Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

| Εκτύπωση | 17 Μάρτιος 2019, 18:00 | Θεοδώρα Νικολάου

Οι ευνοημένοι... Πέπηδες του Συνεργατισμού
Το σίριαλ, που άρχισε να προβάλλεται μετά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, έχει πολλά ακόμη επεισόδια να μας παρουσιάσει. Το τελευταίο επεισόδιο, που παίζει τώρα στα κανάλια, έχει στο επίκεντρό του τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ). Μιλάμε για εκατοντάδες περιπτώσεις ευνοιοκρατικής μεταχείρισης, διαγραφής χρεών και κομματικών παρεμβάσεων. Τα κόμματα φρόντιζαν να εξυπηρετούν τους δικούς τους, αλλά αυτοί δεν θεωρούσαν αναγκαίο να... εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να αποκαλύπτονται από την τηλεόραση του «Σίγμα» ονόματα και κομματικές διευθύνσεις και βλέπουμε ένα δείγμα του πανοράματος του μεγάλου εγκλήματος κατά του Συνεργατισμού, στο οποίο σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισαν και τα ΠΕΠ. Αν ήσουν ο ανώνυμος πολίτης Κωστής Γιαννή, δεν διέγραφαν τα δάνειά σου. Αν, όμως, ήσουν... Πεπόνιας ή Πέπης, από το ΠΕΠ (Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα), περνούσες από το μπαρμπέρικο της Συνεργατικής και σου κούρευαν βαθιά το δάνειό σου. Και σου έλεγαν κιόλας «με γεια το κούρεμα».

Διερωτώμαι γιατί τα λέμε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. Ειδικά για κάποιους έπρεπε να υιοθετηθεί η ορολογία Πολιτικά Εκτεθειμένοι... Ππατταξιήες. Έπαιρναν τα δάνεια και μετά μην τους είδατε. Μερικοί, μάλιστα, από αυτούς τους κακοπληρωτές, νομοθετούσαν κιόλας για θέματα που αφορούσαν τους... κακοπληρωτές. Δανεικά και αγύριστα ήταν αυτά που έπαιρναν. Δεν είναι τυχαίο που ο Συνεργατισμός κατέληξε στον... αγύριστο.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Μη ξεχνάμε ποιοι ήταν οι καπετάνιοι

Στο κόκκινο έφθασαν οι συζητήσεις για τα κόκκινα δάνεια δημοσίων προσώπων, με τη λαϊκή απαίτηση για δημοσιοποίηση στοιχείων να κορυφώνεται. Σχεδόν όλα τα κόμματα, ενόψει των ευρωεκλογών, βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, προσπαθώντας να περιορίσουν τις τυχόν ζημιές από τον ασκό του Αιόλου των αποκαλύψεων που έχει ήδη ανοίξει και τους παίρνει όλους. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η σχετική έρευνα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Θυμίζουμε ότι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είχαν αποτρέψει παλαιότερα τον έλεγχο του Συνεργατισμού από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Δεν ήθελαν να βλέπουμε αυτά που έκαναν στον Συνεργατισμό, γι' αυτό και μας πέταξαν έξω», είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας έκαναν τα πάντα για να εμποδίσουν τον έλεγχο της Υπηρεσίας του. Είναι φανερό ότι δεν ήθελαν τον Οδυσσέα μέσα στα πόδια τους, επειδή θα ανακάλυπτε τους... Δούρειους Ίππους που χρησιμοποιούσαν για την άλωση του Συνεργατισμού.

