Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

| Εκτύπωση | 20 Ιανουάριος 2019, 18:00 | Σημερινή

Τα παρανόμως κτηθέντα να επιστρέφονται στο Δημόσιο
· Παρά να λαϊκίζουν ασύστολα, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο για την κατάντια του τόπου, καλύτερα να καθίσουν κάτω και να στύψουν το μυαλό τους, παρέχοντας νομικά εργαλεία στον Γενικό Εισαγγελέα, για να μπορέσουν όσοι καταδικαστούν για τη ζημιά στην οικονομία να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους.

· Μιλάνε γενικά για όλα τα θέματα, αλλά για τα συγκεκριμένα επικρατεί μια θολούρα, λες και δεν θέλουν να οριοθετηθεί και να θεσμοθετηθεί η επιστροφή των κλεμμένων στο Δημόσιο. Να αναφέρουν τις σχετικές νομοθεσίες, να ενδιατρίψουν, να σπαταλήσουν ώρες και να ψάξουν τις καλύτερες λύσεις. Για όλα τα θέματα κάνουν δηλώσεις και φιλολογικές συζητήσεις, για το σχετικό θέμα της επιστροφής των κλεμμένων σιωπούν από επικίνδυνα έως και ένοχα.

· Ας αναλάβει, επιτέλους, κάποιος σχετική πρωτοβουλία για να υποχρεώσει και τους υπόλοιπους να κάνουν το αντίστοιχο. Μπορεί οι σχετικές νομοθεσίες να χρειαστεί να μπουν κάτω από μια ομπρέλα και να γίνουν, με τη βοήθεια του Γ. Εισαγγελέα, οι σχετικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις. Σήμερα, όμως, όχι αύριο… Εκτός κι αν φοβούνται κάτι. Δεν λέμε τίποτε, ούτε υπονοούμε κάτι. Αλλά η σιωπή τους είναι προφανώς… ύποπτη.

· Και να ξέρουν ότι οι πολίτες, όσο και αν τους υποτιμούν, γνωρίζουν να επιμερίζουν, αναλόγως της εμπλοκής τους, τις ευθύνες στον καθένα για την ασυδοσία και την οικονομική καταστροφή.
Ξιουρ.

Μουρμουρητά στον ΔΗΣΥ

Καλά-καλά δεν πρόλαβαν τα κόμματα να διαμορφώσουν τα ψηφοδέλτιά τους και το εσωκομματικό παρασκήνιο ενόψει ευρωεκλογών πήρε φωτιά. Στον κυβερνώντα ΔΗΣΥ φαινομενικά τα πράγματα είναι ήσυχα. Φαινομενικά, όμως. Στα ενδότερα και γκρίνια υπάρχει και μουρμούρα. Διότι άμα πάρεις θέση στο ψηφοδέλτιο, προφανώς θέλεις να εκλεγείς κιόλας. Ε, δεν γίναμε όλοι ίσα και όμοια, λένε κάποιοι και, αναλόγως, κινούνται κατά εσωκομματικών αντιπάλων. Και ακόμη δεν αρχίσαμε!
ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ

Προς Οσάτσι, Λίλι και Στυλιανίδη

Πρέπει να μεταδίδεται στην Κύπρο και τι επισημαίνουν σε κύρια άρθρα τους ομογενειακές εφημερίδες. Αντιπροσωπεύουν μια μικρή Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάπου 300.000. Πέρα από το κύριο άρθρο «Δικαστές και Δικαιοσύνη», σε ένα άλλο -με τίτλο «Σημεία και τέρατα»- η "Ελευθερία Λονδίνου" στις 17.1.2019 επέκρινε τόσο τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία όσο και τον Βρετανό Ύπ. Αρμοστή, αλλά και τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Μεταξύ άλλων, έγραψε: «Η ΡΩΣΙΑ πρέπει να καταλάβει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι αποικίες της… Και στην Κύπρο, ο πρέσβης της Ρωσίας Οσάτσι να σταματήσει να μας υποδεικνύει με ποιους θα κάνουμε τριμερείς συμμαχίες και αν συνεργαζόμαστε με αμερικανικές εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ. ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να ξεκαθαρίσουν "οι πλευρές στην Κύπρο τι επιδιώκουν και τι μπορούν να αποδεχθούν στα θέματα των Εγγυήσεων, της Ασφάλειας, της πολιτικής ισότητας και της λειτουργικότητας" ζήτησε σε συνέντευξή του ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι!

