Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Εξ απορρήτων

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2019, 18:00 | Σημερινή

Χωρίς ίχνος «ντροΠΙΣ»
Με το εύστοχο λογοπαίγνιο «ντροΠΙΣ» ξαναχτύπησε ο τέως Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, για να ψέξει τη στάση της ηγεσίας του ΠΙΣ. Υπάρχουν, ασφαλώς, και πολυάριθμα άλλα λογοπαίγνια που θα μπορούσαν να εκφράσουν την αποδοκιμασία των πολιτών στον εξοντωτικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ιδιώτες γιατροί στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. Όπως «ΠΙΣώπλατες μαχαιριές», «Δεν υπάρχει ελΠΙΣ», «ΠΙΣ off, λένε οι γιατροί στους ασθενείς» και τα λοιπά. Η αλήθεια είναι ότι η πλήρως αρνητική στάση της ηγεσίας των ιδιωτών γιατρών και η με κάθε τρόπο υπονόμευση του ΓεΣΥ έχουν προκαλέσει πολύ αρνητικά συναισθήματα στον κόσμο.

Ακόμα και μια ύστατη μεσολαβητική προσπάθεια από κάποιους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να υπάρξει ένα «μνημόνιο συναντίληψης», ως ένα παράθυρο ελπίδας για τελική συμμετοχή και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα στο Σχέδιο, έτυχε περιφρονητικής και εξευτελιστικής συμπεριφοράς από μερίδα της ηγεσίας των γιατρών. «Μνημόσυνο του ΓεΣΥ» το αποκάλεσε ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Μάριος Καραϊσκάκης, ο οποίος ενεδύθη τη φουστανέλα και, ανεμίζοντας το γιαταγάνι του (ή το νυστέρι, ας προτιμάτε), εξαπέλυσε ανοίκεια επίθεση κατά του Υπουργού Υγείας, κατηγορώντας τον για πλαστογραφία σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης». Κανένας δεν υποχρεώνει κανέναν γιατρό να ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Αλλά και κανένας γιατρός δεν έχει το δικαίωμα να πολεμά με τόσο μένος μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, χωρίς ίχνος «ντροΠΙΣ»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Υπάρχουν και άλλα εξαφανισμένα!

Τζέιν Χολ Λουτ. Που την έχει μετατρέψει σε... Σέρλοκ Χολμς Λουτ ο Νίκαρος, βάζοντάς την να ψάχνει, με την επιμονή και την επινοητικότητα του κλασικού Βρετανού ντετέκτιβ, για να ανακαλύψει τα περιβόητα πρακτικά της 4ης Ιουλίου, τα οποία «υπάρχουν και παραϋπάρχουν», όπως είπε ο Πρόεδρος, αλλά έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Ή, αν πιστέψουμε τον Άντρο Κυπριανού, δεν έχουν εξαφανιστεί, διότι απλώς δεν υπάρχουν. Κάποιοι υποψιάζονται τον αστρολόγο Έιντε για ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση εκείνων ακριβώς των πρακτικών, τα οποία θεωρούνται από την Κυβέρνηση ως θετικά για τη δική μας πλευρά. Τώρα, αυτή ειδικά η ημερομηνία των πρακτικών, με βάζει σε σκέψεις. Ως γνωστόν, η 4η Ιουλίου είναι η Εθνική Ημέρα των Ηνωμένων Πολιτειών

Ρε, μπας και τα εξαφάνισε κάποιος που δεν θέλει να έχουμε την εύνοια των Αμερικανών στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού; Ό,τι θέλουμε σκεφτόμαστε πια. Η ουσία, όμως, είναι αλλού. Ψάχνουμε να βρούμε τα πρακτικά ενός πρωινού των συνομιλιών, τα οποία είναι εξαφανισμένα, αλλά ξεχνάμε να ψάξουμε για κάποια άλλα κείμενα, τα οποία και γραπτά είναι και η παρουσία τους είναι γνωστή, αλλά είναι και εκείνα... εξαφανισμένα. Μιλάμε για τα πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που κατάφωρα και προκλητικά παραβιάζει η Τουρκία. Καιρός είναι να τα θυμηθούμε κι αυτά και να βάλουμε την κυρία Λουτ να τα ψάξει και να τα αξιοποιήσει.
ΜΠΟΞΕΡ

Ανίκητη η... ππαραπαιδεία!

Πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως δαπανώνται για την παραπαιδεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι οργανωμένοι γονείς. Υπολογίζεται ότι για κάθε παιδί μιας οικογένειας χρειάζονται 400 με 500 ευρώ τον μήνα για φροντιστήρια. Με βάση αυτά τα στοιχεία και ύστερα από γλωσσολογική μελέτη, κατέληξα στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η λέξη παραπαιδεία είναι σύνθετη από τις λέξεις... ππαράς και παιδεία, οπότε θα ήταν καλύτερα να προφέρεται ως... ππαραπαιδεία. Αγιάτρευτη πληγή παραμένει η ππαραπαιδεία, για την οποία ευθύνη έχει και η ανεπαρκής παιδεία, καθώς και λειτουργοί της παιδείας, οι οποίοι τα κονομάνε με τα ιδιαίτερα μαθήματα στα δικά τους... «κρυφά σχολειά». Ευθύνες, όμως, έχουν και οι γονείς, που επιδιώκουν την ππαραπαιδεία, έστω και αν την επικρίνουν.

Μήνυμα προς τους γονείς: Οι διορισμένοι καθηγητές θα εξακολουθήσουν να παραδίδουν φροντιστήρια στα παιδιά σας, κάνοντας δεύτερη δουλειά, και θα υποχρεωθείτε κι εσείς να κάνετε δεύτερη δουλειά, για να μπορείτε να πληρώνετε τα ιδιαίτερα. Μια θεραπεία είναι να υπάρξει αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και πάλι δεν θα καταπολεμηθεί πλήρως η ππαραπαιδεία. Βλέποντας πόσο τζίρο κάνουνε τα παράνομα φροντιστήρια, σκέφτομαι ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε και εκείνο που ξέραμε από παλιά, ότι «στους γονείς μου χρωστώ το ζην και στους δασκάλους μου το ευ ζην». Μάλλον οι εκπαιδευτικοί χρωστούν στους γονείς μας το «ευ ζην»... το δικό τους!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Βρήκαμε Ζορ, ή... ζοριζόμαστε;

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οπότε καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι, ή, για την περίπτωση, μικρό... τάγκι. Μια πληροφορία, την οποία μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Agenzia Nova, αποδίδοντάς την σε ανώνυμη κυπριακή πηγή υψηλού επιπέδου, αναφέρει ότι η Exxon αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στο οικόπεδο 10, ανάλογου του αιγυπτιακού Ζορ. Άλλες πηγές, ωστόσο, είναι πιο συγκρατημένες και αναφέρουν ότι το κοίτασμα δεν είναι και τόσο μεγάλο, αλλά είναι εμπορεύσιμο. Όλες οι πληροφορίες, όμως, συγκλίνουν στο ότι έχει βρεθεί φυσικό αέριο στον στόχο «Γλαύκος».

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις προς την ίδια κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το σιασιάρισμαν της Κυβέρνησης να φέρει το Ταμείο Υδρογονανθράκων στη Βουλή για ψήφιση. Αλλά και το γεγονός ότι μέχρι και τον Άντρο Κυπριανού πήρε ο αμερικανικός κολοσσός στο γεωτρύπανο. Ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για λίγο ακόμη, να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Με την ελπίδα να ακούσουμε καλά νέα. Πάντως τα... κακά νέα είναι δεδομένα. Και εντοπίζονται στη γεώτρηση που αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες μέρες στ' ανοιχτά της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής». Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, οι Τούρκοι αυτήν τη φορά δεν περιορίζονται σε σεξουαλική παρενόχληση της ΑΟΖ μας. Προχωρούν και στον βιασμό...
ΜΠΟΞΕΡ