Λοιπόν. Ήρθε η ώρα να βγουν όλα στη φόρα, για να ξέρει ο λαός τι γινόταν. Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να χάσουμε από τα μάτια μας εκείνους που είχαν και τις βαρύτερες ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, όπως καταγράφονται και στο πόρισμα της Ερευνητικής. Διότι άλλη ευθύνη έχει ο καπετάνιος του πλοίου που φουντάρει και άλλη ο μούτσος.
ΜΠΟΞΕΡ

Ήταν πτώμα ή δεν ήταν;

Μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης άρχισε και μια συζήτηση για το αν ήταν ή όχι ήδη πτώμα ο Συνεργατισμός όταν τον παρέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης το 2013. Ο ίδιος ο Πρόεδρος διερωτήθηκε: «Εάν σου παραδώσουν ένα πτώμα -διότι αυτό ήταν ο Συνεργατισμός πριν από το 2013- φέρει ευθύνη εκείνος που το ανέλαβε;». Βέβαια, μόλις τώρα μας αποκάλυψαν ότι ήταν πτώμα. Τότε μας διαβεβαίωναν ότι, παρά τα προβλήματα, και με τις ενέσεις που θα του έκαναν, ο Συνεργατισμός θα γινόταν άππαρος.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο Συνεργατισμός ήταν ολοζώντανος το 2013, έστω και καταφατσελλωμένος. Η συζήτηση αυτή, βεβαίως, είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα, αφού ούτως ή άλλως ο Συνεργατισμός έχει ήδη κλοτσήσει την σίκλαν. Απλώς η αντιπαράθεση δίνει την ευκαιρία στις δύο πλευρές να ρίξει η μια στην άλλη την ευθύνη για την αποδημία του.

Η πραγματικότητα είναι ότι το 2013 ο Συνεργατισμός ήταν ετοιμοθάνατος στον αναπνευστήρα και τον κρατούσαν στη ζωή με δισεκατομμύρια, όπως τότε με την ετοιμοθάνατη Λαϊκή και τον ELA. Το αν θα ήταν δυνατό να επιβιώσει και να αναρρώσει στη συνέχεια, δεν μπορούμε να το ξέρουμε και δεν θα το μάθουμε ποτέ, διότι ο Χάρης και η παρέα του δεν προσπάθησαν και πολύ να τον σώσουν, αφού, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος, θεωρούσαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα πτώμα. Φυσικά, στο τέλος η κηδεία του έγινε... δημοσία δαπάνη.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Θα ήταν μια καλή αρχή...

Ήταν που ήταν σε ανυποληψία τα κόμματα, αλλά με τα τελευταία γεγονότα στον Συνεργατισμό και τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή όλων στο φαγοπότι, η πολιτική βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση. Και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι η δυσπιστία τού κόσμου προς το πολιτικό προσωπικό αυξάνεται, λέγοντας ότι «θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει και να δούμε πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα». Ωραία, λοιπόν. Αφού θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να δούμε πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα, κάντε εσείς την αρχή, κύριε Πρόεδρε, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό προσωπικό. Μη μείνετε μόνο στη διαπίστωση.

Μια καλή αρχή θα ήταν η απομάκρυνση του Χάρη Γεωργιάδη από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Ξέρω ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα μετά την ασπίδα που του προσφέρατε έναντι των βαρύτατων ευθυνών που του καταλόγισε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, αλλά θα ήταν μια ενέργεια που θα άλλαζε το κλίμα, θα σας εξύψωνε στα μάτια των πολιτών και αν θέλετε θα σας εξιλέωνε, σε κάποιο βαθμό, και από τις δικές σας ευθύνες. Και, στο κάτω-κάτω, αν πέφτει βαρύς ο χαρακτηρισμός «απομάκρυνση» ή «παύση» του Χάρη, μην την χαρακτηρίσετε ως τέτοια. Πέστε ότι ήταν μια «υπέροχη πράξη αυτοθυσίας και αλτρουισμού» του Υπουργού, για το κοινό καλό. Σαν άλλος Αγαμέμνονας, τολμήστε να θυσιάσετε την προσφιλή σας Ιφιγένεια, για να πάει πάσα κακό.
ΜΠΟΞΕΡ

