Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 10 Μάρτιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Πολλοί είναι αυτοί που τον μαχαίρωσαν
Είδαμε, λοιπόν, και το πόρισμα της νεκροψίας, την οποία διενήργησε η Ερευνητική Επιτροπή στο πτώμα του Συνεργατισμού. Το πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι, για τη δολοφονία του ευθύνονται πολλοί, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Κάτι σαν τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα, στην οποία πήραν μέρος πολλοί. Φυσικά ο Καίσαρας δέχτηκε μόνο 23 μαχαιριές από τον Βρούτο και τους άλλους. Ο Συνεργατισμός κατακρεουργήθηκε με απείρως περισσότερες μαχαιριές. Όλοι έμπηξαν το μαχαίρι τους στο ανυπεράσπιστο σώμα του.

Η νυν κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι διοικητές και διευθυντές και στελέχη του Συνεργατισμού, τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εκατοντάδες άλλοι. Φυσικά εκείνος στον οποίο επιρρίπτεται η κύρια ευθύνη είναι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Ο οποίος εμφανίζεται ως εκείνος που έδωσε τη χαριστική βολή (ή ακριβέστερα τη Χαρη-στική βολή) στον Συνεργατισμό.

Διότι μπορεί μεν να ήταν βαριά ασθενής ο Συνεργατισμός, όταν τον παρέλαβαν οι νυν κυβερνώντες, αλλά ο Χάρης, που είχε την ευθύνη, φρόντισε να τον εξαποστείλει μια ώρα γρηγορότερα στον... Χάρο. Αντί να του στείλει έμπειρους χειρουργούς, του έστειλε ερασιτέχνες χασάπηδες με μαχαίρια. Α! Μια και μιλάμε για μαχαίρια, μπορούμε να πούμε ότι με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, το μαχαίρι όντως έφθασε μέχρι το κόκκαλο. Για να είμαστε, όμως, ειλικρινείς, στον Συνεργατισμό μόνο... κόκκαλο είχε μείνει. Το κρέας φρόντισαν να το φάνε οι επιτήδειοι.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Οι ευθύνες του Χάρη

Υπάρχει μεν πόρισμα για τον θάνατο του αείμνηστου Συνεργατισμού, αλλά μέχρι να φθάσουμε και στην ποινική τιμωρία των δραστών, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Όσο για τις πολιτικές ευθύνες, εδώ μπαίνουμε στο πονεμένο κεφάλαιο της ανύπαρκτης πολιτικής ευθιξίας στην Κυπριακή Μπανανοκρατία. Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες αποδίδονται στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, τον οποίο το πόρισμα δαχτυλοδείχνει ως τον «μεγάλο υπεύθυνο» για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού. Ο Χάρης, όμως, στην πρώτη του αντίδραση, ανακάλυψε μια πρωτοφανή θεωρία, για να αποφύγει την ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ότι δηλαδή «άλλο είναι η πολιτική ευθύνη και άλλο η υπευθυνότητα».

Δεν καταλάβαμε τη λογική αυτή, που θυμίζει την παροιμία «άλλα τα μμάθκια του λαού τζι άλλα του κουκκουφκιάου». Αυτό που βλέπουμε εμείς με τα... «μμάθκια» μας είναι ότι το πόρισμα καταλογίζει στον Χάρη ότι δεν επέδειξε καθόλου υπευθυνότητα στους χειρισμούς για τον Συνεργατισμό και συνεπώς έχει και την ανάλογη πολιτική ευθύνη. Την οποία έπρεπε να αναλάβει εμπράκτως, παραιτούμενος, οπότε θα επεδείκνυε και την ανάλογη υπευθυνότητα. Από την άλλη, πολιτική ευθύνη έχει και ο Πρόεδρος, αφού, όπως αναφέρει το πόρισμα, κρατούσε τον Χάρη στη θέση του, την ώρα που αυτός οδηγούσε τον Συνεργατισμό στην καταστροφή. Πολύ περισσότερο τώρα, που μετά και το πόρισμα, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλυψε πλήρως τον υπουργό του. Και φορτώθηκε κι αυτός τις ανάλογες ευθύνες. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά... «μαζί τα κάνανε»!
ΜΠΟΞΕΡ