Τα κριτήρια της επιλογής των υποψηφίων

Δυστυχώς, τελικά η Άννα Βίσση δεν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές κι έτσι χάσαμε την ευκαιρία να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο τη δεύτερη διάσημη τραγουδίστρια από τον χώρο του Ελληνισμού, μετά τη Νάνα Μούσχουρη, που εξελέγη ευρωβουλευτής το 1994. Οπότε θα περιοριστούμε στους λιγότερο (ή καθόλου) διάσημους που θα περιλαμβάνονται στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων. Προκύπτουν, όμως, και κάποιες απορίες σχετικά με τα κριτήρια της επιλογής των υποψηφίων. Βλέποντας κάποια ονόματα που έχουν ανακοινωθεί από διάφορα κόμματα, διερωτάσαι αν τα άτομα αυτά είναι τα καταλληλότερα για να αποτελέσουν μιαν ισχυρή φωνή της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Διερωτάσαι αν έχουν τα προσόντα για ένα τέτοιο αξίωμα, ή αν απλώς τους έβαλαν εκεί για «γιεμωσιά».

Έξι είναι όλες κι όλες οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο των κομμάτων. Και θα περίμενε κανένας να επέλεγαν μόνο προσωπικότητες με κύρος, με γνώση του αντικειμένου, που να μπορούν να τυγχάνουν σεβασμού στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.λπ. Αντίθετα, βλέπουμε να επικρατεί στα ψηφοδέλτια η λογική της ψηφοσυλλεκτικότητας του κάθε υποψηφίου, προς όφελος του γενικού ποσοστού του κόμματος, ώστε να αποφευχθεί η αρνητική εικόνα από τυχόν απώλειες στην ττενέκκα. Αυτή είναι η βασική τους έγνοια. Δεν έχει σημασία αν κάποιος υποψήφιος φέρνει στην πολιτική νέον αέρα, νέες ιδέες και νέο πνεύμα. Αρκεί να φέρνει... ψήφους!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Η μάππα υπέρ των... Ευρωεκλογών

Μπορεί το ποδόσφαιρο να βοηθήσει την πολιτική; Η απάντηση είναι «ναι», αν λάβουμε υπ’ όψιν την πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της οποίας 10 κράτη της Ευρώπης (ανάμεσά τους και η Κύπρος) θα ζητήσουν από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τους να ενθαρρύνουν τον κόσμο, ιδίως τους νέους, να λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές. Από μιαν άποψη, ο ψηφοφόρος έχει κάτι κοινό με τον οπαδό μιας ομάδας. Μπορούν και οι δύο να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα. Αν ο οπαδός μείνει στο σπίτι του και απλώς φωνάζει μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας το ματς, θα επιτύχει το απόλυτο μηδέν. Το ίδιο και με τον ψηφοφόρο που θα μείνει στον καναπέ του. Οπότε συμφωνώ με την ιδέα να χρησιμοποιηθούν ποδοσφαιριστές για να προωθήσουν τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές. Θα δώσω, μάλιστα, και μερικές ατάκες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό:

«Η ψήφος σας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι σαν το γκολ που μπαίνει στις καθυστερήσεις του αγώνα και δίνει τη νίκη στην ομάδα σας. Εδώ, μπορεί να δώσει τη νίκη στο κόμμα σας! Βοηθήστε το κόμμα σας να... πάρει το πρωτάθλημα. Σκίστε τα δίχτυα της απαξίωσης της πολιτικής. Δείξτε κόκκινη κάρτα στην αποχή!». Πρέπει, όμως, να πούμε και το άλλο. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αποχή, θα πρέπει και τα ίδια τα κόμματα να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους, και όχι να εμπλέκονται σε... στημένα παιγνίδια πολιτικής.
ΜΠΟΞΕΡ

Ουζοχομανία!

