Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 24 Μάρτιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Ακούει τα μηνύματα η Τουρκία;
Η τετραμερής των Ιεροσολύμων ήταν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των συνεργασιών και συμμαχιών που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία συμμερίζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, είναι πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας και έχουν κοινά συμφέροντα. Ίσως βρισκόμαστε τώρα στη φάση της αξιοποίησης των «εμπλεκομένων συμφερόντων», που ανέκαθεν υποστήριζε ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που μετέτρεψε την τριμερή σε τετραμερή, έδωσε νέα διάσταση και νέα δυναμική στη συνεργασία της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι ο πιο σημαντικός μας φίλος στην περιοχή και μέσω του μπορούμε να έχουμε θετική επιρροή και στην Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία, που σε κάποια στιγμή μπορεί να καλύψει και τον στρατιωτικό τομέα. Τα μηνύματα των τεσσάρων από τα Ιεροσόλυμα προς την Τουρκία ήταν ισχυρά και ξεκάθαρα.

Ειδικότερα το σημείο που αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν «να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή». Το θέμα είναι αν η Τουρκία έχει οποιαδήποτε διάθεση και πρόθεση να ακούσει αυτά τα μηνύματα. Και κυρίως πώς θα ενεργήσουν, σε έμπρακτο επίπεδο, οι τέσσερεις, αν η Τουρκία, παρά τα μηνύματα, προχωρήσει σε νέες «κακόβουλες» προκλήσεις και αποτολμήσει και γεώτρηση μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως απειλεί εδώ και καιρό...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Μετά τους εναγκαλισμούς...

Από τα Ιεροσόλυμα έσπευσε στην Αττάλεια ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μπας και παρεξηγηθούν οι ελληνικές προθέσεις έναντι της Τουρκίας, ότι δηλαδή θέλει να την αποκλείσει από τα ενεργειακά της περιοχής, μέσω των τριμερών και τετραμερών συνεργασιών. Πήγε για να εξηγήσει στον Τσαβούσογλου ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».

Και ο Μεβλούτ τον ευχαρίστησε γι’ αυτό. Οι κάμερες κατέγραψαν τους εντυπωσιακά εγκάρδιους και ενθουσιώδεις εναγκαλισμούς του κ. Κατρούγκαλου με τον Τσαβούσογλου. Αλλά τα πράματα έμειναν στους εναγκαλισμούς. Απ' εκεί και πέρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φρόντισε να επαναφέρει τον φίλο του Yorgo στη σκληρή πραγματικότητα των άτεγκτων και αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στο Κυπριακό φυσικά.

Ειδικά στο θέμα των εγγυήσεων ο Τσαβούσογλου απέρριψε ευθέως την ελληνική θέση, όπως την εξέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, πως το καθεστώς των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό, αντιτείνοντας ότι η Τουρκία θέλει να είναι εγγυήτρια δύναμη ώστε να προασπίζει τα συμφέροντα τής τουρκοκυπριακής κοινότητας και έφερε ως παράδειγμα τις «μονομερείς γεωτρήσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς. Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στις 12 Απριλίου για να διαπιστώσουν «πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό». Μα η τουρκική πλευρά, κύριε Κατρούγκαλέ μου, βρίσκεται καρφωμένη εκεί που βρισκόταν πάντα. Είναι η δική μας πλευρά που μετακινείται συνεχώς και δεν ξέρει πού βρίσκεται...
ΜΠΟΞΕΡ

Αν ο Κολοκοτρώνης έπαιζε... μάππαν με τον Κιουταχή

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 μάς βρίσκει πάλι σε φάση έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και με μιαν ατμόσφαιρα που μας θυμίζει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε που είχαν τον Ελληνισμό κάτω από το γιαταγάνι τους. Απλώς εμείς έχουμε αλλάξει άρδην σε σχέση με τους αγωνιστές του Εικοσιένα, που δεν λογάριασαν την υπεροπλία του κατακτητή και πολέμησαν με φοβερή αυταπάρνηση για την ελευθερία ή τον θάνατο. Φανταστήκατε τι πορεία θα έπαιρναν τα πράματα, αν τότε ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης... έπαιζαν μάππαν με τον Κιουταχή και τον Δράμαλη;

Πάντως η φετινή εθνική επέτειος συμπίπτει με μια περίοδο που ο νεοοθωμανός σουλτάνος προβαίνει σε αφόρητες προκλήσεις προς τους Έλληνες. Απευθυνόμενος, τις προάλλες, στους κατοίκους της Σμύρνης, εξεστόμισε, με προσβλητικό τρόπο, για τους Έλληνες: «Σμύρνη, εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα».