Μια πολύ δύσκολη επιλογή

Κοντά στους άλλους πονοκεφάλους που έχει αυτή την περίοδο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι και αυτός του διορισμού νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σε διαδοχή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, που αφυπηρετεί τον επόμενο μήνα. Η προϊστορία των τελευταίων τριών διοικητών της Κεντρικής (Αθανάσιος Ορφανίδης, Πανίκος Δημητριάδης και Χρυσταλλού), που ήταν θυελλώδης, αναγκάζει τον Πρόεδρο να είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει το σημαντικό αυτό πόστο. Πόσω μάλλον αν ληφθεί υπ’ όψιν και το γεγονός ότι απέτυχε σε διορισμούς άλλων αξιωματούχων.

Από την άλλη, υπάρχει και το βαρύ κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ήδη ο Πρόεδρος αντιμετωπίζει μιαν ιδιαίτερα εχθρική αντιπολίτευση, η οποία τον περιμένει στη γωνία για να εκμεταλλευθεί το κάθε λάθος του. Μέσα σε αυτό το σκηνικό καλείται ο Νίκαρος να επιλέξει τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με τη μόνιμη υπόμνηση και της αρχικής υπόσχεσής του, όταν είχε ανέλθει στην εξουσία, ότι θα διορίζει τους άριστους των αρίστων. Αυτήν τη φορά δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να αστοχήσει, ούτε και να επιδείξει αδιαφορία ανάλογη με αυτήν που αποτυπώνεται και στους στίχους του γνωστού άσματος του Κώστα Χατζή, αγαπημένου τραγουδοποιού του Προέδρου:

Κι εμείς οι τρεις στον καφενέ
τσιγάρο, πρέφα και καφέ,
βρε δε βαριέ, βρε δε βαριέσαι αδερφέ...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Στο γήπεδο με τον Μουσταφά

Άντε πάλι. Επιστρέψαμε στην περίοδο της ζιβανίας και των θεατρικών παραστάσεων. Τώρα στην ατζέντα μπαίνει ο φούρπος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα παραστούν μεθαύριο Τρίτη σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Πύλα, μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της τουρκοκυπριακής Magusa, που διοργανώνουν από κοινού το Peace and Sport και το Stelios Philanthropic Foundation. Το οξύμωρο είναι που ο Πρόεδρός μας θα παραστεί σε φιλικό αγώνα, τη στιγμή που η Τουρκία παίζει εναντίον μας εχθρικό ματς και επιδίδεται σαφώς σε unfair play.

Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η τουρκική ομάδα προηγείται ήδη της δικής μας ομάδας με διαφορά... δύο Αττίλων. Την ίδια ώρα, η Τουρκία απαιτεί η δική μας ομάδα να μη βγαίνει από το δικό της μισό γήπεδο, ώστε να μην μπορεί να ακολουθεί επιθετική τακτική, ενώ η τουρκική ομάδα να μπορεί να επισκέπτεται ανενόχλητη τα καρέ της δικής μας ομάδας και μάλιστα έχοντας στην κορυφή της επίθεσης τον θηριώδη σέντερ φορ «Πορθητή».

Όσο για τον Ακιντζί, αυτός επιμένει στη θέση του ότι όταν βάζουμε εμείς γκολ, θα πρέπει και αυτός να έχει το δικαίωμα... να μας ισοφαρίζει για σκοπούς ισότητας. Να σας πω, όμως, τι είναι εκείνο που φοβάμαι περισσότερο; Είναι το ότι δεν κινδυνεύουμε τόσο από τα γκολ των Τούρκων, όσο από τα δικά μας... αυτογκόλ. Ιδιαίτερα όταν έχουμε... χαλαρή απόδοση.
ΜΠΟΞΕΡ

Το ΓεΣΥ θα «θεραπεύει» και τις... μίζες;