Μαρί σε επανάληψη

Θύμισε την αντίδραση του Δημήτρη Χριστόφια απέναντι στο πόρισμα Πολυβίου για το Μαρί, η αντίδραση της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Η απαξίωση των πορισμάτων και η προσπάθεια για υποβάθμισή τους είναι το κοινό σημείο. Κάποιοι, μάλιστα, άρχισαν να μιλούν και για Πρόεδρο... Αναστασόφια. Το 2011 ο Χάρης Γεωργιάδης, τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, όταν δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα Πολυβίου, κάλεσε τον τότε Πρόεδρο Χριστόφια είτε να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις ευθύνες του είτε να προκηρύξει αμέσως πρόωρες εκλογές. Άλλο κοινό σημείο Χριστόφια - Αναστασιάδη είναι και η προσπάθεια απόκρυψης προβλημάτων, ενόψει προεδρικών εκλογών.

Ο μεν πρώτος απέκρυψε το ότι η Λαϊκή ήταν ήδη νεκρή, μέχρι τις εκλογές του 2013, ο δε δεύτερος αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ίσως επειδή δεν ήθελε να έχει πολιτικό κόστος ενόψει των Προεδρικών του 2018. Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι ότι στην μπανανία μας διορίζονται Ερευνητικές Επιτροπές για να ασχολούνται επί μήνες με τα σκάνδαλα και να εκδίδουν ογκώδη και τεκμηριωμένα πορίσματα, τα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες πετάνε τελικά στον σκουπιδοτενεκέ, επειδή δεν τα γουστάρουν. Αυτό είναι η εσχάτη κοροϊδία των πολιτών. Στο μεταξύ, ακόμα περιμένουμε να τιμωρηθούν εκείνοι που περιλαμβάνονται στο πόρισμα μιας άλλης Ερευνητικής Επιτροπής, της Επιτροπής Πική, για την κατάρρευση της οικονομίας, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο... του 2013!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το κρίμα στον λαιμό και των κομμάτων

Ευθύνες και στα πολιτικά κόμματα αποδίδει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, επισημαίνοντας ότι κριτήριο των αποφάσεών τους δεν ήταν το καλώς νοούμενο συμφέρον του Συνεργατισμού, αλλά η δική τους επικράτηση και η εξυπηρέτηση του δικού τους κομματικού συμφέροντος. Ούτε ο Θεός δεν μπορούσε να απομακρύνει τα κόμματα από τον Συνεργατισμό, όπως αναφέρεται στο πόρισμα. Ας μη βγάζει, λοιπόν, κανένα κόμμα την ουρά του απ’ έξω. Όλα τα κόμματα κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και έχουν ευθύνες, άλλα μεγαλύτερες και άλλα μικρότερες, για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δόθηκαν σε κομματικούς φίλους και κουμπάρους, αλλά και στελέχη των ίδιων των κομμάτων. Οι κομματικές παρεμβάσεις και διαπλοκές δεν ήταν και το πιο ασυνήθιστο φαινόμενο στην ιστορία του Συνεργατισμού. Τα προβλήματα ήταν ορατά, αλλά όλοι προσποιούνταν ότι δεν υπήρχαν ή ότι δεν τα έβλεπαν. Τα λάθη και οι ατασθαλίες έβγαζαν μάτια, αλλά φρόντιζαν να τα καλύπτουν κάτω από το χαλί του ανθρωπιστικού και φιλολαϊκού προσώπου του Συνεργατισμού. Και η αναπόφευκτη καταστροφή συνέβη, τελικά, διότι το σύνθημα του Συνεργατικού Κινήματος, «Ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα», κατήντησε «Ο καθένας για όλους τους κομματικούς παράγοντες, τους διοικούντες, τους φίλους, τους συγγενείς και τους κουμπάρους και όλοι αυτοί για τον εαυτό τους»...
ΜΠΟΞΕΡ

