Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 24 Φεβρουάριος 2019, 18:00 | Σημερινή

Το χαλλούμι αιχμάλωτο της... ζιβανίας
Ήταν η εποχή της «πολιτικής της ζιβανίας» μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Που την έπιναν εύχαρεις και την... «τσιλλούσαν» με χαλλούμι. Αυτό, λοιπόν, το χαλλούμι έμεινε από τότε αιχμάλωτο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν προχώρησε η κατοχύρωσή του ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Διότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο φίλος του ο Μουσταφά, στην παρουσία του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 σε «κοινή συναντίληψη», με αναφορά σε προσωρινή λύση για το χαλλούμι, που «θα υλοποιηθεί εκκρεμούσης της επανένωσης της Κύπρου».

Ωστόσο, το θέμα συνδέθηκε άμεσα με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και έκτοτε η κατοχύρωση του χαλλουμιού έμεινε μπλοκαρισμένη στην Κομισιόν. Τώρα ο Πρόεδρος έστειλε επιστολή στον Γιούνκερ και ζήτησε να προχωρήσει η κατοχύρωση του χαλλουμιού. Όμως η παλιά αμαρτία της «κοινής συναντίληψης» μάς καταδιώκει. Διότι η απάντηση από τις Βρυξέλλες ήταν ότι η Koμισιόν βρίσκεται (ακόμα) στη διαδικασία της εξέτασης των ενστάσεων που της έχουν αποσταλεί σε σχέση με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, «στη βάση της συναντίληψης που είχε επιτευχθεί για το θέμα το 2015».

Το οποίον σημαίνει ότι ενόσω εκκρεμεί «η επανένωση της Κύπρου», η Κομισιόν φαίνεται απρόθυμη να κατοχυρώσει το χαλλούμι. Αλλά φταίει βασικά η Κυβέρνησή μας, η οποία παρασύρθηκε τότε από τη χαζοχαρούμενη προσδοκία της λύσης, αντί να υποδείξει στις Βρυξέλλες την οδυνηρή πραγματικότητα ότι οι Τούρκοι βλέπουν την Κύπρο σαν ένα... χαλλούμι έτοιμο για καταβρόχθιση.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ο Πρόεδρος, ο Οδυσσέας και οι Κύκλωπες

Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν ο Γενικός Ελεγκτής «εκφεύγει των συνταγματικών πλαισίων», όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει ανεβάσει τον έλεγχο σε άλλα επίπεδα, έχει συμβάλει στο να ξεσκεπαστούν σκάνδαλα και να διορθωθούν στρεβλώσεις και, γενικά, όπως ο συνονόματός του της μυθολογίας, τα έχει βάλει με τους μονόφθαλμους Κύκλωπες της δημόσιας υπηρεσίας, έχει αποκαλύψει τους Λωτοφάγους που προσποιούνται ότι ξεχνούν τις ατασθαλίες που έκαναν, έχει εξουδετερώσει τις Κίρκες που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα «μαγικά» τους χωρίς συνέπειες, έχει περάσει μέσα από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη των διαφόρων κατεστημένων κ.λπ.

Μπορεί, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, να επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά είναι προτιμότερο να χώνει τη μύτη του και σε υποθέσεις στις οποίες ίσως δεν πρέπει να αναμειγνύεται, παρά να την χώνει μόνο εκεί που δεν θα ενοχληθεί κανένας. Αυτό που έλειπε από την μπανανία μας από τον καιρό της ανεξαρτησίας της και εντεύθεν είναι ο αυστηρός έλεγχος. Έχουμε συνηθίσει να δρούμε ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα. Ενοχλούμαστε όταν μας υποδεικνύουν τα λάθη μας και δείχνουμε δυσαρέσκεια όταν μας ζητούν να λογοδοτήσουμε. Γι’ αυτό και ο Οδυσσέας μπήκε στο μάτι πολλών «φεουδαρχών» και διαφόρων... μνηστήρων της λαμογιάς και της αυθαιρεσίας στη δημόσια υπηρεσία. Οι οποίοι σίγουρα... «εκφεύγουν των συνταγματικών πλαισίων»!
ΜΠΟΞΕΡ

Τα δικά μας Όσκαρ

Με την ευκαιρία της απονομής των φετινών κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, η στήλη θα μοιράσει τα δικά της Όσκαρ σε έργα της κυπριακής επικαιρότητας.