Είσαι 10 μήνες στην Κύπρο, κύριε Λίλι. Αν δεν κατάλαβες ακόμα τι επιδιώκει η ε/κ πλευρά, καλύτερα να γυρίσεις σπίτι σου. Ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης συνάντησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου για θέματα των προσφύγων. Σύμφωνα, όμως, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συζήτησε μαζί του τη λύση του Κυπριακού και το Φυσικό Αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, Ποίος τον εξουσιοδότησε;».
Φ. Α.

Σείεται και το τελευταίο προπύργιο

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον χώρο της Δικαιοσύνης στεγάστηκαν δημοσιογραφικώς υπό τον τίτλο «Η Δικαιοσύνη σείεται συθέμελα». Χμ! Η εμπιστοσύνη του απλού πολίτη προς τη Δικαιοσύνη να δείτε πόσο «σείεται»! Αναμφίβολα έχουν δημιουργηθεί νέφη αμφισβήτησης αναφορικά με την απονομή της Δικαιοσύνης, του τελευταίου αυτού προπυργίου το οποίο εμπιστεύεται ο πολίτης μέσα στα ερείπια της αναξιοπιστίας του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος.

Στο επίκεντρο της θύελλας βρέθηκε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος, μετά την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα με την οποία ρίχνονται σκιές σε αποφάσεις και ενέργειες του κ. Νικολάτου σε σχέση με την αθώωση της Τράπεζας Κύπρου, σε συνδυασμό με το ότι η θυγατέρα και η αδελφή του «είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης» αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της εν λόγω Τράπεζας, σχετικά με αξιόγραφα. Ασφαλώς κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι επηρεάστηκε η αμεροληψία του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Από την άλλη, όμως, υπήρξε μια κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία του. Τι σκέφτονται άραγε οι χιλιάδες κάτοχοι αξιογράφων; Ότι δεν έχεις ελπίδες για αποζημίωση, αν δεν είσαι κάτοχος και... συγγενικής σχέσης με άτομα της δικαστικής εξουσίας; Πάντως δεν έχουν απαντηθεί οι απορίες και τα ερωτήματα των πολιτών. Οι οποίοι ελπίζουν ότι τα προβλήματα δεν θα κρυφτούν τελικά κάτω από την... τήβεννο.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Με κλειστά μάτια, όχι και... αφτιά

Η Δικαιοσύνη παρουσιάζεται να έχει κλειστά τα μάτια. Προφανώς δεν θέλει... να βλέπει αυτά που γίνονται εν ονόματί της. Από την άλλη, η Δικαιοσύνη έχει μεν κλειστά τα μάτια, αλλά όχι και τα... αφτιά. Έτσι μπορεί να ακούει ευκρινώς τα ονόματα συγγενών, κουμπάρων και φίλων, όταν έρθουν ενώπιόν της. Αλίμονο αν ο πολίτης χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη και πιστέψει ότι δεν μπορεί να βρει πουθενά το δίκιο του. Μια κυπριακή παροιμία (από την εποχή της Τουρκοκρατίας, φαντάζομαι) λέει: «Να καταγγείλω τον καδήν, για να τον δικάσει ο καδής»;

Ασφαλώς οι δικαστές δεν είναι «ιερές αγελάδες», ώστε να μην μπορούν να κριθούν. Ελπίζω, όμως, να μην τους μετατρέψουμε όλους και σε... «αποδιοπομπαίους τράγους». «Η Θέμις έχει κέφια» και «Η Θέμις έχει νεύρα» ήταν δυο χιουμοριστικά βιβλία του αξέχαστου και αμίμητου Δημήτρη Ψαθά, εμπνευσμένα από τον χώρο των δικαστηρίων.

Αν ζούσε σήμερα ο μακαρίτης, ίσως να έγραφε και το «Η Θέμις έχει... αδέρφια»! Ακούμε συχνά ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια». Εντάξει. Αλλά πρέπει να ισχύει και το άλλο: «Ο Καίσαρας δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμιος σε υποθέσεις όπου εμπλέκεται... η γυναίκα του». Χρειαζόμαστε, λέει, νέα δικαστικά μέγαρα, διότι τα παλιά είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Το πρόβλημα είναι να μην καταρρεύσει η... Δικαιοσύνη πριν από τα κτήρια...
ΜΠΟΞΕΡ

Σαν σε πίνακα του... El Greco

Μόνοι μας, προφανώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αξιόλογο χωρίς έξωθεν βοήθεια. Για την οικονομία αναγκαστήκαμε να φέρουμε την Τρόικα. Για το ΓεΣΥ θα αναγκαστούμε να εισαγάγουμε γιατρούς από το εξωτερικό. Ακόμη και για την μάππα κάποιοι θέλουν να φέρνουμε ξένους διαιτητές, επειδή η διαφθορά και σ’ αυτόν τον χώρο το επιβάλλει. Η τελευταία κρίση στον τομέα της Δικαιοσύνης οδηγεί σε νέα έξωθεν παρέμβαση.