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν κάνει προετοιμασίες να αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και διεξάγει συνεχείς ασκήσεις στα χωρικά μας ύδατα, αλλά και της Ελλάδας, χωρίς να βρεθεί κάποιος νέος... Κανάρης να του πυρπολήσει κανένα πολεμικό σκάφος. Ο νέος Κιουταχής είναι πιο άγριος και πιο απειλητικός από κάθε άλλη φορά. Εκείνο που λείπει από το δικό μας κάδρο είναι ένας νέος Κολοκοτρώνης, ένας νέος Καραϊσκάκης, ένας νέος Αθανάσιος Διάκος. Πού είστε, ορέ παιδιά;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Θέλει «ισότητα» και στα γήπεδα

Πάλι το παίζει παραπονεμένος ψευδοπρόεδρος, που θέλει να αναγνωριστεί ως πρόεδρος ισότιμος με τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μουσταφά Ακιντζί. Ακόμα και σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως το ποδόσφαιρο, ο κατοχικός ηγέτης δεν θέλει να κρατά... χαμηλά την μάππαν και προβάλλει αξιώσεις ισότητας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους.

Έτσι, αρνήθηκε να παραστεί στη δικοινοτική εκδήλωση «Ημέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου», στο μεικτό χωριό Πύλα, προβάλλοντας αρχικά τη δικαιολογία ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, μετά ότι ο αγώνας διεξήχθη σε γήπεδο στις ελεύθερες περιοχές και τελικά ανακοίνωσε ότι δεν θα παρίσταται σε εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές, εάν δεν υπάρχει ανάλογη εκδήλωση και στα κατεχόμενα. Ε, ας μην παρίσταται. Δεν θα τα βάψουμε μαύρα.

Αυτός θα χάσει, όπως έχασε την ευκαιρία να... ανταλλάξει πάσες με τον θρύλο του διεθνούς ποδοσφαίρου Ντιντιέ Ντρογκμπά, όπως έκανε ο Νίκαρος. Η αρνητική στάση του Ακιντζί σε ένα απλό θέμα, όπως αυτό μιας εκδήλωσης με φιλικό ποδόσφαιρο, προδιαγράφει και τη στάση που θα τηρήσει σε περίπτωση επανάληψης των συνομιλιών. Θα επιμένει να είναι... στημένο το ματς και το αποτέλεσμα να το καθορίσει η Τουρκία. Και όλα αυτά τα κάνει ο Μουσταφά για να καλοκρατεί τον Ερντογάν, με την ελπίδα ότι αυτός δεν θα τον... σουτάρει τελικά έξω από το γήπεδο.
ΜΠΟΞΕΡ

Ούτε «άγγελος εξ ουρανού»

Πεπεισμένος ότι ο Συνεργατισμός δεν σωζόταν με τίποτε εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος. Καταφεύγοντας και σε εκκλησιαστικές ορολογίες, απεφάνθη ότι ούτε «άγγελος εξ ουρανού» να κατέβαινε, δεν θα μπορούσε να σώσει τον Συνεργατισμό. Κατέστη, έτσι, ο Μακαριότατος... ο φύλακας άγγελος του Χάρη, έστω και εάν τον μάλωσε κι αυτόν, λέγοντας ότι έκανε λάθη. Η ουσία της δήλωσής του, ωστόσο, είναι ότι έχει δίκαιο η κυβέρνηση να λέει ότι παρέλαβε ένα πτώμα, αφού ούτε και εάν κατέβαινε άγγελος εξ ουρανού δεν θα μπορούσε να το αναστήσει, όπως ο Κύριος τον Λάζαρο.

Βεβαίως, Μακαριότατε, τέτοια απαξιωτική αναφορά εκ μέρους σας, σε αδυναμία των αγγέλων να παρέμβουν θαυματουργικά και να ενεργήσουν σωτήρια, δεν στέλνει και τα καλύτερα μηνύματα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας ημών. Εν πάση περιπτώσει, υπό το φως και της δήλωσης του Αρχιεπισκόπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να σταματήσει πλέον να αναφέρεται σε θυσία της Ιφιγένειας, για τον Χάρη, και να αναφέρεται σε... θυσία του Αβραάμ.

