Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 03 Μάρτιος 2019, 18:00 | Σημερινή

Με «Γλαύκο» αλλά και... γλαύκα (σοφία)
Εξαιρετικά νέα μάς επεφύλασσε ο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10. Ένα κοίτασμα παγκόσμιας κλάσης, με αέριο από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, το μεγαλύτερο που έχουμε βρει μέχρι τώρα στην ΑΟΖ μας. Με τη φαντασία μας, μυρίσαμε ήδη το αέριο. Και το αναμείξαμε με την... τσίκνα των ψηνομένων κρεάτων, καθώς η ευχάριστη ανακοίνωση έγινε ακριβώς την Τσικνοπέμπτη, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ευφορία του κυπριακού λαού, ο οποίος εκείνη την ώρα απολάμβανε τα τσικνιστά του. Ας είμαστε, όμως, συγκρατημένοι στον ενθουσιασμό μας.

Δεν γίναμε ξαφνικά μεγάλη ενεργειακή δύναμη. Ούτε και θα βγάλουμε το αέριο αύριο. Χρειάζονται υπομονή, σύνεση, σχεδιασμός, σοβαρότητα, διαφανείς διαδικασίες και προσεκτικοί χειρισμοί. Ευτυχώς το αέριο του «Γλαύκου» θα αναλάβει να το βγάλει η Exxon, η οποία θα παραμείνει στην περιοχή για τα επόμενα είκοσι, τουλάχιστον, χρόνια. Γιατί αν ήταν κι αυτό στα χέρια μας, είδαμε τι πάθαμε με το χαλλούμι...

Τέλος πάντων. Ας είμαστε αισιόδοξοι. Οι προοπτικές που ανοίγονται είναι μεγάλες και η ανεύρεση του νέου κοιτάσματος ενισχύει και τις πιθανότητες υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου του EastMed. Ελπίζω μόνο να μην πεταχτεί κανένας επαναπροσεγγιστής και να μας εισηγηθεί να διαφοροποιήσουμε το όνομα του νέου κοιτάσματος, για να στείλουμε θετικά μηνύματα προς τους Τουρκοκύπριους, και να το μετονομάσουμε σε... «Γλαύκος-Μουσταφά».
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Δεν χάρηκαν για τον «Γλαύκο»

Δεν είπαμε να παίξουμε και τις καμπάνες για τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στον «Γλαύκο», αλλά, βρε αδερφέ, όχι και να... κατεβάσουμε μούτρα, όπως έκαναν στο ΑΚΕΛ. Λες και δυσαρεστήθηκαν που ήταν επιτυχημένη η γεώτρηση. Η «Χαραυγή» αφιέρωσε μόλις δυο γραμμές στην πρώτη σελίδα, για να παραπέμψει την είδηση σε εσωτερική σελίδα, τη στιγμή που όλες οι άλλες εφημερίδες την είχαν πρώτο θέμα. Και το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε μεν θετικό το γεγονός, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι «δεν ανταποκρίνεται στις πολύ υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησαν κάποιοι».

Δηλαδή, για να καταλάβουμε, το κόμμα δεν θεωρεί ικανοποιητικό το ότι βρέθηκε αέριο 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, αξίας 30-40 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Αλλά το θέμα είναι αλλού. Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι, με την ανακάλυψη του «Γλαύκου», ο Αναστασιάδης θα αππωθεί και δεν θα επιδείξει διάθεση συνεννόησης με τον Ακιντζί, ή τουλάχιστον δεν θα ενεργήσει κατά τον συμβιβαστικό τρόπο που το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πρέπει να ενεργήσει στο Κυπριακό.