Ο «Γλαύκος», το τάβλι και το πόκερ

Το κοίτασμα «Γλαύκος» έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς, το όνομα αυτό θα μας συνοδεύει απ' εδώ και στο εξής για πολλά χρόνια. Και για όσους διερωτώνται γιατί επελέγη το συγκεκριμένο όνομα, εξηγούμε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον αείμνηστο... Γλαύκο Κληρίδη, όπως ίσως πιστεύουν μερικοί. Και, μάλιστα, σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, κάποιοι βουλευτές, κάνοντας ασφαλώς πλάκα, εισηγήθηκαν οι επόμενοι στόχοι της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ να ονομαστούν... «Σπύρος» και «Εζεκίας».

Η αλήθεια είναι ότι ο Γλαύκος, από τον οποίο πήρε την ονομασία του το αεριοφόρο κοίτασμα, ήταν, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ένας απλός ψαράς που μεταβλήθηκε σε αθάνατο θεό της θάλασσας. Εν πάση περιπτώσει, όπως και να ονομαζόταν το κοίτασμα, σημασία έχει αυτό που περιέχει. Και αυτό που περιέχει είναι πολύ σημαντικό και αισιόδοξο, τόσο ενεργειακά όσο και γεωπολιτικά. Και παγιώνει την παρουσία του αμερικανικού κολοσσού στην περιοχή, με την προοπτική να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές του.

Ο «Γλαύκος» έβαλε την Κύπρο στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι. Για να το θέσουμε και διαφορετικά, από το... τάβλι του συνοικιακού καφενέ, βρεθήκαμε ξαφνικά να παίζουμε πόκερ ανάμεσα σε μεγάλους παίκτες. Έχοντας και άσους, πλέον, στο μανίκι μας. Σε ποιο βαθμό θα τους αξιοποιήσουμε, θα φανεί στην πορεία. Θυμίζουμε απλώς ότι στο πόκερ δοκιμάζονται η δεξιοτεχνία και οι στρατηγικές ικανότητες του παίκτη...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το Ισραήλ, ο αγωγός και εμείς

Το Ισραήλ έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της δημιουργίας του αγωγού EastMed. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία ανάρτηση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σε μερικές ημέρες, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έλθουν εδώ, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, προκειμένου να προχωρήσουμε με τον αγωγό αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών. Το ναυτικό θα προστατέψει επίσης αυτόν τον αγωγό». Είναι σημαντική από πολλές απόψεις αυτή η ανάρτηση. Ιδιαίτερα η διαβεβαίωση ότι το ισραηλινό ναυτικό θα προστατέψει τον EastMed. Αλλά και η αποφασιστικότητα για προώθηση του αγωγού, στην παρουσία, αυτήν τη φορά, και του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Το Ισραήλ, λοιπόν, είναι έτοιμο να διαθέσει το ισχυρό ναυτικό του για να προστατέψει τον αγωγό. Εμείς, βέβαια, δεν έχουμε ναυτικό για να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια αποστολή. Μα τι λέω; Εδώ εμείς δεν έχουμε καν τις αναγκαίες λιμενικές υποδομές για εξυπηρέτηση των γεωτρήσεων και υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τον EastMed. Το θέμα της ανεπάρκειας σε λιμενικές υποδομές έθεσαν με δραματικό τρόπο στο 6o Συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference, εκπρόσωποι των εταιρειών ExxonMobil, TOTAL και ENI, υποδεικνύοντας ότι αυτήν τη στιγμή μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο μία γεώτρηση κάθε φορά! Με άλλα λόγια, θέλουμε μεν πλήρη εφαρμογή του ενεργειακού μας προγράμματος, αλλά λέμε στις εταιρείες: «Με το μαλακό παιδιά. Να τρυπάτε, αλλά... ένας-ένας»!
ΜΠΟΞΕΡ

Τα τελευταία αποκριάτικα νέα

* Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήραν την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, την έκοψαν σε μικρά-μικρά κομματάκια και την έκαναν... κονφετί για να το ρίχνουν στη σημερινή καρναβαλίστικη παρέλαση.

* Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άντρος Κυπριανού θα μεταμφιεστεί σε «Μάντη Κάλχα» και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε... «Ιφιγένεια», για να υποδείξουν στον Πρόεδρο τι έπρεπε να κάνει με τον Χάρη.

* Μετά την ανακοίνωση για την ανεύρεση μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον «Γλαύκο», μαθαίνουμε από διάφορα καταστήματα πώλησης αποκριάτικων μεταμφιέσεων ότι παρατηρήθηκε μεγάλη ζήτηση στολής... «σεΐχη». Κάποιοι, πάντως, με περισσότερο χιούμορ, σκέφτονται να εμφανιστούν στην παρέλαση ολοτσίτσιδοι, με μια ταμπελίτσα στην πλάτη τους και ένα βέλος να δείχνει προς τα κάτω, και με την επιγραφή... «κοίτασμα φυσικού αερίου».

* Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα εμφανιστεί στο σημερινό Καρναβάλι με μια πρωτότυπη αποκριάτικη ενδυμασία και συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί σαν ένα τεράστιο... «Συκώτι». Για να δείξει πόσο μεγάλη... φλάγκα πρέπει να έχει κανένας για να μην αυτομολήσει με όσα συμβαίνουν στον τομέα της Υγείας!

* Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεάθηκε χθες ντυμένος... «Πίνδαρος», έξω από την... Πινδάρου, να απαγγέλλει με οίστρο διάφορα ποιήματα, όπως συνηθίζει τελευταία.

* Εδώ Λεμεσός! Εδώ Λεμεσός! Α, ευτυχώς που το διευκρινίσατε, φίλοι μου Γιωργαλλέτοι, ότι πρόκειται για τη Λεμεσό. Διότι με τόσους πύργους και ουρανοξύστες νομίζαμε ότι βλέπαμε... τη Νέα Υόρκη...

* Προσοχή! Μπορεί η περίοδος του Καρναβαλιού να ολοκληρώνεται σήμερα, αλλά οι διάφοροι... μασκαράδες θα συνεχίσουν τη δράση τους!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το μέγεθος μετράει;

«Είμαστε η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε με οίηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ε, και λοιπόν; Το ότι έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, της δίνει το δικαίωμα να απλώνει χέρι και στις ακτογραμμές των γειτόνων της και στις ΑΟΖ τους και στις υφαλοκρηπίδες τους; Και η Ρωσία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον πλανήτη, αλλά δεν εποφθαλμιά την ΑΟΖ της Κίνας ή των βορείων γειτόνων της. Είναι επίσης γνωστό ότι η Τουρκία διαθέτει και τον μεγαλύτερο στρατό στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό, όμως, δεν της δίνει το δικαίωμα να αρπάζει εδάφη των γειτόνων της ή να τους απειλεί. Το διεθνές δίκαιο δεν στηρίζεται στην αρχή «το μέγεθος μετράει».

Η Τουρκία ανέκαθεν προέβαλλε το μέγεθός της και το χρησιμοποιούσε ως παράγοντα επιβολής, εκβιασμού, κατατρομοκράτησης και άντλησης κερδών από τους συμμάχους της. Στις σημερινές συνθήκες, ωστόσο, αυτό το μέγεθος προβληματίζει τους συμμάχους της. Με επικεφαλής έναν αλαζόνα σουλτάνο, η Τουρκία άρχισε να γίνεται επικίνδυνη ακόμα και για την ασφάλεια της Δύσης, με την αγορά των ρωσικών S400 και άλλες κινήσεις. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τρομάζει η σκέψη ένταξης μιας τέτοιου πληθυσμιακού μεγέθους χώρας. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ. Ενίοτε, λοιπόν, το μέγεθος «μετράει»... αντίστροφα.
ΜΠΟΞΕΡ

