Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 10 Φεβρουάριος 2019, 18:00 | Σημερινή

Αέρια, Πετρέλαια και της… Βενεζουέλας!
Πέραν των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα εξαιτίας της ραγδαίως καταρρέουσας οικονομίας της και ας κατέχει την 11η θέση στην παραγωγή πετρελαίου ως χώρα μέλος του OPEC. Στα χάλια της και η Νιγηρία (πρώην βρετανική αποικία αυτή), 13η στη σειρά παραγωγής πετρελαίου και επίσης μέλος του OPEC, η διαφθορά, η καταδίωξη χριστιανών, οι απαγωγές κοριτσιών από την Πόκο Χαράμ, που δεν κατάφερε η κυβέρνηση (της Νιγηρίας) να εξουδετερώσει, μαστίζουν τη χώρα. Άλλων τόσων πλούσιων, κατά τα άλλα, χωρών, είτε με πετρέλαια είτε με διαμάντια (Αφρική), ο πλούτος τους καταντά τελικά… αέρας κουπανιστός για το λαό τους!

Στην Κυπριακή Δημοκρατία, ακόμα ούτε τα είδαμε, ούτε τα… μυριστήκαμε. Στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι και ημικατεχόμενη. Με την Τουρκία να πατά ήδη τα μισά της εδάφη από το 1974 με 40.000 στρατιώτες και εκατοντάδες χιλιάδες κουβαλητούς εποίκους της Ανατολίας στα κλεμμένα μας σπίτια και περιουσίες. Με τα διάφορα «Μπαρμπαρός» της να παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ ανενόχλητα από τους μεγάλους Δύσης και Ανατολής… Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος και το «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος» της Μεσογείου δεν θα καταντήσει της… Βενεζουέλας με τα μυαλά των «ηγετών» του. Και εκείνων που ονειρεύονται, μέρα μεσημέρι, πλούτη και παλάτια και μοιρασιά των αερίων και πετρελαίων στην κυπριακή ΑΟΖ με την κατοχική Τουρκία, αντί την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας τους…
Φ.Α.

Δι-κοινοτική πρώτα και μετά δι-ζωνική

Στο άρθρο του ο αγαπητός Νίκος Κουτσού «Οι θέσεις του αγγλικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό» («Σημερινή», 3.2.2019), έγραψε: «3. Η φράση που χρησιμοποιείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία και όχι δικοινοτική, διζωνική όπως κατέληξε να γράφεται». Θα διαφωνήσω με τον αγαπητό Νίκο Κουτσού. Συνηθίσαμε να γράφουμε πρώτα τη δι-ζωνική και, όμως, ορθότερα είναι όντως η δι-κοινοτική λέξη πρώτη. Και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι τη δι-ζωνική που χρησιμοποιούν από τότε που την εισήγαγαν οι Βρετανοί (συγγραφείς των) με το ψήφισμα 649/90 αλλά τη δι-κοινοτική, επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου.

Στη συνέχεια βρίσκουμε π.χ. τα ψηφίσματα, 716, 750, 774, 939, 1117 να ξεκινούν με το «bi-communal” και όχι το “bi-zonal”. Αυτό είναι και σωστό βέβαια εφόσον ο δι-κοινοτισμός προηγήθηκε της δι-ζωνικής, τον εισήγαγε ο τότε Υπουργός Αποικιών Lennox-Boyd με τη δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 19.12.1956. Και στη συνέχεια είναι που το 1957 οι Τούρκοι απαίτησαν δύο ζώνες. Σχετική αναφορά για τη σημασία της λέξης δι-κοινοτική πρώτα έκανε και ο πρώην δικαστής Γεώργιος Πικής σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», 8.7.2015, όταν εξήγησε ότι αυτό «συναρτάται με τη συνταύτιση της τουρκικής κοινότητας ως ενός από τα συνιστώντα κράτη», θέση που γνωρίζουν καλύτερα οι εμπνευστές της (ΔΔΟ) και των δύο συνιστώντων κρατών από τις 3.1.1964 Βρετανοί (και συγγραφείς των ψηφισμάτων-penholders).
Φ.Α.