Το ΓεΣΥ έχει ως σκοπό του να θεραπεύει, όσο μπορεί, τις ασθένειες των απλών ανθρώπων. Έχω, όμως, και μιαν απορία. Μήπως θα θεραπεύει και τις ασθένειες... των ιατρών; Εννοώ τα... φακελάκια και τις μίζες, ένα αρρωστημένο φαινόμενο του παρελθόντος, που έδινε την εντύπωση ότι κάποιοι γιατροί ενδιαφέρονταν λιγότερο για το τσεκ-απ του ασθενούς και περισσότερο για το τσεκ του. Έκανα τις σκέψεις αυτές, διαβάζοντας την είδηση ότι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας παρουσιάστηκαν 11 από τους 12 ωτορινολαρυγγολόγους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι πήραν μίζες από ιδιωτική εταιρεία.

Πρόκειται για οκτώ γιατρούς του Δημοσίου και τέσσερεις ιδιώτες, καθώς και την ακουολογική εταιρεία που φέρεται να εμπλέκεται στις δωροδοκίες. Σημειώνεται ότι για μίζες είχαν καταδικαστεί το 2017 τρεις ωτορινολαρυγγολόγοι του Δημοσίου, οι οποίοι εξέτισαν ποινές φυλάκισης. Ας ελπίσουμε ότι, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, όπου οι γιατροί θα αμείβονται αρκετά ικανοποιητικά, δεν θα επιδιώκουν να τσιμπάνε και κανένα φακελάκι, για να βάζουνε από την πίσω πόρτα ασθενείς που θα θέλουν να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα από τους άλλους. Αλλά επειδή στην Κύπρο ζούμε και έχουνε δει πολλά τα μάτια μας, θα εισηγούμουν, στα κρατικά νοσηλευτήρια, δίπλα από τις πινακίδες «Απαγορεύεται το κάπνισμα», να βάλουμε και καμιά πινακίδα «Απαγορεύεται το... μίζωμα»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Λεφτά στην κατσαρόλα!

Κατά καιρούς ακούμε για διάφορες περιπτώσεις πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων, που προτιμούν να φυλάνε στο σπίτι τα λεφτά τους, μέσα σε πρωτότυπες κρύπτες, υπό τον φόβο ενός νέου «κουρέματος», ή επέλασης διαρρηκτών, ή ακόμα και λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες. Κάποια περιστατικά ήταν και τραγελαφικά, όπως η περίπτωση μιας ηλικιωμένης κυρίας, η οποία φύλαξε τα λεφτά της μέσα σε φούρνο, τα ξέχασε εκεί και έγιναν... οφτά.

Τις τελευταίες μέρες ήρθε στο φως μια ακόμα τέτοια περίπτωση, ενός 60χρονου συνταξιούχου στη Λευκωσία, ο οποίος έκρυβε 60 χιλιάδες ευρώ σε μια... κατσαρόλα, την οποία σκέπαζε με μια κουβέρτα κάτω απ’ το κρεβάτι του. Κάποια μέρα τα χρήματα έκαναν φτερά και την υπόθεση διερευνά η Αστυνομία. Δεν βρίσκω άσχημη την ιδέα της κατσαρόλας, αλλά κάτω από το κρεβάτι δεν είναι και τόσο ασφαλής τόπος.

Θα μπορούσε να έβαζε τα χρήματα στον πάτο της κατσαρόλας, να τα σκέπαζε με ένα προστατευτικό φύλλο αλουμινίου και από πάνω για καμουφλάζ να έβαζε τρεις-τέσσερεις στρώσεις από... κουπέπια ή κάτι άλλο μαγειρευτό και να το τοποθετούσε στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα γλίτωνε τα ευρωπουλάκια του, αλλά θα τα διατηρούσε και φρέσκα! Ρίχνω την ιδέα αυτή και για όσους άλλους δεν εμπιστεύονται πλέον τις τράπεζες και θέλουν να ξεγελάσουν και τους κλέφτες.
ΜΠΟΞΕΡ