Επίσης, ο «Γλαύκος» φέρνει πιο κοντά τον EastMed και απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική για αγωγό μέσω Τουρκίας, του οποίου το ΑΚΕΛ είναι ένθερμος υποστηρικτής. Εξάλλου μόλις πρόσφατα ο Δημήτρης Χριστόφιας καλούσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει την Τουρκία «να ανοίξει το στόμα της και να πάρει το λουκούμι», δηλαδή τους υδρογονάνθρακες. Καταλάβατε τώρα γιατί στην Εζεκία Παπαϊωάννου επικρατεί κατήφεια για τον «Γλαύκο»;
ΜΠΟΞΕΡ

Η «Γαλάζια (Γκρίζα) Πατρίδα»

Γέμισαν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία οι Τούρκοι. Συνολικά 102 σκάφη συμμετέχουν στην άσκηση με τη συμβολική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», που παραπέμπει στη διεκδίκηση θαλασσίων περιοχών που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο και κανονικά θα έπρεπε να αποκαλείται «Γκρίζα Πατρίδα». Μια άσκηση με την ανάλογη θορυβώδη επικοινωνιακή προβολή, για να στέλνει πιο ηχηρά τα μηνύματά του ο Ερντογάν. Τόσο στο εσωτερικό (ενόψει των δημοτικών εκλογών) όσο και στο εξωτερικό (ενόψει των ενεργειακών συμμαχιών που αφήνουν την Τουρκία έξω από το παιγνίδι).

«Γαλάζια Πατρίδα», το λοιπόν, έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Που αποτελείται από γαλάζιες θάλασσες, στις οποίες η Τουρκία δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα. «Γαλάζια Πατρίδα». Την οποία οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να μετατρέψουν σε κόκκινη, με το αίμα των «εχθρών». «Γαλάζια Πατρίδα». Που έγινε κατάμαυρη από τις πειρατικές σημαίες, οι οποίες έχουν απλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της. Μια άσκηση που έχει χαρακτηριστεί και ως «πρόβα πολέμου», ενώ εμφανής στόχος είναι η επίδειξη ισχύος.

Σάμπως και ξέρει τίποτε άλλο η Τουρκία από επίδειξη (και επιβολή) ισχύος. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος, ανίσχυρες και ανήμπορες να αντιδράσουν στην τουρκική προκλητικότητα, κάθονται απλώς και βλέπουν τις παραβιάσεις της κυριαρχίας τους από την Τουρκία. Με την κρυφή ελπίδα ότι οι Έλληνες θα καταφέρουν τελικά να κατατροπώσουν τους Τούρκους στο... Survivor!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η επιστροφή των 200 πινάκων

Μα σοβαρά τώρα; Μπορεί να θεωρηθεί ΜΟΕ το ότι θα μας επιστρέψουν 200 έργα Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών, που τα έχουν φυλακισμένα στα κατεχόμενα από το 1974; Δηλαδή αν ο κλέφτης μού επιστρέψει το ένα εκατομμυριοστό από αυτά που μου έκλεψε, θα πρέπει να τον ευχαριστήσω κιόλας; Και να του το ανταποδώσω;

Προφανώς αποφάσισαν να επιστρέψουν τους πίνακες επειδή δεν μπορούσαν να τους πουλήσουν με κάποιο σημαντικό κέρδος. Μιλάμε για έργα αγνώστων, στο εξωτερικό, Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών. Δεν μιλάμε για πίνακες του Πικάσο και του Βαν Γκογκ. Αλλά γιατί δεν τους επέστρεψε νωρίτερα το κατοχικό καθεστώς; Πίνακες είναι. Δεν είναι ούτε κατοικίες ούτε περιουσίες για να έχει πρόβλημα να τις επιστρέψει. Πίνακες, όπου ο κάθε ζωγράφος αποτύπωσε ένα κομμάτι από την ψυχή του. Τώρα που είπα ψυχή, θυμήθηκα ένα άλλο έργο τέχνης, που βρίσκεται κι αυτό στα κατεχόμενα.