Μπουζούκια μεν, εχθρότητα δε

Την αναγκαιότητα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ασφαλώς δεν είναι κακό να συνομιλούν οι κυβερνήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα συνομιλεί προβάλλοντας τις θέσεις της και η Τουρκία συνομιλεί προβάλλοντας τα κανόνια της. Ο Ερντογάν δεν φαίνεται να έδειξε οποιαδήποτε διάθεση συμβιβασμού σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Παρά τα... μπουζούκια που παρουσίασε στο δείπνο το οποίο παρέθεσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης. Ανάμεσα στις μελωδίες που ακούστηκαν, ήταν και το γνωστό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα «Μεσ’ του Βοσπόρου τα Στενά».

Αυτό που λέει «Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός, εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ». Ναι, αλλά μόλις ένα μήνα προηγουμένως ο Ερντογάν είχε επιλέξει ένα λαϊκό τραγούδι από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, για να διανθίσει ομιλία του στη Σμύρνη. Ένα τραγούδι στο οποίο ακούγεται και ο στίχος «Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα». Ο Τούρκος Πρόεδρος, μάλιστα, είπε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι εξέφραζε τον τουρκικό λαό το 1922, «τις μαύρες ημέρες της ελληνικής κατοχής»! Οπότε την ώρα που ακουγόταν το τραγούδι του Καλδάρα στο δείπνο, ο σουλτάνος μάλλον τραγουδούσε από μέσα του «Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, αλλά εσύ το αχ και βαχ»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Όταν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε

Οι Τούρκοι ξέρουν να τιμούν τους φιλοξενούμενούς τους και να τους υποδέχονται με τις καλύτερες δυνατές φιλοφρονήσεις. Έτσι, την ημέρα ακριβώς που θα επισκεπτόταν την Άγκυρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επικήρυξαν προς 700.000 ευρώ, τον καθένα, τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, στους οποίους δόθηκε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Αλλά τι περιμένει ο Ερντογάν επικηρύσσοντας τους οκτώ στρατιωτικούς; Ότι κάποιος Έλληνας θα δελεαστεί και θα φροντίσει να τους παραδώσει στον ίδιο, για να εισπράξει 5.600.000 ευρώ;

Ό,τι και να συμβαίνει, η πράξη αυτή ήταν μια βαρύτατη προσβολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε πως δεν κατάλαβε τίποτε και προχώρησε στην επίσκεψή του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά φρόντισε να διαχωρίσει, ουσιαστικά, τη θέση του από την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Εντάξει, Αλέξη. Είσαι εναντίον των πραξικοπηματιών, αλλά εσύ πήγες και εναγκαλίστηκες αυτόν που, με πρόσχημα το πραξικόπημα, έχει επιβάλει μια δικτατορική διακυβέρνηση και μιαν ωμή τυραννία. Σου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ο Ερντογάν με την επικήρυξη. Όπως σου στέλνει (και μας στέλνει κι εμάς εδώ στην Κύπρο) ξεκάθαρα μηνύματα με τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν νομίζουμε ότι η ενδεδειγμένη τακτική είναι να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί μεν να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο, αλλά τα... οπίσθιά μας παραμένουν εκτεθειμένα.
ΜΠΟΞΕΡ

Πώς να μην ανησυχούν οι ασθενείς;

Πανικός προκλήθηκε ανάμεσα στον κόσμο μετά τα θανατηφόρα κρούσματα γρίπης Α, η οποία φέτος παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιθετική. Και ο πανικός γίνεται δυο φορές μεγαλύτερος από τις ανησυχίες των πολιτών ότι δεν θα τύχουν της δέουσας φροντίδας στα κρατικά νοσηλευτήρια, ή ότι δεν θα τύχουν καθόλου φροντίδας. Ο πανικός τροφοδοτείται και από περιπτώσεις όπως αυτήν του 34χρονου που πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από γρίπη Α, ενώ η οικογένειά του κατήγγειλε πιθανή ιατρική αμέλεια.