Όταν πέφτουν οι γίγαντες των αιθέρων

Μπόινγκ, το καμάρι της αμερικανικής αεροπορικής τεχνολογίας, που θεωρήθηκε και ως ένα από τα σύμβολα της αμερικανικής ισχύος και υπεροχής. Και ξαφνικά επήλθε ο τρόμος και η ανησυχία, ότι αυτός ο ιπτάμενος γίγαντας ίσως να έχει την ιδιότητα να μετατρέπεται και σε ιπτάμενο φέρετρο. Δυο αεροσκάφη της Μπόινγκ, και μάλιστα της νέας σειράς Μax, που είναι η τελευταία γενιά του Boeing 737, συνετρίβησαν στην Ινδονησία και την Αιθιοπία μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, υπό παρόμοιες συνθήκες, οδηγώντας στον θάνατο 344 ανθρώπους.

Όλες οι χώρες που διαθέτουν αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου, τα καθήλωσαν αμέσως. Μέχρι και ο Τραμπ διέταξε να σταματήσουν να πετούν τα Μπόινγκ Μax, κάτι που δείχνει και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Τώρα οι ειδικοί ψάχνουν να βρουν το λάθος. Πριν από μερικούς μήνες η ομοσπονδία των Αμερικανών πιλότων είχε φέρει στο φως πρόβλημα εσφαλμένων πληροφοριών των οργάνων ελέγχου των Μπόινγκ Μax, που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της πτήσης και αντί να θέσει προς πορεία ανόρθωσης το αεροσκάφος, να το θέσει σε πορεία καθόδου!

Ένα ανάλογο πρόβλημα (με το λανθασμένο σύστημα συναγερμού του Μπόινγκ 737) είχε οδηγήσει και στη δική μας φοβερή τραγωδία, της «Ήλιος», το 2005. Αλλά ακόμα και να ανακοινώσει τώρα η εταιρεία ότι εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα στα Μπόινγκ Max, ο φόβος των επιβατών θα παραμείνει στο Maximum!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Μετά το Πόρισμα
Όταν (σε λίγες μέρες) κοπάσει ο κουρνιαχτός με το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, τα δάνεια των πολιτικών και τις κομματικές κοκορομαχίες, θα συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε. Στη μιζέρια μας. Απαθείς θεατές στο ίδιο κακοπαιγμένο θέατρο, με πρωταγωνιστές την Αλαζονεία, την Εγωπάθεια και την Ιδιοτέλεια. Δουλοπρεπείς μπροστά στη Διαπλοκή, να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλον. Αυτάρεσκοι και ανικανοποίητοι, περιμένοντας «στην αγορά συναθροισμένοι» τους βαρβάρους «σαν έλθουν να νομοθετήσουν». Και αν, ο μη γένοιτο, νυχτώσει και «οι βάρβαροι δεν ήλθαν», ας μην ανησυχούμε «τι θα γενούμε χωρίς» αυτούς. Έχουν προ πολλού περάσει «απ’ τα σύνορα» και καθορίζουν τις ζωές μας.
γ.α.

Εκλογές ενόψει
Με την αποχή στις επερχόμενες Ευρωεκλογές να ξεπερνά το 60% (εκλογολόγοι μιλούν και για 70!), αναμένονται εκπλήξεις μικρού ή μεγάλου μεγέθους. Όσοι νιώθουν σίγουροι και έχουν προεξοφλήσει έδρες και πρόσωπα, τάζοντας μάλιστα φούρνους-παξιμάδια, καλό θα ήταν να κρατήσουν μια πισινή. Τις εκλογές θα τις κρίνουν αυτοί (οι λίγοι) που θα πάνε να ψηφίσουν και η επιτυχία από την αποτυχία θα είναι μια χούφτα ψήφοι. Τα πάντα ρει, που 'λεγε και ο Ηράκλειτος και επαναλαμβάνουν με νόημα κάποια επιτελεία.
α.