Αυτήν τη φορά έρχεται η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). Και όλοι περιμένουμε τη δική της ετυμηγορία, για να πληροφορηθούμε αντικειμενικά και ακριβοδίκαια πόσο... ισοζυγισμένη είναι η ζυγαριά της Θέμιδος. Η πλάκα είναι που τα κόμματα, τα οποία εμφανίζονται ένθερμοι υποστηρικτές της καθόδου της GRECO, έχουν επικριθεί πολλάκις από την εν λόγω ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης επειδή παρέλειψαν, μεταξύ άλλων, να συμμορφωθούν με εισηγήσεις για το θέμα της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Εν πάση περιπτώσει, όλοι περιμένουν την κάθοδο της GRECO για τα περαιτέρω. Εγώ θα την έβλεπα ως νέον... El Greco που θα μπορούσε να αποτυπώσει στον καμβά τη γενική κατάσταση της διαφθοράς στην Κύπρο. Σε έναν πίνακα ανάλογο με τον περίφημο «Μυστικό Δείπνο» του μεγάλου Κρητός ζωγράφου. Δηλαδή με έναν Κύπριο πολίτη στη μέση, περιστοιχιζόμενο από πολιτικούς, αξιωματούχους, δικαστές, δικηγόρους, τραπεζίτες κ.λπ., να διερωτάται ποιοι από όλους αυτούς τους οποίους εμπιστεύθηκε θα τον... προδώσουν.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Και... χρημαΤΙ(ΒΙ)σμός;

Ένα είναι το βέβαιο. Δεν πρόκειται ποτέ να πλήξουμε σ’ αυτήν την απίστευτη και όμως αληθινή νήσο. Ενώ οι μπανανιοπολίτες παρακολουθούν ακόμη εμβρόντητοι όσα διαδραματίζονται στον χώρο της Δικαιοσύνης, ξεπήδησαν καταγγελίες για πιθανή νέα υπόθεση διαφθοράς σε ανεξάρτητο θεσμό του κράτους. Συγκεκριμένα, καναλάρχης της Λεμεσού κατέθεσε γραπτώς στην Ελεγκτική Υπηρεσία ότι χρημάτισε δύο μέλη της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ένα νυν και ένα πρώην).

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο καναλάρχης φαίνεται να λάδωνε τους δύο για να μεταχειρίζονται ευνοϊκά τον σταθμό του στο θέμα της επιβολής προστίμων. Όταν, όμως, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του ιδίου, του ζήτησαν περισσότερες μίζες κι αυτός αρνήθηκε, άρχισαν να επιβάλλονται βαριές «καμπάνες» στο κανάλι του. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Αστυνομίας. Ασφαλώς ισχύει η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί κι αυτή η ιστορία.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η διαφθορά φαίνεται να αγγίζει και τη λεγόμενη 4η εξουσία, ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε, χαριτολογώντας, πως αν στην Κύπρο υπήρχε και... 5η εξουσία θα χρηματιζόταν και εκείνη ή θα έμπλεκε σε σκάνδαλα και διαπλοκή. Μα... υπάρχει 5η εξουσία, αγαπητέ μου Γιώργο. Είναι η... τραπεζική εξουσία, η οποία εξουσιάζει τους πάντας και τα πάντα. Και έχει ήδη εμπλακεί και σε σκάνδαλα και σε διαπλοκή!
ΜΠΟΞΕΡ

Εμείς οι σύγχρονοι Τάνταλοι

Νομίζαμε ότι το μαρτύριο του Ταντάλου ανήκε στον χώρο της μυθολογίας. Αλλά κάναμε τραγικό λάθος. Ζήσαμε την εμπειρία του Ταντάλου την περασμένη Πέμπτη, όταν κόπηκε ξαφνικά η υδροδότησή μας από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. Ανάλογα προβλήματα εμφανίστηκαν και σε άλλες περιοχές της βραχονησίδας μας. Να θυμίσουμε με δυο λόγια την ιστορία του Ταντάλου. Του επιβλήθηκε αιώνια τιμωρία από τον Δία, να βρίσκεται σε έναν λάκκο γεμάτο νερό, αλλά όταν έσκυβε να πιει, το νερό εξαφανιζόταν ή απομακρυνόταν από τα πόδια του!

