους κρατικούς υπαλλήλους να καταβάλλουν κάποιο αντίτιμο για τη χρήση των λέμβων. Τώρα ζητούν να τους επιστραφεί αυτό το αντίτιμο, έστω και αν θα προκαλέσει ευρύτερα προβλήματα στην οικονομία, που θα επηρεάσουν και τους μη προνομιούχους. Κύριε Γλαύκο μου, εισηγούμαι να κάνετε υπομονή και να περιμένετε τον άλλο... «Γλαύκο», το κοίτασμα φυσικού αερίου, και όταν με το καλό σε πεντέξι χρόνια αρχίσουν να εισρέουν τα εκατομμύρια, να πάτε στην κυβέρνηση που θα βρίσκεται τότε στην εξουσία και να ζητήσετε και αύξηση. Αλλά μην έχετε απαιτήσεις τώρα. Ο «Τιτανικός» μόλις έχει ανελκυσθεί από τον βυθό και άρχισε κουτσά-στραβά να πλέει πάλι. Θα είναι τραγικό να τον ξαναβυθίσουμε ακολουθώντας τις πρακτικές του παρελθόντος, που είχαν οδηγήσει στην πρώτη βύθισή του...
ΜΠΟΞΕΡ

Ο Αρτεμάκης για... Πρόεδρος!

Μπορείτε να φανταστείτε τον Ρίκκο Μάππουρο ή τον Αρτεμάκη, από την κωμική σειρά του Σίγμα «Βουράτε Γειτόνοι», να διεκδικούν την... προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα να είναι και... φαβορί; Αν ήμασταν στην Ουκρανία, αυτό δεν θα ήταν ένα απλό σενάριο. Είναι ήδη πραγματικότητα! Ένας κωμικός ηθοποιός, ο 41χρονος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατετάγη πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την περασμένη Κυριακή, εξασφαλίζοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον σημερινό Πρόεδρο Ποροσένκο, με τον οποίο θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 21 Απριλίου. Η εμπειρία του Ζελένσκι από την εξουσία περιορίζεται στον ρόλο ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά... πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε τηλεοπτική σειρά!

Βέβαια, αν εκλεγεί τελικά ο Ζελένσκι, η Ουκρανία δεν θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει Πρόεδρο έναν ηθοποιό. Είχαν προηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου στο ύπατο αξίωμα αναδείχθηκε ένας ηθοποιός καουμπόικων ταινιών, ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Απλώς ο Ζελένσκι είναι κωμικός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει και... χειρότερος Πρόεδρος. Στην Κύπρο, τα πράματα ίσως να μην είναι ακόμα τόσο ώριμα, ώστε να έχουμε έναν κωμικό ηθοποιό να διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία του Κράτους. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, έτσι που ο λαός είναι απογοητευμένος με τους πολιτικούς. Και, στο κάτω-κάτω, μήπως είναι καλύτεροι οι πολιτικοί, που όταν έρθει η στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αναφωνούν όπως τον Αρτεμάκη... «εγώ εν τζιαι»;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τι παίζει ο Ερντογάν;

Με βαθιά πληγωμένο το γόητρό του βγήκε ο Ερντογάν από την αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Το ότι έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ήταν το μεγαλύτερο φτύσιμο που μπορούσε να φάει, αν λάβει κανένας υπ’ όψιν το γεγονός ότι πήρε πάνω του προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία, διασυνδέοντας τις εκλογές με θέμα «επιβίωσης» της ίδιας της χώρας, και ενώ είχε στο πλευρό του όλα τα ΜΜΕ της Τουρκίας, τα οποία ελέγχονται από τον ίδιο. Τώρα περιμένουν όλοι να δουν ποια θα είναι η αντίδραση του πληγωμένου θηρίου. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα συνεχίσει στο ίδιο επιθετικό μοτίβο, τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η σκληρή αντιπαράθεσή του με τους Αμερικανούς έχει ανεβεί σε νέα επίπεδα. Ο Ερντογάν έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στο επίμαχο θέμα των ρωσικών S-400, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον να διαλέξει ή το ΝΑΤΟ ή τους Ρώσους. Εκτός και αν ο απρόβλεπτος σουλτάνος παίζει το παιχνίδι της ζωής του και την τελευταία στιγμή θα ακυρώσει την παραγγελία των S-400, για να εξασφαλίσει όσα ανταλλάγματα θέλει από τους Αμερικανούς. Στα θέματα που μας αφορούν άμεσα, το Κυπριακό, τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά, δεν αναμένεται οποιοδήποτε βήμα συνδιαλλαγής από τον σουλτάνο. Το αντίθετο. Οπότε καλά κάνουν Λευκωσία και Αθήνα να είναι προετοιμασμένες και για το χειρότερο.
ΜΠΟΞΕΡ

Αναλλοίωτος ο αμανές του Μουσταφά

Ταξιδάκι αναψυχής στην ανοιξιάτικη Κύπρο, με τους ανθισμένους κάμπους και τα κελαρυστά ποταμάκια, πραγματοποιεί η κυρία Λουτ αυτό το γουίκεντ. Δεν ξέρω αν η μυστηριώδης ειδική σύμβουλος του Γκουτέρες έχει κάποια νέα δεδομένα στο μυαλό της, που θα οδηγήσουν σε υπερπήδηση του αδιεξόδου, αλλά τουλάχιστον από τουρκικής πλευράς είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα, ότι εμμένει αμετακίνητα στις θέσεις της, οι οποίες έχουν προκαλέσει το αδιέξοδο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Λουτ, φρόντισε να της καταστήσει σαφές ότι δεν πρέπει να περιμένει καμιά κίνηση υποχώρησης εκ μέρους του και της υπέδειξε να απευθυνθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο κατηγόρησε για αρνητική στάση στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. «Όποιο και να είναι το όνομα της λύσης που θα εξευρεθεί, πρέπει να περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Μουσταφά, επιμένοντας στον αμανέ που συνεχίζει εδώ και καιρό, χωρίς να αλλάζει ούτε ένα «αμάν».