Είναι ένα άγαλμα της Ελληνιστικής περιόδου, που παριστάνει τον Έρωτα και την Ψυχή, και βρέθηκε σε «ανασκαφές» κοντά στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα το 2007. Βρίσκεται κι αυτό αιχμάλωτο, μαζί με χιλιάδες άλλες δικές μας αρχαιότητες και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Έρωτας και Ψυχή! Αριστούργημα ενός ανώτερου πολιτισμού, όταν αυτοί που το κρατούν σήμερα αιχμάλωτο βρίσκονταν σε ημιάγρια κατάσταση. Και προσέξτε πόσος συμβολισμός υπάρχει σ’ αυτό το άγαλμα. Μπορεί οι Τούρκοι να το κρατούν αιχμάλωτο, αλλά τον Έρωτα και την Ψυχή δεν μπορούν ούτε να τους αιχμαλωτίσουν, ούτε να τους εγκλωβίσουν...
ΜΠΟΞΕΡ

Προτίμησε την Ελισάβετ

Στον Μαχαιρά τελείται σήμερα το μνημόσυνο του αθάνατου ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα είναι εκεί. Θα βρίσκεται στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο, παρέα με τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Την ίδια μέρα που οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αυτής Μεγαλειότητος, με μικροψυχία, απανθρωπιά και στρατιωτική δειλία, έκαψαν ζωντανό τον πολεμιστή ήρωα μέσα στο κρησφύγετό του. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι προσκεκλημένος της βασιλικής οικογένειας σε τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει το Παλάτι, στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, με τίτλο «Εορτασμός για την Κύπρο». Τι συνέβη;

Ξέχασαν εκεί στο Προεδρικό ότι η εκδήλωση συμπίπτει με το μνημόσυνο του Αυξεντίου, όπου κάθε χρόνο η πολιτική ηγεσία αποτίει φόρο τιμής στον Σταυραετό του Μαχαιρά; Ή μήπως το πρόσεξαν αλλά έκαναν πως δεν το είδαν; Ο ίδιος ο Πρόεδρος ήταν ο κύριος ομιλητής στο μνημόσυνο του Αυξεντίου στις 28 Φεβρουαρίου 2016. Και στα επόμενα μνημόσυνα έστελνε κάποιον να τον εκπροσωπήσει. Άρα το μνημόσυνο πρέπει να ήταν στο ημερολόγιο του Προεδρικού και για φέτος.

Οπότε, κάποιος θα έπρεπε να είχε επισημάνει τη σύμπτωση της ημερομηνίας του μνημοσύνου με την εκδήλωση του Μπάκιγχαμ. Ο Πρόεδρος προτίμησε να παραστεί στην εκδήλωση της Βασίλισσας. Δικαίωμά του. Αλλά δικαίωμα και όσων θυμούνται και τιμούν τη μνήμη του απαράμιλλου ήρωά μας, να θεωρούν την παρουσία του Προέδρου στο Μπάκιγχαμ, ειδικά σήμερα, ως ατόπημα. Για να πω το λιγότερο.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Μεγάλες φιλίες, μεγάλες εχθρότητες

Φαίνεται πως ζούμε στην εποχή που χαλούν πολύχρονες και δυνατές φιλίες. Η αρχή έγινε με το τέλος της 45χρονης φιλίας του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Και τι να πούμε για τις φιλίες των πολιτικών; Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρώην θερμής φιλίας που κατέληξε σε θανάσιμη εχθρότητα! Μιλάμε για τη φιλία στον «ενδιάμεσο χώρο» μεταξύ Γιώργου Λιλλήκα, Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου.

Η φιλία τους ήδη είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα στις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν ο Γ. Λιλλήκας κατέβηκε ως ανθυποψήφιος του Νικόλα. Τώρα, όμως, με αφορμή τις καταγγελίες Λιλλήκα ότι το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ υπονομεύουν το ΓεΣΥ, η αγάπη έγινε δίκοπο (ή αν προτιμάτε ΔΗΚΟπο) μαχαίρι. Κι είδαμε τον Νικόλα να αποκαλεί τον Λιλλήκα «Δούρειο Ίππο του Αναστασιάδη» και τον Λιλλήκα να χαρακτηρίζει τον Νικόλα «ξύλινο ποδάρι του Αναστασιάδη». Πίσω, βέβαια, από την αλληλοσφαγή βρίσκονται οι επικείμενες Ευρωεκλογές.