Ως γνωστόν, και ο Αβραάμ θα θυσίαζε τον γιο του, Ισαάκ, αλλά την τελευταία στιγμή άγγελος Κυρίου συγκράτησε το χέρι του Αβραάμ και τον διέταξε να θυσιάσει ένα κριάρι. Η διαφορά είναι ότι ο Αβραάμ είχε προθυμοποιηθεί να θυσιάσει το παιδί του, ενώ ο Πρόεδρος αρνήθηκε να το κάνει για τον Χάρη. Φανταστήκατε να έλεγε τότε ο Αβραάμ «δεν θα θυσιάσω τον Ισαάκ, επειδή... έτσι αποφάσισαν τρεις (Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα)»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ψάχνοντας για την 56η στον λαβύρινθο

Αυτή η ιστορία με την 56η έδρα στη Βουλή θυμίζει σκύλο που κυνηγά απεγνωσμένα την ουρά του, αλλά δεν καταφέρνει να την πιάσει. Τα πράγματα παραμένουν σε αδιέξοδο, μετά τη νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κήρυξε αντισυνταγματική τη νομοθεσία βάσει της οποίας η Ολομέλεια της Βουλής, κατά πλειοψηφία, επανέφερε τον Γιώργο Παπαδόπουλο της Αλληλεγγύης στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Η υπόθεση έχει εισέλθει σε έναν νομικοσυνταγματικοπολιτικό λαβύρινθο και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν θα βρεθεί πρακτική λύση για να πληρωθεί σύντομα η 56η έδρα, ή αν θα πρέπει να περιμένουμε να πληρωθεί... στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 2021.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας για κάλυψη του κενού είναι ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα προκειμένου ό,τι προβλέπεται για την κενωθείσα βουλευτική έδρα να προβλέπεται και για τη μη καταληφθείσα έδρα. Ωστόσο, η τροποποίηση αυτή δεν μπορεί να έχει αναδρομικότητα για να καλύψει και τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μελετά το θέμα, σε συνεννόηση με τον Έφορο Εκλογής, αλλά οι προσφερόμενες λύσεις δεν είναι απλές, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει συναίνεση ούτε μεταξύ των κομμάτων. Πάντως, αν τελικά καταλήξουμε σε αναπληρωματική εκλογή, ας ψηφίσει τον υποψήφιο της Αλληλεγγύης σύσσωμη η αντιπολίτευση (περιλαμβανομένου του ΑΚΕΛ). Για να αποδοθεί δικαιοσύνη και στην πράξη. Αλλά και για να δοθεί ένα άριστο παράδειγμα πολιτικής ηθικής.
ΜΠΟΞΕΡ

Ο καλύτερος σκηνοθέτης

Το ΡΙΚ έχει 25 και πλέον σκηνοθέτες, πώς δικαιολογείται να έχεις 25 σκηνοθέτες, όταν όλα τα άλλα ιδιωτικά κανάλια δεν έχουν τόσους; Ήταν η απορία που διατύπωσε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν το κόμμα του, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, καταψήφισε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ. Λοιπόν. Έχει δίκαιο ο Αβέρωφ ότι 25 σκηνοθέτες είναι πολλοί, γι’ αυτό θα κάνω κάποιες εισηγήσεις για τη μετακίνηση μερικών από αυτούς, ώστε να αποφορτισθεί και το μισθολόγιο. Θα μπορούσαν, λοιπόν, να πάρουν έναν στο Προεδρικό, για να σκηνοθετεί τις εμφανίσεις του Προέδρου.

Ανάλογα με τον συνομιλητή του, ο Πρόεδρος να υιοθετεί την ανάλογη παρουσίαση. Όταν, ας πούμε, θα συναντάται με την πρέσβη των ΗΠΑ, να φοράει καουμπόικο καπέλο, να μιλάει με προφορά Τέξας και να κάνει χειρονομίες α λα Ντόναλντ Τραμπ. Ένας δεύτερος σκηνοθέτης θα μπορούσε να αποσπασθεί στη Βουλή, για να συμβουλεύει τους εκπροσώπους του λαού πώς να κάνουν πιο... θεατρικές τις παραστάσεις τους στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές.