Λοιπόν. Κάπως έτσι νιώσαμε κι εμείς, όταν μείναμε διψασμένοι, ενώ γύρω μας κατέβαιναν ορμητικοί ποταμοί και στους υδατοφράκτες κατέληγαν δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σημειώνοντας ρεκόρ τριακονταετίας! Κι εμείς οι σύγχρονοι Τάνταλοι διερωτόμαστε τι ακριβώς έγινε και μείναμε χωρίς νερό, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μας καταράστηκε κι εμάς ο Ολύμπιος Ζευς.

Μας εξήγησαν ότι η διακοπή της παροχής νερού οφειλόταν στο ότι σταμάτησαν να λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης, λόγω της κακοκαιρίας. Αλλά δεν καταλάβαμε για ποιο λόγο πρέπει να πίνουμε ακόμα το νερό της αφαλάτωσης, πληρώνοντας και τα ανάλογα εκατομμύρια, τη στιγμή που από τον περασμένο Δεκέμβριο η ροή στα φράγματα ήταν ικανοποιητική. Γιατί δεν έχουν γίνει διευθετήσεις, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή νερού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες; Από τόσα άλλα προβλήματα ταλανίζονται οι πολίτες. Πρέπει να... τανταλίζονται κιόλας;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Και στο τέλος... «βουράτε γειτόνοι»!

Είναι ανευθυνότητα; Είναι άγνοια κινδύνου; Είναι σικκιμετισμός; Είναι απλώς βλακεία; Είναι όλα μαζί; Όταν η Αστυνομία (αλλά και η κοινή λογική) σε προειδοποιεί να μην επιχειρήσεις να διασχίσεις με αυτοκίνητο ορμητικό ποταμό ή πλημμυρισμένο δρόμο, στον οποίο δεν μπορείς να υπολογίσεις το ύψος του νερού, αλλά εσύ απτόητος προχωρείς και το κάνεις, με αποτέλεσμα να παγιδευτείς και να κινδυνεύει η ζωή σου, τι είναι απ' όλα τα πιο πάνω;

Όταν η Αστυνομία σε συμβουλεύει να μην ανεβείς στο Τρόοδος με το αυτοκίνητο όταν υπάρχει πυκνή χιονόπτωση, αλλά εσύ αγνοείς την προτροπή, επειδή αμάν-αμάν θέλεις να παίξεις χιονοπόλεμο και να κάνεις χιονοπασιαμά, και τελικά εγκλωβίζεσαι στο χιόνι, τι είναι απ' όλα τα πιο πάνω; Όταν η Αστυνομία σού υποβάλλει να φοράς τη ζώνη και το κράνος, αλλά εσύ παίζεις τον μάγκα και δεν συμμορφώνεσαι, με αποτέλεσμα να καταλήξεις στο νοσοκομείο, αν είσαι τυχερός, ή στο νεκροτομείο, αν σε εγκαταλείψει η τύχη σου, τι είναι απ' όλα τα πιο πάνω;

Έχουμε μπροστά μας ένα από τα χαρακτηριστικά μας ως λαού. Ενεργούμε αυθόρμητα και άσκεφτα, χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειες των πράξεών μας, και όταν βρεθούμε σε δύσκολη και απελπιστική θέση, αρχίζουμε να φωνάζουμε έντρομοι «Βουράτε γειτόνοι»! Αλλά καμιά φορά οι γειτόνοι μπορεί να κοιμούνται βαθιά και να μη μας ακούσουν, ή να βρισκόμαστε σε περιοχή όπου... δεν υπάρχουν καθόλου γειτόνοι!
ΜΠΟΞΕΡ

«Έχεις πακέτο... με drone»

Νέα μέθοδος μεταφοράς δεμάτων με drones αναμένεται να εφαρμοστεί στην Κύπρο στο τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020. Την τεχνολογία αυτή μελετούν ήδη τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, στο πλαίσιο συνεργασίας τους με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ανδρέας Γρηγορίου, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς δεμάτων μέχρι τέσσερα κιλά. Προσπαθήστε να φανταστείτε τη σχετική σκηνή που θα επικρατεί σύντομα στους ουρανούς μας. Κάμποσα drones να ταξιδεύουν σαν... πεζούνια πάνω από τα κεφάλια μας για να παραδώσουν δέματα σε διάφορους παραλήπτες.