Ε, ρε, τι παιχνίδια κάνει αυτή η άτιμη η μπάλα! Εδώ και εβδομάδες, όλη η αθλητική Κύπρος, αλλά και η υπόλοιπη Κύπρος χωρίς να το επιδιώκει, παρακολουθεί μιαν άνευ προηγουμένου θύελλα, που έχει ξεσπάσει στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου για έναν... πορτάρη! Ο λόγος για τον Νιγηριανό τερματοφύλακα της Ανόρθωσης, Φράνσις Ουζόχο, ο οποίος μόλις ήρθε στην Κύπρο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Συγκεκριμένα, ο Απόλλων Λεμεσού υπέβαλε ένσταση κατά του κύρους του αγώνα του με την Ανόρθωση (στον οποίο η λεμεσιανή ομάδα ηττήθηκε) για αντικανονική συμμετοχή του Ουζόχο (ο οποίος, σημειωτέον, ήταν ο «ήρωας» εκείνου του ματς, με τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του). Από εκείνη τη στιγμή άρχισε μια...

Ουζοχομανία, με τα κανάλια και τις αθλητικές εφημερίδες να προβάλλουν την υπόθεση ως πρώτο θέμα, για αρκετές μέρες! Και είδαμε να συμβαίνουν συλλήψεις, να ακυρώνεται το δελτίο υγείας του Ουζόχο από τον ΚΟΑ, να τσακώνεται η ΚΟΠ με τον ΚΟΑ, να εμπλέκεται το θέμα σε νομικούς λαβυρίνθους, και να γίνεται λόγος ακόμα και για πολιτικές παρεμβάσεις. Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή για την ένσταση του Απόλλωνα. Όποια, όμως, κι αν είναι η απόφαση, θεωρείται βέβαιο ότι η άλλη πλευρά θα υποβάλει ένσταση και το σίριαλ θα έχει και συνέχεια. Προς δόξαν του καθαρού, έντιμου και ανεπίληπτου ποδοσφαίρου της μπανανίας μας.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Τα «λυσσασμένα σκυλιά» του διαδικτύου

«Είμαστε με ένα κινητό στο χέρι όπως το λυσσασμένο σκυλί, το λυσσασμένο λιοντάρι και θέλουμε να κατασπαράξουμε τα πάντα. Έχουμε εθιστεί στο να γίνουμε αιμοβόροι, να πιούμε αίμα, να χτυπήσουμε». Διαπίστωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, μιλώντας στο «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα», εξέφραζε την ενόχλησή του για διάφορα που γράφονται στο διαδίκτυο. Βέβαια, ο Φούλης αναφερόταν στο θέμα Άννας Βίσση, όμως γενικότερα βλέποντας το θέμα, η διαπίστωσή του είναι ακριβέστατη. Το διαδίκτυο έχει καταντήσει μια αρένα, μια ζούγκλα, όπου ο κάθε κομπλεξικός και ο κάθε βαρεμένος έχει τη δυνατότητα να νιώσει δυνατός, βρίζοντας τους άλλους.

Είναι το λεγόμενο φαινόμενο των online haters. Οι οποίοι κατακλύζουν το διαδίκτυο με σχόλια γεμάτα μίσος και άγνοια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι haters αισθάνονται μοναξιά, θεωρούν ότι η κοινωνία τούς ξεπέρασε ή τους εξοστράκισε, νιώθουν έντονο θυμό και το αίσθημα της επιθετικότητας, της ζήλιας και του φθόνου. Καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία και τα ψεύτικα προφίλ, άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά εκφράζουν έντονη επιθετικότητα. Συνήθως δεν τολμούν να εκφράσουν ευθέως την άποψή τους, είναι θρασύδειλοι και ανασφαλείς. Βρίζοντας εκ του ασφαλούς, νιώθουν ότι αποκτούν δύναμη και οντότητα. Κάθε hater θέλει ξεκάθαρα να προβληθεί, να γίνει viral, να συνταχθούν μαζί του κι άλλοι haters γράφοντας «καλά τα είπες, μεγάλε». Δυστυχώς, οι μονόλογοι μίσους στο διαδίκτυο είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους διαλόγους λογικής και πολιτισμένης συμπεριφοράς.
ΜΠΟΞΕΡ