Ένας τρίτος σκηνοθέτης θα ταίριαζε στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου θα καθοδηγούσε τον Χάρη να εγκαταλείψει το γνωστό ναρκισσιστικό υφάκι και να υιοθετήσει το στυλ «μετανοούσης Μαγδαληνής», ίσως τον συγχωρέσει και ο Νικόλας. Αλλά ο αξιολογότερος σκηνοθέτης όλων είναι ο... ίδιος ο Φούλης. Μόνο ένας μέγας σκηνοθέτης θα σκηνοθετούσε τόσο πετυχημένα τη δραματική απόρριψη του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η οδική συνείδηση περνά... από την τσέπη;

Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι, αντί να αγοράσετε ένα καινούργιο smartphone αξίας 300 ευρώ, θα πρέπει να χαρίσετε αυτά τα λεφτά... στο Κράτος και να ξεχάσετε το κινητό που επιθυμείτε; Αυτό δεν είναι ένα φανταστικό σενάριο. Θα είναι σύντομα μια πραγματικότητα, εάν περάσει από τη Βουλή πακέτο οκτώ νομοθετημάτων με εξαιρετικά αυστηρές ποινές για παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση του εξώδικου προστίμου για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, από 85 ευρώ που είναι σήμερα, στα 300.

Οπότε, ιδού ένας καλός τρόπος για να... χάσετε το smartphone των 300 ευρώ που λέγαμε στην αρχή. Επίσης, κάθε χιλιόμετρο υπέρβασης του ορίου ταχύτητας θα τιμωρείται με πρόστιμο 5 ευρώ αντί 1 που είναι σήμερα. Είναι γεγονός ότι ο Κυπραίος, για να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συμμορφωθεί με κάτι, πρέπει να το νιώσει πρώτα απ’ όλα στην τσέπη του.

Δυστυχώς, αυτή η διαπίστωση φαίνεται ότι δεν ισχύει στην περίπτωση της οδικής ασφάλειας, αφού οι κατά καιρούς αυξήσεις των ποινών δεν οδήγησαν σε μείωση των δυστυχημάτων. Ας ελπίσουμε ότι, με τις νέες νομοθεσίες, αυτό θα αλλάξει. Ωστόσο, το πρώτο ζητούμενο είναι να αποκτήσει ο Κύπριος οδηγός οδική συνείδηση. Αν θα υποχρεωθεί να την αποκτήσει με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων, είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα με τις βαριές ποινές του Ιωνά. Ρίχνουμε μάλιστα και σχετικό σύνθημα: «Καλύτερα πρόστιμα να καίνε, παρά μάνες να κλαίνε»!
ΜΠΟΞΕΡ

Η «Ισλαμπόλ» του ισλαμοφασίστα

Έχει ξεφύγει τελείως ο παρανοϊκός δικτάτορας της Τουρκίας, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως τον υπέρτατο προστάτη και υπερασπιστή των όπου γης μουσουλμάνων. Μέσα στον ισλαμικό του οίστρο, μάλιστα, θέλει να αλλάξει και το τουρκικό όνομα της Κωνσταντινούπολης και από Ιστανμπούλ να το κάνει... Ισλαμπόλ (πόλη του Ισλάμ)! Ο Ερντογάν απαντούσε, βασικά, στον γιο τού Νετανιάχου, ο οποίος τον είχε υπενθυμίσει ότι η ονομασία της Πόλης είναι Κωνσταντινούπολη και όχι Ιστανμπούλ.

Είναι γνωστή η άγρια προσωπική σύγκρουση του σουλτάνου με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, με βαριές κουβέντες εκατέρωθεν. Απτόητος ο Τούρκος Πρόεδρος, κατάφερε τις τελευταίες ημέρες να τσακωθεί και με τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία. Στη χορεία των επικριτών του Ερντογάν προστέθηκε και ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί την Τουρκία «ντε φάκτο σύμμαχο» του Ισλαμικού Κράτους.

Είπε, επίσης, ότι «αυτό δεν είναι πλέον το κοσμικό κράτος τού Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά ένα κράτος που διακηρύσσει την ισλαμική ιδεολογία, και βρίσκεται κοντά στους ισλαμιστές ριζοσπάστες». Και, βεβαίως, να μην ξεχνάμε και τον μιναρέ του σουλτάνου που κρέμεται πάνω από το δικό μας κεφάλι, με την ισλαμοποίηση των κατεχομένων περιοχών μας. Ε, λοιπόν, με αυτόν τον ισλαμοφασίστα δεν πρόκειται να τα βρούμε, ούτε ο... Αλλάχ να κατεβεί, όπως θα έλεγε και ο Αρχιεπίσκοπος.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