* Όσκαρ καταστροφικότερης ταινίας απονέμεται στο έργο «Ο Συνεργατιτανικός». Πρόκειται για τη δραματική ιστορία ενός υπερωκεανίου που βυθίζεται όταν χτυπά πάνω σε ένα παγόβουνο μη εξυπηρετούμενων δανείων, κακοδιαχείρισης, λανθασμένων κυβερνητικών αποφάσεων, ατασθαλιών και κομματικών παρεμβάσεων.

* Όσκαρ χειρότερης μουσικής απονέμεται στην ορχήστρα του «Συνεργατιτανικού», υπό τη διεύθυνση του Χάρη Γεωργιάδη, που έπαιζε ακόμα και την ώρα που βυθιζόταν το υπερωκεάνιο.

* Όσκαρ ανατριχιαστικότερης ταινίας τρόμου απονέμεται στο έργο «Οι γιατροί με τα νυστέρια», όπου ένας ασθενής στέκεται στον τοίχο νοσηλευτηρίου και δεκάδες γιατροί του ιδιωτικού τομέα περνούν από μπροστά του με τη σειρά και του ρίχνουν από ένα νυστέρι, εν είδει παιχνιδιού darts.

* Όσκαρ δραματικότερου δικαστικού δράματος απονέμεται στην ταινία «Η τυφλή Θέμιδα που βλέπει». Πρωταγωνιστούν δικαστές, δικηγόροι, συγγενείς δικαστών και δικηγόρων, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο αδερφός του Γενικού Εισαγγελέα σε ρόλο σεναριογράφου. Γκεστ σταρ η GRECO. Κομπάρσοι οι κάτοχοι αξιογράφων.

* Όσκαρ κωμικής ταινίας μυστηρίου απονέμεται στο έργο «Το φάντασμα των πρακτικών της 4ης Ιουλίου». Πρωταγωνιστεί: Νίκος Αναστασιάδης. Σενάριο: Νίκος Αναστασιάδης. Σκηνοθεσία: Νίκος Αναστασιάδης. Σε ρόλο «Αρτεμάκη» («εγώ εν τζιαι...») ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Έρχεται νότια ο «Πορθητής»

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αγοράσει τρία πλοία από τη Νορβηγία για έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, αλλά μέχρι στιγμής «δεν έχουν βρει ούτε έναν κουβά πετρέλαιο», ειρωνεύτηκε τον σουλτάνο κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης. Παιδιά, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Δεν βρήκαν «ούτε έναν κουβά πετρέλαιο» δικό τους, με τις γεωτρήσεις που έκαναν στα ανοιχτά της Τουρκίας, οπότε θα εφαρμόσουν τώρα την καθιερωμένη τακτική τους. Θα έρθουν να φέρουν τον κουβά τους σε περιοχές που δεν τους ανήκουν.

Ήδη ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία στέλνει νοτίως της Κύπρου τα γεωτρύπανά της, τόσο τον «Πορθητή» όσο και το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε και που φτάνει τις επόμενες μέρες. Είπε επίσης ότι θα αρχίσουν γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή, στα σημεία που έχουν εντοπίσει με τις έρευνές τους. Δεν μας είπε ποια είναι αυτά τα σημεία, αλλά προφανώς βρίσκονται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ενδιαφέρον είναι να δούμε αν θα επιχειρήσουν γεωτρήσεις σε οικόπεδα που είναι ήδη αδειοδοτημένα σε ενεργειακούς κολοσσούς και πώς θα αντιδράσουν αυτοί και οι χώρες τους. Η πραγματικότητα είναι ότι ο «Πορθητής» έρχεται και μαζί έρχονται δύσκολες μέρες. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για αστειότητες κι ας δούμε πώς αντιμετωπίζουμε την επικείμενη νέα εισβολή, που θα έχει ως σύνθημα «Ο Πορθητής πάει διακοπές... στη Λεμεσό».
ΜΠΟΞΕΡ