Το ίδιο και με τον πρόσφατο θάνατο 20μηνου βρέφους, που επίσης πέθανε από τη γρίπη Α. Και πώς να μην ανησυχούν οι ασθενείς, όταν βλέπουν τα Νοσοκομεία, τα οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να είχαν αναβαθμιστεί, για να είναι πανέτοιμα ενόψει εφαρμογής του ΓεΣΥ, να είναι βυθισμένα στα προβλήματα, ενώ οι ίδιοι οι ασθενείς είναι βυθισμένοι στη σύγχυση και την αβεβαιότητα; Πώς να μην τρομοκρατούνται, όταν ακούνε πως για να εξασφαλίσεις κρεβάτι σε δημόσιο νοσηλευτήριο πρέπει να έχεις μέσον και να καταφύγεις στην παρέμβαση βουλευτών;

Πώς να μην αναστατώνονται, όταν ακούνε τον Πρόεδρο της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών να δηλώνει ότι, σε σχέση με τη γρίπη Α, οι γιατροί δεν έχουν καθοδήγηση, κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού; Πώς να μην αγωνιούν οι ασθενείς όταν σκέφτονται ότι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δημόσια Υγεία, αλλά η ίδια η Υγεία... είναι βαριά ασθενής;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Αν οι πολιτικοί... χάνονταν στο Τρόοδος

Η πρόσφατη περιπέτεια των προσκόπων που χάθηκαν στο Τρόοδος, μου έφερε στο μυαλό ένα ανάλογο (τρελό, ομολογώ) σενάριο:
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος. Όταν ολοκληρώνεται η συνεδρία, για να χαλαρώσουν, ο Πρόεδρος και οι πολιτικοί αρχηγοί αποφασίζουν να βγουν μια βόλτα στην περιοχή, για να απολαύσουν τη φύση. Μια ξαφνική πυκνή ομίχλη, όμως, τους κάνει να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να χαθούν στο δάσος. Καταφέρνουν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία και τότε αρχίζει μια γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό τους. Όλα τα κανάλια, με απευθείας συνδέσεις, μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση διάσωσης.

Τελικά, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες ωρών, ο Πρόεδρος και οι αρχηγοί εντοπίζονται σε δύσβατη περιοχή και μεταφέρονται πίσω στην προεδρική κατοικία. Τη στιγμή που εντοπίζονται, είναι μαζεμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, για «να συβράζουν». Μετά την αίσια κατάληξη του περιστατικού, πολιτικός σχολιαστής δηλώνει τα εξής:

«Από τη σημερινή περιπέτεια του Εθνικού Συμβουλίου εξάγονται κάποια συμπεράσματα. Πρώτον, μπροστά στον κίνδυνο οι πολιτικοί μας εμφανίζονται ενωμένοι. Δεύτερον, δεν πρέπει ποτέ να μπαίνεις σε περιοχές τις οποίες δεν γνωρίζεις και μάλιστα χωρίς πεπειραμένο οδηγό (ηγέτη). Και τρίτον, κάθε περιπέτεια και κάθε κίνδυνος, πρέπει να σε κάνουν προσεκτικότερο και σοφότερο για την επόμενη φορά που θα επιχειρήσεις κάτι ανάλογο. Αν είσαι τυχερός, βέβαια, και υπάρξει επόμενη φορά, διότι η πρώτη μπορεί ήδη να έχει αποβεί μοιραία»...
ΜΠΟΞΕΡ

Μας ανάγκασαν να δούμε τον καθρέφτη

Κανονικά θα έπρεπε να νιώθουμε ντροπή, σαν χώρα, για το γεγονός ότι η Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) ήρθε άρον-άρον εδώ για να ελέγξει τη Δικαιοσύνη μας. Αυτήν, την οποία καμαρώναμε και την είχαμε κατατάξει στον ύψιστο βαθμό υπόληψης και αξιοπιστίας, αλλά την είδαμε να καταρρέει ξαφνικά με πάταγο.

Ήρθε η GRECO γιατί θεώρησε ότι όντως έχουμε πρόβλημα με τη δικαστική εξουσία και ότι χρειάζονται επειγόντως τομές, που να περιλαμβάνουν θεσμοθετημένο κώδικα δεοντολογίας των δικαστών, τη συνεχή εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, τη διαφάνεια και τη θέσπιση κριτηρίων στις προσλήψεις δικαστών κ.λπ. Γενικά, με την παρουσία της, η GRECO μάς ανάγκασε να δούμε κατάμουτρα την πραγματικότητα, ότι γενικά είμαστε ένας τόπος αδιαμφισβήτητης διαφθοράς, διαπλοκής, εξυπηρέτησης συμφερόντων, οικογενειοκρατίας, ατιμωρησίας και ασυδοσίας.