Ο κατοχικός ηγέτης απέρριψε πρόταση της Λουτ για κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τηρώντας την ίδια σκληρή στάση που τον οδήγησε και στην πρόσφατη άρνησή του να παραστεί με τον Πρόεδρο στον ποδοσφαιρικό αγώνα ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ομάδας στην Πύλα. Διερωτάται κανένας, με τέτοια δεδομένα, πώς θα καταφέρει η κυρία Λουτ να ξαναβάλει την... μπάλα στη σέντρα, για να ξαναρχίσει το παιχνίδι. Πολύ περισσότερο που την μπάλα την κρατάει ακόμα ο... Ερντογάν!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Όμορφη αλλά επικίνδυνη βλάστηση

Καταπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο είναι φέτος η Κύπρος, με τη βροχόπτωση να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και τη φυσική βλάστηση να είναι στις δόξες της. Το πρόβλημα είναι ότι σύντομα θα έχουμε ένα... κατακίτρινο φύλλο ξεραμένο στο πέλαγο, που ίσως προκαλέσει μεγάλες πυρκαγιές το ερχόμενο καλοκαίρι. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία για συντονισμό, ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί καθαριότητας και πρόληψης, ενόψει του κινδύνου πυρκαγιών, που φέτος είναι ιδιαίτερα σοβαρός.

Τα έγκαιρα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών είναι σίγουρα επιβαλλόμενα. Αλλά το άλλο σκέλος, η έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, είναι ακόμα πιο σημαντικό. Ελπίζουμε ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης (και ειδικότερα τα πτητικά μέσα), θα είναι διαθέσιμες σε ικανοποιητικούς αριθμούς, ώστε να εξουδετερώνουν εν τη γενέσει τους τις φωτιές. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο ανθρώπινος παράγοντας και η ανθρώπινη απερισκεψία θα εξακολουθήσουν να είναι τα κύρια αίτια της πρόκλησης πυρκαγιών.

Οι ανεύθυνοι που συνήθισαν να ρίχνουν τα αποτσίγαρα έξω από το αυτοκίνητο, δεν θα σταματήσουν να το κάνουν. Αυτοί που ασχολούνται με επικίνδυνες εργασίες κοντά σε βλάστηση, θα συνεχίσουν να το κάνουν, παρά τις υποδείξεις. Και οι σκοτεινοί εμπρηστές θα εξακολουθήσουν να περιφέρονται εκεί έξω. Ενόσω, λοιπόν, η ανευθυνότητα και η κακοβουλία θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ασύμμετρη απειλή, μόνο η αποφασιστική δράση των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι η απάντηση.
ΜΠΟΞΕΡ

Διώξτε τις χελώνες, χτίστε κολώνες!

Έχουμε άφθονα θέματα για να συγκρουόμαστε σ’ αυτήν τη βραχονησίδα. Αλλά ότι θα τσακωνόμασταν και για τις... χελώνες καρέτα-καρέτα ομολογώ ότι δεν το είχα φανταστεί. Και μάλιστα ήταν τόσο άγριος ο καβγάς που ξέσπασε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ώστε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αδάμος Αδάμου, προειδοποίησε σε κάποια στιγμή ότι θα καλούσε την Αστυνομία να προβεί... σε συλλήψεις.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ήταν οι παραλίες ωοτοκίας των χελωνών, στις περιοχές Λίμνης και Αργάκας, στον κόλπο Χρυσοχούς, με αφορμή την εκχέρσωση των ακακιών στο κρατικό δάσος Μαυραλής, από το Τμήμα Δασών. Οι μεν τοπικές Αρχές υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν χελώνες, ή και αν υπάρχουν είναι ελάχιστες, οι δε αρμόδιοι φορείς υπέδειξαν ότι η παραλία της Λίμνης αποτελεί τη σημαντικότερη σε πυκνότητα φωλεοποίησης παραλία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα στην Κύπρο και μιαν από τις σημαντικότερες της Μεσογείου.

Αν θυμάστε, κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν ότι δεν υπάρχουν ούτε φώκιες στις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας. Πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται συμφέροντα και σχέδια για αναπτύξεις, τις οποίες εμποδίζουν με την παρουσία τους οι χελώνες, οι φώκιες, ίσως και οι κουρκουτάδες του Ακάμα. Αν ήταν στο χέρι τους, θα εξαφάνιζαν όλα αυτά τα «ενοχλητικά» είδη, ώστε να πλημμυρίσουν και οι υπόλοιπες παραλίες μας, που έχουν απομείνει παρθένες, με επαύλεις και πύργους για εκατομμυριούχους. Αντί καρέτα-καρέτα, να βλέπουμε... καρέ καρέ τις επαύλεις!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