Η Πάφια «αλεπού» και ο βρακάς

Με έναν νεαρό βρακά συναντήθηκε ο (πάντα πρωτότυπος) Αβέρωφ Νεοφύτου, στα γραφεία του ΔΗΣΥ. Ο βρακάς διάβασε και ένα τσιαττιστό που έγραψε ειδικά για τον Πάφιο πολιτικό. Με αφορμή αυτήν τη συνάντηση, έκατσα και σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν καθόλου άσχημο αν η «γέρημη η βράκα» επανερχόταν γενικά ως ένδυμα των Νεοκυπρίων. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον θα αποτελούσε μια προσπάθεια να συνδυαστεί με την επιστροφή και σε κάποιαν άλλην αρετή που επικρατούσε παλαιότερα: την αδρωπιάν!

Εισηγούμαι, μάλιστα, τη βράκα να τη φορούν ειδικότερα οι πολιτικοί μας και τα άλλα δημόσια πρόσωπα. Η αίσθηση ότι φοράς βράκα, αυτό το τιμημένο ένδυμα που το έφεραν με περηφάνια οι πρόγονοί μας, ίσως οδηγήσει τους βρακοφόρους πολιτικούς σε δεύτερες σκέψεις για την εν γένει συμπεριφορά τους. Αν και είμαι σίγουρος ότι, ακόμα και με τη βράκα, οι πολιτικοί θα εξακολουθήσουν να λύνουν τα... βρακοζώνια τους για καβγά. Εν πάση περιπτώσει, επί τη ευκαιρία, να μου επιτρέψει ο αγαπητός κ. Νεοφύτου να δημοσιεύσω ένα τσιαττιστό που έγραψα ειδικά γι’ αυτόν.

Φούλη μου, μέγα βουλευτή, που ’σαι που την Αρκάκαν
θα έθελα να σε θωρώ ντυμένον με την βράκαν.
Στες συνεδρίες της Βουλής να φκαίννεις ν’ αγορεύκεις,
να σύρνεις πέντε... τσιαττιστά τζι ούλλους να τους γητεύκεις.
Να τραουδάς μελωδικά της Τζύπρου τα χαΐρκα
όπως οι ποιητάρηδες κάμνουν στα... παναΰρκα.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Για να ενθαρρυνθούν και άλλοι να μιλήσουν

Φαίνεται ότι εκτός απ' όλα τα άλλα εξωφρενικά που συμβαίνουν στην μπανανία μας, είμαστε και χώρα των... ζόμπι! Νεκροί γραμμένοι στους... εκλογικούς καταλόγους, νεκροί που πηγαίνουν... δουλειά και χτυπούν κάρτα! Στην τελευταία αυτή περίπτωση, δεν χτύπησε κάρτα ο νεκρός, ακριβώς, αλλά του τη χτύπησε κάποιος άλλος, και μάλιστα την επόμενη μέρα της δολοφονίας του! Το περιστατικό ήταν ανάμεσα σε διάφορα που καταγγέλθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι τις καταγγελίες (24 συνολικά) έκανε υπάλληλος του Κτηματολογίου Λεμεσού, ο οποίος ανέφερε ότι έκανε τις καταγγελίες και στην Υπηρεσία του, αλλά δεν έγινε τίποτε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τον μετακίνησαν και εκδικητικά, όπως κατήγγειλε ο δικηγόρος του. Έτσι ο υπάλληλος αναγκάστηκε να καταφύγει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών τη διενέργεια ανεξάρτητης διοικητικής έρευνας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, έδειξε εντυπωσιασμένος από την πρωτοφανή ενέργεια ενός απλού υπαλλήλου να βγει και να καταγγείλει όσα θεώρησε ως κακώς έχοντα στην Υπηρεσία του.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι υπάλληλοι που προβαίνουν σε τέτοιες καταγγελίες πρέπει να προστατεύονται. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προωθηθεί επειγόντως το νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Για να ενθαρρυνθούν και άλλοι να μιλήσουν, ώστε να ανατραπεί η παλαιόθεν επικρατούσα αντίληψη παρά τοις Κυπρίοις, που συνοψίζεται στην παροιμία... «λείψε που το ψυσιηκόν, να μεν σ’ εύρει το κρίμαν».
ΜΠΟΞΕΡ