Μας πρόσβαλε κιόλας, όταν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της GRECO, Τζιανλούκα Εσποζίτο, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής μας, υπέδειξε ότι από τις 16 συνολικά συστάσεις της GRECO, που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του 2016 για την Κύπρο, εφαρμόστηκαν μόνο... οι δύο «και αυτές όχι πλήρως»! Με άλλα λόγια, εμείς οι έξυπνοι της Ευρώπης, αντί να εφαρμόσουμε πλήρως τις συστάσεις της GRECO, που είναι και δεσμευτικές, κάναμε την πάπια και τραγουδούσαμε κοροϊδευτικά τη γνωστή σύνθεση του Γιάννη Μηλιώκα «Μασκαρά... GRECO μασκαρά»! Ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε επιτέλους, γιατί αυτήν τη φορά θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Βάζει τη χαλαρή στο τραπέζι

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένει να ακούσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «ουσιαστικές προτάσεις για το ζήτημα της αποκέντρωσης», κατά τη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου. Το δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε στον Ακιντζί ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση «προετοιμασμένος».

Δηλαδή ότι θα παρουσιάσει, προφανώς, συγκεκριμένες προτάσεις για την περίφημη αποκέντρωση, που ο ίδιος ο Πρόεδρος έβαλε στην ατζέντα, χωρίς να συμφωνεί μαζί του κανένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Επειδή το κείμενο αυτό γράφεται πριν από τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο Πρόεδρος ενημέρωσε τελικά τους πολιτικούς αρχηγούς με λεπτομέρεια για τις «ουσιαστικές προτάσεις» που ο Ακιντζί αναμένει να του υποβάλει σχετικά με την αποκέντρωση.

Αλλά είναι τουλάχιστον παράλογο να μην ξέρουν οι πολιτικοί ηγέτες τις προτάσεις που θα μάθει ο Ακιντζί. Η ουσία, όμως, είναι ότι ο Μουσταφά ανοίγει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την πόρτα για να επαναφέρει την αποκέντρωση, η οποία στην πράξη ισοδυναμεί με χαλαρή ομοσπονδία ή και συνομοσπονδία. Η άλλη απορία είναι ποια και πόση δυνατότητα έχει ο Λεμεσιανός φίλος του Νίκαρου να συζητά θέματα και να παίρνει αποφάσεις, δεδομένου ότι, όπως λέει και ο λαός, «η κκελλέ του εν μεσ’ στην βούρκαν», όπου την έχει βάλει η Άγκυρα εδώ και καιρό.
ΜΠΟΞΕΡ

Γιατί τόσο μένος κατά του τετραμήνου;

Οι εξετάσεις τετραμήνου έχουν δαιμονοποιηθεί τόσο πολύ από τις οργανώσεις των μαθητών, αλλά και των καθηγητών, που διερωτάται κάποιος, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει μια στοιχειώδη λογική σκέψη, αν είναι πράγματι τόσο καταστροφικές όσο τις παρουσιάζουν. Η ΠΣΕΜ, που θεωρείται «παιδί» του ΑΚΕΛ, κατέβασε την περασμένη Πέμπτη μαθητές έξω από το Υπουργείο Παιδείας, για να πείσει ότι οι εξετάσεις τετραμήνου «θα μετατρέψουν τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα και θα πλήξουν την ολόπλευρη μόρφωση».

Αλλά δεν κατάλαβα τι το κακό έχουν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Γιατί, δηλαδή, πρέπει οι μαθητές να φοβούνται τις εξετάσεις; Ποιος είναι ο στόχος της εκπαίδευσης; Να σε διδάξει γράμματα και μετά να βεβαιωθεί, μέσω των εξετάσεων, ότι τα έμαθες. Η μάθηση χρειάζεται σκληρή δουλειά, κόπο, προσπάθεια, αλλά χρειάζεται και τη σωστή αξιολόγηση, μέσω των εξετάσεων.

Από την άλλη, οι εξετάσεις ανά τετράμηνο είναι ένα καλό κίνητρο για τους μαθητές για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Και, στο κάτω-κάτω, γιατί να εξαρτώνται από μια μόνο εξέταση στο τέλος της περιόδου, στην οποία μπορεί να αποτύχουν ακόμα και λόγω ψυχολογικής πίεσης και να αδικηθούν; Ας αφήσουν να εφαρμοστεί το μέτρο, έστω και δοκιμαστικά, τη νέα σχολική χρονιά, κι αν υπάρξουν τόσο αρνητικές συνέπειες όσο διατείνονται, θα υποστηρίξουμε κι εμείς την κατάργησή του. Αλλά ας μην το σκοτώσουν προτού γεννηθεί.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ζιβανία στην Ανταρκτική!