Περί «τουρκόσπορων» Παφιτών

Είχα αποφασίσει να μην ασχολούμαι με τις διάφορες ηλιθιότητες που γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διότι δεν αξίζει τον κόπο να σπαταλά κανένας φαιά ουσία για τον κάθε βαρεμένο που βγάζει την κομπλεξικούρα του στις αναρτήσεις του. Όμως αυτήν τη φορά ήταν τόσο απίστευτη η πρόκληση, που δεν άντεξα. Η ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ Λάρνακας, Γιώργου Λακκοτρύπη, για «τουρκόσπορους Παφίτες» ήταν τέτοια, που η αγανάκτησή μου παρέκαμψε το «εμπάργκο» που είχα βάλει στον εαυτό μου να μη σχολιάζω τις διαδικτυακές μπούρδες.

«Οι μόνοι γνήσιοι (sic) τουρκόρατσα της Κύπρου είναι οι παφίτες! Και αν γνωρίζεις ιστορία οι Τ/Κύπριοι ήταν παφίτες που αλλαξοπίστησαν για να σώσουν της (sic) περιουσίες τους! Τουρκόσποροι δηλαδή», απεφάνθη ο Λαρνακέας δημοτικός σύμβουλος, με ύφος ιστορικής αυθεντίας. Δεν είναι μόνο ανιστόρητη και ρατσιστική αυτή η ανάρτηση. Είναι και εξοργιστικά προκλητική γιατί προέρχεται από έναν επώνυμο εκλελεγμένο δημοτικό σύμβουλο και όχι από κάποιον ανώνυμο υβριστή του διαδικτύου. Και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω κύριος «τουρκοποιεί» την Πάφο. Σε άλλη προηγούμενη ανάρτησή του είχε αναφέρει «ας μας δώσουν πίσω την Αμμόχωστο, που ήταν Ελληνική και ας πάρουν πίσω την Πάφο τους, που ήταν Τουρκική».

Εγώ, ως γνήσιος και... Ελληνόσπορος Παφίτης, έχω μιαν απάντηση, στην... τουρκική γλώσσα, για τον Γ. Λακκοτρύπη, αλλά θα την κρατήσω για τον εαυτό μου, επειδή δεν γράφεται δημοσίως...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η κατσίκα του γείτονα και τα… διαβατήρια

Η πολεμική που δέχεται εντός Κύπρου το πρόγραμμα κατ’ εξαίρεσιν πολιτογράφησης επενδυτών θυμίζει το ανέκδοτο με την κατσίκα του γείτονα. Για όσους δεν το ξέρουν, ήταν, λέει, δυο γείτονες σ’ ένα χωριό. Ο ένας εκ των δύο παραπονιόταν όλη μέρα στον Θεό επειδή ο γείτονάς του είχε κατσίκα, ενώ αυτός δεν είχε. Εμφανίζεται κάποια στιγμή ο Θεός και του λέει, «πες μου, τέκνο μου, τι θέλεις. Ό,τι επιθυμία έχεις, θα σου την ικανοποιήσω. Θέλεις κατσίκα, θέλεις πρόβατα, θέλεις χωράφια;». Και του απαντά ο τύπος «θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

Έτσι και στην περίπτωση της πολεμικής κατά του προγράμματος, είτε αυτή προέρχεται από πολιτικούς είτε από επιχειρηματικούς κύκλους. Σε πολιτικό επίπεδο είναι προφανές ότι δυνάμεις της αντιπολίτευσης (ευτυχώς όχι όλες), θα ήθελαν πολύ να στερήσουν αυτό το «πλεονέκτημα» από την Κυβέρνηση, το οποίο συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στη μείωση της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Από την άλλη, σε επιχειρηματικό επίπεδο, πολέμιοι του προγράμματος μάλλον είναι εκείνοι που δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από αυτό.
Μικρός Κουρεμένος