Γιατί είμαστε τόσο happy;

Το 85% των Ελληνοκυπρίων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. Το ποσοστό, μάλιστα, αυτό βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (83%). Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα συμπατριώτες μας αισθάνονται ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, σε ένα σκηνικό χαμηλών μισθών, υψηλής ανεργίας, καταχρεωμένων νοικοκυριών και χιλιάδων ανθρώπων κάτω ή λίγο πάνω από το όριο της φτώχιας. Προσπάθησα να βρω κάποιες εξηγήσεις για το φαινόμενο και ιδού το πόρισμά μου:

1) Όσοι ερωτήθηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, τυγχάνει να είναι... δημόσιοι υπάλληλοι.

2) Οι περισσότεροι που πήραν μέρος στην έρευνα είναι αυτοί που μοιράζουν τη ζωή τους μεταξύ Facebook, Instagram και άλλων διαδικτυακών μέσων που προσφέρουν ψευδαισθήσεις ευτυχίας.

3) Πολλοί είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, αναλογιζόμενοι ότι θα μπορούσε να ήταν χειρότερη.

4) Πολλοί είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, επειδή σταμάτησαν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

5) Κάποιοι από τους ερωτηθέντες ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών.

6) Κάποιοι από τους ερωτηθέντες ήταν υπό την επήρεια της τσίκνας σούβλας ή σιεφταλιών.

7) Κάποιοι από τους ερωτηθέντες ήταν υπό την επήρεια χαζοχαρούμενων τηλεοπτικών εκπομπών.

8) Τέλος, μια εξήγηση είναι ότι όντως οι Κυπραίοι άρχισαν να ικανοποιούνται με λιγότερα, με μικρότερα και με λιτότερα. Οπότε έχουμε κάνει μια καλή αρχή για καλύτερη συνέχεια...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αν έφτιαχνε την Πλατεία ο... Σαβορνιάνο!

Τα βενετσιάνικα τείχη της Λευκωσίας, αυτό το εντυπωσιακό έργο στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πρωτεύουσας, άρχισαν να χτίζονται το 1567, με σχέδια του περίφημου Ιταλού στρατιωτικού μηχανικού Τζούλιο Σαβορνιάνο. Όλα εκείνα τα κυκλικά τείχη, με τους χαρακτηριστικούς 11 καρδιόσχημους προμαχώνες, χτίστηκαν μέσα σε τρία μόνο χρόνια. Με τα μέσα της τότε εποχής, όταν δεν διέθεταν ούτε εκσκαφείς, ούτε γερανούς, ούτε μπετονιέρες, ούτε άλλα βαρέα μηχανήματα.

Και το επισημαίνω αυτό, σε αντιδιαστολή με τα σύγχρονα έργα στη Λευκωσία, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνην της Πλατείας Ελευθερίας, όπου οι προκαταρκτικές εργασίες είχαν ξεκινήσει το... 2008, το πρώτο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της έληγε το 2011, έχουμε φθάσει αισίως στο 2019 και ακόμα η Πλατεία δεν έχει ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ οι Λευκωσιάτες υποβάλλονται σε καθημερινό μαρτύριο με το κυκλοφοριακό χάος σε ώρες αιχμής και λόγω του κλεισίματος της λεωφόρου Ομήρου (υποτίθεται ότι τα έργα εκεί θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2019) και των έργων στο τρίγωνο Στασικράτους - Μακαρίου - Ευαγόρου και στην Καλλιπόλεως.