Μετά την αποκάλυψη ότι δώσαμε κυπριακά ονόματα σε δυο βράχους στον πλανήτη Άρη, ήρθε και η αποκάλυψη ότι Κύπριος ήπιε κυπριακή ζιβανία στην... Ανταρκτική! Πρόκειται για τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, τον πρώτο Κύπριο επιστήμονα που επισκέφθηκε την Ανταρκτική, όπου για 20 μέρες έκανε έρευνες μαζί με μεγάλη ομάδα άλλων επιστημόνων σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τη σεισμογένεια της Ανταρκτικής.

Ο κ. Χριστοφίδης υποδέχτηκε τον νέο χρόνο με ζιβανία και με την κυπριακή σημαία να κυματίζει στην ερευνητική βάση. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και του παρέδωσε την κυπριακή σημαία, ζητώντας του όπως η Κυπριακή Δημοκρατία υπογράψει τη «Συνθήκη της Ανταρκτικής», ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε Κύπριους ερευνητές και φοιτητές προς την παγωμένη ήπειρο.

Πολύ ωραία ιδέα, κύριε Χριστοφίδη μου. Μόνο να μην το παρακάνουμε με τις αποστολές Κυπρίων στην Ανταρκτική, διότι ίσως να δημιουργηθούν και απρόβλεπτοι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες κλιματολογικές συνθήκες. Σκέφτομαι, ας πούμε, ότι οι Κύπριοι που θα βρίσκονται εκεί, θα μάθουν και στους άλλους που θα εξερευνούν την περιοχή, την εθνική μας δραστηριότητα, τη... σούβλα, για να συνοδεύουν τη ζιβανία, την οποία επίσης θα μάθουν στους ξένους. Φανταστείτε τι θα γίνει αν από τις πολυάριθμες φουκούδες, που θα βρίσκονται σε πλήρη δράση, αρχίσει το... λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής!
ΜΠΟΞΕΡ

Η απολογία ενός ερωτευμένου

Με την ευκαιρία της επικείμενης γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, δημοσιεύουμε την απολογία ενός Κύπριου ερωτευμένου προς την αγαπημένη του, επειδή το μόνο δώρο που μπόρεσε να της κάνει ήταν ένα τριαντάφυλλο:

«Αγάπη μου! Σου ζητώ συγγνώμη που δεν κατάφερα να κάνω κι εγώ έναν ευνοϊκό εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα για τα αξιόγραφά μου, ώστε να μπορέσω να σου πάρω ένα πανάκριβο δαχτυλίδι. Ντρέπομαι που δεν κατάφερα κι εγώ στη ζωή μου να πάρω μια μίζα της προκοπής, για να μπορώ να σε πάρω ένα ταξιδάκι σε εξωτική χώρα, να χαρούμε τον έρωτά μας. Ζητώ την κατανόησή σου που δεν μπορώ ούτε ένα ρομαντικό δείπνο να σου προσφέρω, αφού βρέθηκα ξαφνικά άνεργος και χωρίς μισθό.

»Σε παρακαλώ, συγχώρεσέ με που δεν μπόρεσα ποτέ να γίνω αξιωματούχος του κράτους και να παίρνω δυο-τρεις συντάξεις, ώστε να είμαι σήμερα σε θέση να φέρω στα πόδια σου ένα ολόκληρο ανθοπωλείο, αντί μόνο ένα τριαντάφυλλο, που κι εκείνο το έκοψα από τον κήπο του γείτονα. Απολογούμαι επειδή τον καιρό που έβρεχε τσιεκκούθκια από τις Κυβερνήσεις, εγώ ο βλάκας κρατούσα ομπρέλα. Μετανιώνω που δεν ήμουν ημέτερος σε κανένα κόμμα και δεν διορίστηκα σε καμιά Κυβέρνηση και τώρα είμαι ξεκρέμαστος και με άδειες τσέπες, χωρίς να μπορώ να σου πάρω έστω και ένα αρκουδάκι με καρδούλες. Συγχώρα με, καρδούλα μου, που ήμουν τίμιος!»
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