Είναι προφανές ότι ο Γ. Λιλλήκας επιδιώκει να αναδειχθεί ως ο Ρομπέν των Φτωχών και ο φανατικότερος υπερασπιστής του ΓεΣΥ, ευελπιστώντας να προσελκύσει τις ανάλογες ψήφους. Στην προσπάθειά του αυτή επιχειρεί να στιγματίσει το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ως εχθρούς των απλών και ταλαιπωρημένων ασθενών, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση των πρώην φίλων του. «Ο φίλος τον φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκει», πίστευαν οι πρόγονοί μας. Σήμερα ισχύει το «ο φίλος τον φίλον εν... ττενέκκα γιγνώσκει»!
ΜΠΟΞΕΡ

Φοράτε κράνος όταν... περπατάτε

Και να, πάλι, η στερεότυπη φράση «ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», με αφορμή την αιφνίδια κατάρρευση παλιάς οικοδομής στην παλιά Λευκωσία. Θα μπορούσε να διέμενε εκεί κανένας φουκαράς άστεγος, ή να καταπλακωνόταν κανένας άτυχος που ίσως περνούσε εκείνη την ώρα από δίπλα. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει αν η τύχη θα μας δείξει και πάλι την εύνοιά της την επόμενη φορά, ή μάλλον τις επόμενες φορές, αφού υπάρχουν πολυάριθμες άλλες οικοδομές που είναι ετοιμόρροπες. Σπεύσατε, λοιπόν, κύριε Γιωρκάτζη μου. Μέχρι που να βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, με κάποιες νομοθετικές αλλαγές, θα πρέπει να εκδώσετε έκτακτες οδηγίες προς τους Λευκωσιάτες, όπως οι ακόλουθες:

* Όταν περνάτε δίπλα από ετοιμόρροπη οικοδομή, μη μιλάτε δυνατά, μην αψιουρίζεστε και μη βήχετε, και μην εκβάλλετε άλλους δυνατούς ήχους. Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η οικία από τη δόνηση.

* Να περπατάτε στο απέναντι πεζοδρόμιο μιας τέτοιας επικίνδυνης οικοδομής, αν δεν θέλετε να γίνει η τελευταία σας κατοικία.

* Να φοράτε κράνος όταν κάνετε περίπατο στην παλιά Λευκωσία.

* Αν είσαστε ιδιοκτήτης ετοιμόρροπης ακατοίκητης κατοικίας, προτρέπεσθε να πηγαίνετε κάθε μέρα εκεί, να εκθειάζετε τα προτερήματα του κτηρίου και να παίρνετε κι ένα λιβανιστήρι να το λιβανίζετε. Αυτό θα το κάνετε με βάση τη λαϊκή πεποίθηση ότι «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει»!

* Αυτά, αγαπητοί Χωραΐτες, και η τύχη (και... οι τοίχοι) μαζί σας!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ενδοσχολικοί ξυλοδαρμοί

Σε στάση εργασίας προχώρησαν την Τετάρτη οι οργανώσεις των καθηγητών, με αφορμή σοβαρό επεισόδιο τραυματισμού ενός μαθητή και δύο καθηγητών από μαθητή συγκεκριμένου σχολείου. Το περιστατικό ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το πρόβλημα των κρουσμάτων βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς σε σχολικές μονάδες, αλλά και έξω από αυτές. Για ασήμαντες αφορμές τα παιδιά μας είναι έτοιμα να αλληλοσπαραχθούν με πρωτοφανή επιθετικότητα το ένα προς το άλλο.