Εντάξει, είναι έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα, αλλά μέχρι να τελειώσουν (και κανένας δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αξιόπιστα πότε θα τελειώσουν) δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τους δρόμους αυτούς καθημερινά, θα χρειαστούν τη βοήθεια νευρολόγων...
ΜΠΟΞΕΡ

Βίον ανθόσπαρτον και... εικονικόν!

Μπορεί η Κυβέρνηση να έκανε πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει ένας αλλοδαπός το «χρυσό διαβατήριο» της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά υπάρχουν και άλλα κόλπα, πολύ πιο απλά και λιγότερο δαπανηρά, για να πάρει κάποιος την υπηκοότητα. Αυτό γίνεται μέσω των εικονικών γάμων, όπου δραστηριοποιούνται διάφορα παράνομα κυκλώματα. Και, μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος» σε ρεπορτάζ του, ενώ τα κυκλώματα στρατολογούσαν μέχρι σήμερα γυναίκες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τις έφερναν στην Κύπρο και τις «πάντρευαν» με γαμπρούς από το Πακιστάν, την Μπανγκλαντές και την Ινδία, τώρα στράφηκαν σε Κύπριες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Και όχι μόνο αυτό. Αντί πολιτικών γάμων στους δήμους, τώρα προτιμούνται τα σύμφωνα συμβίωσης, που είναι ανέξοδα και δεν χρειάζονται πολλές διαδικασίες. Κι άντε τώρα να αποδείξεις ότι ο πολιτικός γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης είναι εικονικό. Πώς θα γίνει αυτό; Θα ζητά ο Δήμος ή ο έπαρχος ή το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων από τους νεόνυμφους να προσκομίσουν αποδείξεις, όπως παλαιότερα το ζευγάρι παρουσίαζε στους συγγενείς, μετά την πρώτη νύχτα του γάμου, το... σεντόνι με το σχετικό παρθενικό αίμα; Οι Αρχές πρέπει να βρουν επειγόντως τρόπους να ελέγξουν και αυτό το φαινόμενο, προτού γίνουμε πάλι ρεντίκολο στην Ευρώπη, όπως με τα «χρυσά διαβατήρια».
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Όταν ο Νίκαρος ήταν… Τζούνιορ
Ο Νίκος Αναστασιάδης συμπληρώνει οσονούπω επτά χρόνια από τότε που επαγγέλθηκε «το νέο ύφος και το νέο ήθος της πολιτικής ζωής της νέας εποχής», αλλά όσο περνά ο καιρός, η πολιτική διακυβέρνηση της χώρας θυμίζει περισσότερο τις παλιές καλές εποχές της κομματοκρατίας και του «κρύψε-να-περάσουμε» κα λιγότερο μια δημοκρατική χώρα, στην οποία ευδοκιμούν η αξιοκρατία, η λογοδοσία και η διαφάνεια. Τα σκάνδαλα είναι πολλά, οι προκλητικές συμπεριφορές περισσότερες και οι διορισμοί-βόλεμα βγάζουν μάτι. Όσοι περίμεναν ότι στη «δεύτερη και τελευταία θητεία» ο Ν. Αναστασιάδης θα έκανε όσα δεν έκανε στην πρώτη, διαψεύδονται σχεδόν καθημερινά -όσο και αν προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα μεμονωμένοι Υπουργοί.

Να θυμίσουμε απλώς ότι στο πρώτο Υπουργικό του 2013, ο Αναστασιάδης είχε καλέσει τους Υπουργούς του να υλοποιούν τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και να λογοδοτούν ανά τριμηνία στον ίδιο. Τότε, βέβαια, Ελέγκτρια ήταν η (μετέπειτα) Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και όχι κάποιος που τον έλεγαν Οδυσσέα και βγάζει ρουσούδι όποτε ακούει το όνομά του ο Πρόεδρος.

Δυστυχώς, για τον κύριο Αναστασιάδη ο Γενικός Ελεγκτής είναι από τις εξαιρέσεις του δικού του κανόνα. Ένας διορισμός που ήταν σωστός. Και αν θέλει να τους μετρήσουμε όλους έναν-έναν…
γ.α.