Καθαρίστρια στο κελί

Λέμε για τα προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης στην Κύπρο. Στην Ελλάδα να δείτε τι γίνεται. Μια καθαρίστρια, μητέρα 13 παιδιών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ χρόνων, επειδή πλαστογράφησε... το απολυτήριο Δημοτικού για να πιάσει δουλειά! Και τι πλαστογραφία έκανε; Μετέτρεψε τον χρόνο αποφοίτησης από 1981 σε 1980. Για να μπορέσει να εργοδοτηθεί στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Έλεος, δηλαδή. Το σκέφτεσαι και πάει να σου φύγει το καφάσι. Μα οκτώ χρόνια στη φυλακή επειδή άλλαξε μια ημερομηνία στο απολυτήριο του Δημοτικού; Πού πήγε η αρχή της αναλογικότητας στην επιβολή της ποινής; Δηλαδή, αν πλαστογραφούσε απολυτήριο Λυκείου, θα της έριχναν ισόβια; Τι σόι Δικαιοσύνη είναι αυτή;

Δεν έχει μόνο κλειστά τα μάτια. Έχει κλειστά και τα αισθήματα. Χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της οποιαδήποτε ελαφρυντικά. Χωρίς να σκεφτεί τα 13 παιδιά της καθαρίστριας και το συνεπακόλουθο οικογενειακό και κοινωνικό δράμα. Στους φτωχούς και τους κατατρεγμένους εξαντλείται όλη η αυστηρότητα του νόμου. Την ώρα που τα λαμόγια του συστήματος κλέβουν «νόμιμα» δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Σκέφτηκα και κάτι άλλο. Ενώ η φουκαριάρα η καθαρίστρια θα βρίσκεται πίσω από τα σίδερα, ο στυγερός δολοφόνος Κουφοντίνας, ο αρχιεκτελεστής της 17 Νοέμβρη, θα πάρει νέα έξοδο από τις φυλακές, για να κάνει τις βόλτες του στην Αθήνα, άνετος και ωραίος. Ελλάς, το μεγαλείο σου!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Πάλι καλά που αναβλήθηκε
Όσο να ‘ναι, μπορεί σε 15 μέρες να γίνει κανένα θαύμα και να αλλάξει γνώμη η Kυβέρνηση που θέλει να ψηφιστεί εδώ-και-τώρα-και-όπως-είναι το Ταμείο Υδρογονανθράκων. Μας έταξε «νορβηγικό μοντέλο», αλλά τελικά αυτό που μας παρουσίασε ήταν μάλλον… το νιγηριανό μοντέλο. Ευτυχώς, είχε έμπνευση ο Αβέρωφ και πήρε αναβολή το θέμα, μπας και γίνουν δευτεροτρίτες σκέψεις από όλους.

Μιλούμε για το πιο σημαντικό νομοσχέδιο που επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές - πέραν του 2023. Δεν είναι κανένα νομοσχέδιο παίξε-γέλασε, ούτε είναι καμιά τράπεζα όπως η Λαϊκή και ο Συνεργατισμός για να πετάξoυμε μερικά δισεκατομμύρια έτσι για το χάζι, μπας και σωθούν. Μακριά τα χέρια από το Ταμείο, αυτό αφορά τις μελλοντικές γενιές και την κοινωνική συνοχή. Όλα τα υπόλοιπα είναι μασκαριλίκια και μας βάζουν σε υποψίες ότι κάποιοι έχουν στο μυαλό τους μια «τρίτη και τελευταία θητεία». Εν καιρώ τω δεόντι…
Γ.Α.