Τι θέλουν να αποδείξουν με αυτήν τη βιαιότητα, όπου κυριαρχεί ένα κακώς νοούμενο γόητρο, μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη του ανδρισμού και μια παρεξηγημένη ευθιξία; Είναι πράγματι αξιοθρήνητο. Νέοι που σε λίγο θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, να χαραμίζουν όλην την ενεργητικότητά τους στο δέρνειν και δέρνεσθαι. Με τρομοκρατεί το ενδεχόμενο να φορτώσουμε στα παιδιά μας και άλλα ιδιαίτερα μαθήματα. Εκτός από τα φροντιστήρια, να τα στέλνουμε και σε σχολές καράτε για να μάθουν αυτοάμυνα, ώστε να μην τις τρώνε τζάμπα από τους νταήδες του σχολείου.

Έχουν αλλάξει οι καιροί. Οι μαθητές δεν περιορίζονται πια να αντιγράφουν από τους διπλανούς τους μέσα στην τάξη. Άρχισαν να αντιγράφουν και από τους παρανόμους έξω από την τάξη. Κάποιες αντιγραφές είναι ιδιαζόντως ανησυχητικές, όπως στο θέμα των ναρκωτικών. Ίσως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να βαθμολογούμαστε κι εμείς οι γονείς γι’ αυτά τα θλιβερά φαινόμενα. Όταν ο μαθητής προβαίνει σε έκτροπα, να μηδενίζεται ο κηδεμόνας του...
ΜΠΟΞΕΡ

«Βασίλισσες της Τρέλας» στη χώρα της πελλάρας

Επάνω στο εντυπωσιακό τους άρμα έκαναν το βράδυ της Τσικνοπέμπτης την είσοδό τους στην πόλη της Λεμεσού οι δυο Βασίλισσες του φετινού καρναβαλιού, οι «Βασίλισσες της Χαράς και της Τρέλας». Δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τις τρελές καρναβαλίστικες εκδηλώσεις που θα κρατήσουν μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή. Χμ! Ίσως να μη φανούν τελικά και τόσο τρελές, συγκρινόμενες με όσα... θεότρελα συμβαίνουν γύρω μας. Διότι, κάποια πράματα που διαδραματίζονται στον δημόσιο βίο της χώρας, δεν διαφέρουν και πολύ από καρναβαλίστικες δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα στον χώρο της πολιτικής, ενόψει των Ευρωεκλογών, τα κόμματα θα βγάλουνε από τα ντουλάπια όλες τις μάσκες, τις οποίες έχουνε φυλαγμένες για τέτοιες περιπτώσεις, για να τις φοράνε ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο θα απευθύνονται. Διότι, όπως είναι γνωστό, το παιχνίδι της πολιτικής έχει ως έναν από τους βασικούς τους κανόνες να μπορείς να εμφανίζεσαι με διαφορετικό πρόσωπο από το πραγματικό σου, για να ξεγελάς.

Αλλά κι εμείς οι κοινοί θνητοί φοράμε, αυτήν την αποκριάτικη περίοδο, μάσκες για να κρύψουμε, δήθεν, την καθημερινή μας φάτσα, η οποία όμως συχνά είναι πιο ψεύτικη από την ίδια τη μάσκα. Προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τους άλλους, αλλά σε τελευταία ανάλυση, ξεγελάμε τους ίδιους τους εαυτούς μας. Και, δυστυχώς, παρά τις πολύχρονες προσπάθειές μας να μεταμφιεστούμε σε... Ευρωπαίους, στην πράξη παραμένουμε μονίμως Κυπραίοι...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Παχυλοί μισθοί

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο προϋπολογισμός της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου Κύπρου, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για το 2019 και ιδιαίτερα όσον αφορά τη μισθοδοσία υπαλλήλων, συμβασιούχων και συμβούλων, η οποία αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά προκαλούν εντύπωση, αν όχι προβληματισμό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι κατά πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων της Αρχής Στοιχημάτων, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο δεκάδων εταιρειών, σε αντίθεση με την Αρχή Παιγνίων, που εποπτεύει μόνο την εταιρεία η οποία έχει αποκλειστική άδεια για τη λειτουργία καζίνου στην Κύπρο.
Μικρος Κουρεμενος