Συν διάφορα άλλα από τα ιπτάμενα αυτά μαραφέτια που ήδη πετούν για να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο, ενώ σε κάποια πιο μελλοντική εποχή ίσως να χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν επίσης πίτσες, γύρο, σουβλάκια, γλάστρες από ανθοπωλεία και ό,τι φανταστεί κανένας. Δεν ξέρω εσάς, αλλά εμένα με τρομάζει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή ένα drone να πάθει βλάβη εν πτήσει και με ένα πακέτο βάρους τεσσάρων κιλών να προσγειωθεί στο κεφάλι μου. Θα μου πείτε, έτσι είναι η τεχνολογία, προχωρεί και θα πρέπει να συμβαδίζουμε κι εμείς μαζί της. Εντάξει, αλλά εκείνο που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι ζούμε σε μια χώρα της υπερβολής και, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα νομοθετικά και άλλα προληπτικά μέτρα, θα έρθει μια στιγμή που θα υποχρεωθούμε να κυκλοφορούμε με... σιδερένιες ομπρέλες!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Έχει άλλες προτεραιότητες ο Ταγίπ

Στρατός 80 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών αναμένει διαταγή για να μπει στη Συρία για την επιχείρηση στο Μάνμπιτζ και ανατολικά του Ευφράτη, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός θα είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τις 40 χιλιάδες Τούρκων στρατιωτών που εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974, δημοσίευσε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία του τουρκικού κράτους και θα διευθύνεται από το στρατηγείο που θα στηθεί στη Σανλιούρφα και το Κιλίς. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Αχμέντ αλ Μεσμάρι, κατηγόρησε την Τουρκία για το χάος στο οποίο βυθίζεται η χώρα του. «Καταλογίζουμε στην Τουρκία την καταστροφή των βάσεων ασφάλειας και ειρήνης στη Λιβύη, καθώς και τις δολοφονίες στις τάξεις της ασφάλειας, του στρατού και των δικαστών, πέρα από την εμπλοκή της σε πολλές τρομοκρατικές επιχειρήσεις», είπε.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν επιδιώκει να πολιορκήσει τη Λιβύη», τόνισε ο Λίβυος εκπρόσωπος. Ε, έχει άλλες προτεραιότητες και άλλες δουλειές ο Ερντογάν αυτήν τη στιγμή. Εισβολή στη Συρία και πολιορκία της Λιβύης. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το Κυπριακό. Μήπως ο κ. Άντρος Κυπριανού να ρίξει μια ματιά και τι γίνεται στα πέριξ, προτού συνεχίσει τον αμανέ της επίρριψης ευθυνών στη δική μας πλευρά;
ΜΠΟΞΕΡ

Δεύτερο δημοψήφισμα η λύση

Θρίλερ της Άγκαθα Κρίστι θυμίζει η υπόθεση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος. Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα όλων των εποχών στη Βουλή, σε σχέση με τη συμφωνία που συνήψε με την ΕΕ για το Brexit. Ωστόσο, η Μέι δεν παραιτήθηκε και την επόμενη μέρα εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Και εδώ παρενέβη η... Άγκαθα Κρίστι, ρίχνοντας στη σκηνή διάφορα σενάρια, που κανένας δεν ξέρει ποιο θα επικρατήσει τελικά. Ένα σενάριο είναι να υπάρξει άναρχη αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Άλλο σενάριο είναι να επιδιώξει η Μέι κάποια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, κάτι που φαίνεται να αποκλείουν οι Βρυξέλλες.

Τρίτο σενάριο είναι να υπάρξει κάποια παράταση στον χρόνο αποχώρησης, που είναι η 29η Μαρτίου. Τέταρτο σενάριο είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά αυτό το αποκλείει η Μέι. Και όμως ένα νέο δημοψήφισμα όχι μόνο προσφέρει διέξοδο από το αδιέξοδο, αλλά αποτελεί και τη δημοκρατικότερη μέθοδο. Οι Βρετανοί πολίτες, έχοντας πλέον ενώπιόν τους όλα τα δεδομένα και αφού στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο δημοψήφισμα είχαν τον χρόνο να ξανασκεφτούν πιο ώριμα και πιο ψύχραιμα, ίσως αυτή τη φορά ψηφίσουν για παραμονή της χώρας στην ΕΕ, οπότε δεν θα υπάρχει πια πρόβλημα. Αν, αντίθετα, ξαναψηφίσουν υπέρ του Brexit, τότε... God save Britain!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